פוקס, המשביר לצרכן וקבוצת גולף הודיעו כי יוציאו עובדים רבים לחל"ת (חופשה ללא תשלום) בעקבות הירידה המשמעותית בהיקפי הפעילות ובפדיון מאז פרוץ המלחמה. פוקס תוציא 30-50% מהעובדים לחל"ת, המשביר לצרכן כ-40%. גם בסינמה סיטי הוציאו עובדים לחל"ת ובענף התיירות מאיימים כי ללא פתרון דחוף, ייאלצו לפטר 70% מהעובדים.
בהתאגדות רשתות המסחר מבהירים כי אם הממשלה לא תספק מענה מיידי לשכר העובדים, יותר מ-150 אלף עובדי רשתות המסחר ייצאו לחל"ת באופן מיידי. לדברי שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר וקבוצת בריל: "ענף המסחר מגלגל 80 מיליארד שקלים בשנה ונותן למדינת ישראל מיסים בסך 20 מיליארד שקלים בשנה. אנחנו מעסיקים 300 אלף עובדים בשגרה בשתי משמרות. כרגע המסחר כמעט מושבת. 75% מהפדיון ירדו ולכן עברנו בחלק מהחנויות למשמרת אחת. אנחנו לא צריכים שתי משמרות".
"יש לנו עובדים שכרגע אנחנו לא מסוגלים להעסיק אותם. הכסף שיש לנו לשלם, שולם על שכר ספטמבר בתשיעי באוקטובר. שכירויות שולמו בתחילת אוקטובר. כל הכסף שלנו נמצא על המדפים בדמות סחורה. באמצעות הסחורה אנחנו אמורים לשלם את המשכורות וההוצאות בחודש הבא. ביקשנו מהאוצר לתת מענה בדומה לקורונה בכל הקשור לשכר עבודה. האוצר הוציא תוכנית שהיא פייק, מריחה אחת עלובה".
"לטובת העובדים, מכיוון שאנחנו מודעים לזה שלא נהיה מסוגלים לשלם לכולם את השכר, הוצאנו עובדים שאנחנו לא צריכים לחל"ת כרגע כדי שיוכלו לדרוש דמי אבטלה. אחרת, בסוף החודש מרבית העסקים לא יהיו מסוגלים לשלם שכר ל-100% מהעובדים שלהם".
לא היה נכון לחכות טיפה ולאפשר פתיחה חלקית? ברגע שאתם סוגרים, זו אמירה.
"אנחנו לא סוגרים אלא מפעילים את מה שאנחנו יכולים להפעיל במשמרת אחת. משמרת אחת המשמעות זה שקרוב ל-150,000 עובדים בלתי מועסקים. המדינה צריכה לשאת בנטל. ביקשנו בסך הכל דבר אחד, את האפשרות לחל"ת גמיש: האפשרות על בסיס שבועי להוציא עובדים שאנחנו לא יכולים להעסיק אותם לחל"ת לשבוע. בשבוע שנעסיק אותם, נשלם שכר מלא. בשבוע שלא נעסיק אותם, מדינת ישראל תשלם 70% מהשכר, העובד 15% ואנחנו 15%. זה מודל מאוד פשוט, על בסיס שבועי, כי הכל פה משתנה".
מה הייתה תשובת המדינה?
"המדינה סירבה. אנחנו לא עושים סנקציות, אנחנו פשוט דואגים לאיתנות הפיננסית של העסקים, כדי שיהיה לעובדים לאן לחזור. אנחנו דואגים לעובדים שלא נוכל לשלם להם שכר כדי שיוכלו לגבות דמי אבטלה בחל"ת שלהם. אין לנו ברירה אחרת. אנחנו לא עושים כיפופי ידיים. רשת פוקס היחידה שיש לה איזושהי איתנות פיננסית. כל השאר נשענים על תזרים, שזה הסרטן האלים של העסקים. זה יכול לגרום לפשיטת רגל של עסקים בריאים. כל הכסף שלנו נמצא על המדפים. לא נשלם לעובדים בסחורה, בג'ינסים ונעליים. צריכים לשלם שכר. בשביל לשלם שכר, צריכים תזרים מזומנים, שכסף ייכנס כתוצאה ממכירות. לא מדברים על רווח אלא על שרידות. תוכנית האוצר פתטית, מריחה, ביזיון. יש שם נוסחאות שפוגשים אותן במבחן פסיכומטרי".
תורג'מן קרא לממשלה לספק פתרון מיידי למצב: "זו לא רק כלכלה, זה גם מורל לאומי. חנויות פתוחות זה מורל לאומי. יש מצב קטסטרופלי וצריך סיוע חירום. יש 10 משרדים לענייני כלום ושום דבר עם תקציב של מיליארד שקלים. יואילו בטובם השרים המיותרים האלה להתפטר, לחזור לכיסאות הכנסת ולשחרר תקציב של מיליארד שקלים. יש עודפי גבייה בסך 20 מיליארד שקלים מביטוח לאומי, יש קרן מס רכוש בסך 18 מיליארד שקלים. שחררו את הכסף. חשוב שהכסף הזה יגיע מהר. נתחשבן אחר כך. התחייבנו בפני שר האוצר ושר הכלכלה שכל חברה שבסוף השנה תפגוש רווחי יתר, תחזיר את כל הכסף, עד השקל האחרון, למדינת ישראל. אנחנו לא עושים סיבוב על המדינה, אלא רק רוצים לשרוד ולהחזיר את המשק לפעילות".