לאחר הנתונים האופטימיים שפירסם אתמול (ב') שירות התעסוקה מהם עולה כי הביקוש לעובדים בישראל זינק בחודש מארס ב-15.9% בהשוואה לפברואר - עם 24.2 אלף דרישות לעובדים, הבוקר משרד התמ"ת מצנן את האופטימיות.
על פי דיווחי מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, מחריפה הירידה בביקוש לעובדים במגזר העסקי בישראל. ברבעון הראשון של 2009 עמד מספר המשרות הפנויות על 20 אלף משרות בממוצע ליום - ירידה של 16% לעומת הרבעון הקודם. מאז תחילת המשבר בספטמבר 2008 ירד מספר המשרות הפנויות ב-56%.
במספר המשרות שאוישו חלה ירידה של 11% לעומת הרבעון הקודם בעוד שבמספר העובדים שנפלטו חלה עלייה של 2%. כתוצאה מכך, החריף מאזן התעסוקה השלילי והוא עמד על 31.7- אלף משרות לרבעון.
במספר המפוטרים חלה עליה חדה מ-58 אלף ברבעון הקודם ל-83 אלף ברבעון הנוכחי.
הירידה בביקוש לעובדים וההרעה במצב מאזן התעסוקה הקיפה את כל ענפי המשק ופגעה בעסקים קטנים וגדולים. ציפיות המעסיקים לחודשים הקרובים ביחס להתפתחויות הצפויות בפעילות הכלכלית ובכוח אדם הפכו לשליליות יותר - מכאן שגדל חלקם של העסקים הפסימיים במשק.
בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, מבהיר כי נתוני הרבעון הראשון של שנת 2009, מצביעים על המשך ירידה בביקוש לעובדים. הירידה בביקוש לעובדים לוותה בירידה במשך הזמן שמשרה הייתה פנויה, והדבר מעיד על קיומו של עודף הצע כוח ביחס לצמצום במספר המשרות. זאת ועוד, במקביל גדל מאוד מאזן התעסוקה השלילי ברבעון הראשון ביחס לרבעון הרביעי אשתקד.
בדיקה של מספר המפוטרים מעידה כי בשני הרבעונים האחרונים, מאז החלה האטה בשוק העבודה, גדל מאוד אחוז המפוטרים ביוזמת המעסיקים ובסה"כ פוטרו בתקופה זו בשל המשבר 60 אלף עובדים.
ברבעון הראשון של השנה פוטרו בממוצע לחודש כ-15 אלף עובדים, פי 2.5 מפוטרים ביחס לממוצע החודשי ברבעון האחרון של שנת 2008. התרחבות הציפיות הפסימיות של המעסיקים יחד עם המשך ההאטה הצפויה בכלכלה העולמית מחזקת את ההערכה שצפויה כבר ברבעון הנוכחי והבאים אחריו התרחבות משמעותית בממדי האבטלה בישראל.