אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, המשק הישראלי יוצא מהמיתון. לפי אומדנים ראשונים שמפרסת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי התוצר המקומי הגולמי (התמ''ג), עלה ברבעון השני של השנה ב-1%, וזאת בניגוד מוחלט לציפיות.
העלייה הזו מגיע לאחר צמיחה שלילית של 3.2% ברבעון הראשון ו-1.4% ברבעון האחרון של שנת 2008. נזכיר כי לפי ההגדרה המקובלת, תקופת מיתון מוגדרת כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית.
ברבעון השני נרשמה עלייה ביצוא הסחורות והשירותים (5.3%), בהוצאה לצריכה פרטית (4.4%), ובהוצאה לצריכה ציבורית למעט יבוא ביטחוני (19.8%), בחישוב שנתי. לעומת זאת, נמשכה הירידה בהשקעות בנכסים קבועים - (10.3%-) בחישוב שנתי.
במקביל, מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים נותר יציב בחודש יולי מעל ל-50% - רמה המעידה על התרחבות הפעילות במגזר התעשייתי. זהו החודש השני שהמדד מעל 50%, וביולי הוא עמד על 51.7%. רכיבי הביקושים המקומיים והביקושים לייצוא הוסיפו לעלות והם נמצאים ברמה הגבוהה ביותר מזה 16 חודשים. רכיב התעסוקה רשם גם הוא שיפור והוא קרוב מאוד לרמת ה-50%. עם זאת, רכיב תפוקות הייצור שב לרדת מתחת לרמת ה-50%.
"העלייה במדד מנהלי הרכש מצטרפת לאינדיקטורים נוספים המראים ניצנים של צמיחה, כמו עלייה ביצוא התעשייתי, גידול ביבוא, המשך שיפור בשווקים הפיננסיים ומגמת עלייה במדד אמון הצרכנים", אומרים כלכלני בנק הפועלים. "עליית מדד מנהלי הרכש בישראל מתואמת מאוד עם זו של המדד הגלובלי ובדומה למרבית המדינות ניכרת עלייה בביקושים בעוד רכיב התעסוקה ממשיך להצביע על התכווצות. אנו מעריכים כי נתונים אלו מסמנים יציאה אפשרית מהמיתון, אך צמיחת המשק צפויה עדיין להיות איטית, דבר שיותיר את שיעור האבטלה ברמה גבוהה".
נזכיר כי כבר בסוף מאי כתב יובל זעירא, שותף-מנהל בחברת "ערך מוחלט", ש"ההתאוששות בכלכלה הריאלית תגיע כבר ברבעון השלישי ואפילו ברבעון השני". בטור מיוחד ל"גלובס" הוא הסביר מדוע נתוני הצמיחה עשויים להפתיע.