הסערה בחברת החשמל סביב פרשת הפנסיה נמשכת. ל"גלובס" נודע כי דירקטוריון חברת החשמל, בראשות היו"ר מוטי פרידמן התכנס היום על מנת לדון בתיקון הדוחות הכספיים של החברה, וזאת על רקע החלטתה של הרשות לני"ע, בראשות זוהר גושן, להפחית באופן מיידי את ההתחייבויות הפנסיוניות של העובדים בכ-6 מיליארד שקל.
הדיון בדירקטוריון טרם הסתיים, אך לפי המסתמן, הדירקטוריון יחליט לקבל את עמדת רשות ני"ע ולתקן את דוחות החברה באופן שיגדיל את ההון העצמי שלה בכ-5 מיליארד שקל. בעקבות ההסכמה המתגבשת בדירקטוריון, הרשות לני"ע צפויה לתת לחברת החשמל ארכה נוספת של חודשיים לפרסום דוחותיה הכספיים מאחר ולחברת החשמל דרושים כחודשיים לערוך מחדש את כל החישובים האקטוארים ולתקן את דוחותיה בהתאם לדרישות החדשות, לאחר שבשבוע שעבר חייבה אותה להגישם במועד. יישום הדרישה היה עשוי להביא להטלת קנס כבד על החברה.
עדיין לא ברור מה תהיה תגובת ארגון העובדים להחלטה, לאחר שהוועד איים השבוע ביציאה למאבק קשה אם תהיה פגיעה כלשהיא בנושא הפנסיה. בכירים בממשלה המקורבים לנושא טוענים לעומת זאת כי "לעובדים אין שום עילה לפתוח במאבק, מדובר בשינוי חשבונאיים בלבד שאינו פוגע כהוא זה בזכויות הפנסיוניות של עובדי החברה".
כפי שפורסם ב"גלובס", רשות ני"ע דחתה בשבוע שעבר את עמדת חברת החשמל והורתה לה לתקן באופן מיידי ורטרואקטיווי את דו"חותיה הכספיים. זאת, בעקבות דו"ח אקטואר החברה לפיו ההתחייבויות הפנסיוניות של חברת החשמל נופחו במיליארדי שקלים בשנים האחרונות.
הרשות לני"ע לקבל את עמדת משרד רו"ח של החברה דלויט-בריטמן-אלמגור באשר לטיפול החשבונאי בפער שהתגלה בנושא ההפרשות הפנסיוניות בהיקף של מיליארדי שקלים. החלטת הרשות לני"ע הסתמכה על חוות הדעת של המחלקה המקצועית ברשות. כמו כן, הרשות לחשמל, בראשות היו"ר אמנון שפירה, העבירה לרשות נייר עמדה מקצועי התומך בהחלטה לעדכן ההתחייבויות הפנסיוניות.
כפי שפורסם ב"גלובס", המחלוקת בין הצדדים פרצה בעקבות דוח אקטואר החברה, שלפיו הפרישה החברה ב-10 השנים האחרונות כ-4.5 מיליארד שקל עודפים לקופת הפנסיה של העובדים, לכאורה שלא כחוק.
על פי עמדת משרד דלויט-בריטמן-אלמגור, חברת החשמל צריכה לתקן את הדוחות שלה רטרואקטיבית ולהחזיר לעצמה מקרן הפנסיה של העובדים את מיליארדי השקלים, תוך הגדלת ההון העצמי של החברה בכ-3.4 מיליארד שקל.
חברת החשמל פנתה לחוות דעת נוספת של רו"ח משה פרץ, ממשרד קסלמן וקסלמן, שגורס כי אין צורך בתיקון כולל אלא מספיקים שינוי אומדן ופריסת העודף על ידי הקטנת ההפרשות באופן יחסי על פני 10-15 השנים הקרובות. כפי שפורסם ב"גלובס", בינתיים גם מבקר המדינה הצטרף לבדיקת הנושא.
מחברת החשמל נמסר בתגובה כי "החברה תעביר דיווח מיידי לרשות לני"ע ורק לאחר מכן תוכל להתייחס לנושא".