עם פרסום רשימת הנחקרים בפרשת יונט קרדיט, בלט בהיעדרו שם אחד - זה של יו"ר החברה עד לפני כחודש, שר האוצר לשעבר  משה כחלון. כבר מרגע הפרסום הראשון על אודות האי-סדרים הכספיים ביונט קרדיט, טען כחלון כי הללו נובעים מאירועים שהתרחשו טרם כניסתו לתפקיד ביוני 2021, אך כיוון שהיה יו"ר פעיל, המעורב בהתנהלות השוטפת של החברה (ואף קיבל בגין עבודתו שכר נדיב), נראה כי לרשות ניירות ערך לא יהיה מנוס מזימונו לחקירה בהמשך, גם אם לא תחת ההגדרה של חשוד בפרשה.

גורם מעולם המשפט, המכיר את הנעשה בתחום, ציין כי "בשנה האחרונה כחלון נחשף למידע שבדיקתו נדרשת. הוא היה יו"ר פעיל שהמשמעות שלו היא כמו מנכ"ל-על בחברה, ולכן קשה לראות כיצד אין כאן שאלה של חשד לעבירות דיווח, ולכן סביר שייחקר על עבירות דיווח ואולי גם על הפרת אמונים בתאגיד". 

מנגד, עו"ד דרור מתתיהו, שותף במשרד פישר (FBC&Co), אשר עוסק בייצוג דירקטורים ונושאי משרה בתאגידים, בהליכים פלילים, חושב אחרת. "תפקידיו העיקריים של דירקטוריון החברה והעומד בראשו הם להתוות את מדיניות החברה ולפקח על תפקודה, באמצעות גורמי מקצוע המהווים שומרי סף. הדירקטוריון אינו מחליף את מנכ״ל החברה בניהול הישיר והשוטף של החברה, וליו״ר הדירקטוריון אף אסור על פי החוק ליטול לעצמו את סמכויותיו של המנכ״ל", מסביר עו"ד מתתיהו.

"במקרים שבהם הדירקטוריון פעל באופן סביר, בנסיבות העניין, אך שומרי הסף כשלו לכאורה בביצוע תפקידם, נפגעת באופן משמעותי יכולתו של הדירקטוריון לספק פיקוח אפקטיבי ובהתאם גם מצטמצמת מידת אחריותו. בנסיבות המקרה הנידון, יו״ר דירקטוריון החברה לשעבר, כחלון, מונה לתפקיד זה רק לאחר התקופה הרלוונטית לחשדות המיוחסים לנושאי משרה בחברה.
 
"כמו כן, בתקופת כהונתו של מר כחלון, כיו״ר הדירקטוריון, לוותה החברה על ידי מספר שומרי סף, כגון רו״ח חיצוני, רו״ח מבקר, רו״ח של החברה, חתמים המאשרים מתן אשראי וקצין ציות האחראי בין השאר גם על ניסוח יישום והטמעת נהלים בחברה.

"זאת ועוד, דירקטוריון החברה ניזון על פי רוב מההנהלה ומבעלי השליטה בחברה. במקרה הנידון, ההנהלה ובעלי השליטה הם הגורמים החשודים בפעילות פסולה לכאורה. אם יש ממש בחשדות נגדם, כי אז, יש להניח, שהמידע שהדירקטוריון קיבל מהם בזמן אמת לא היה אמין ומדויק.

"בנסיבות אלה, נשמט הבסיס לטענה, כי הדירקטוריון והעומד בראשו פעלו לכאורה באופן רשלני או עברייני. יתרה מכך, בנסיבות המקרה הנידון, הדירקטוריון הוא אשר יזם את הבדיקה בחברה, עובדה אשר מחזקת גם היא את המסקנה כי פעל כמצופה ממנו. לנוכח כל אלו, ספק רב אם מר כחלון בכלל יוזמן לחקירה בנושא וככל שכן הוא יתושאל כעד בלבד ולא כחשוד".

מרשות ניירות ערך נמסר בתגובה לפניית גלובס בנושא חקירת כחלון כי "רשות ניירות ערך אינה מתייחסת לענייני חקירות ומודיעין. כל הגורמים המעורבים ייחקרו ככל שישנה תשתית ראייתית".

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס