ינואר היה חודש קשה עבור מגדלי האבוקדו בצפון. מדי לילה הגיעו טנדרים למטעים, קטפו מכל הבא ליד ולקחו טונות של הפרי בשקים לבנים. כמה שעות לאחר מכן, הגנבים מכרו את האבוקדו הגנוב לבעלי דוכני ירקות במחצית מהמחיר ברשתות המזון.

"יצא לי להגיע לעפולה ולשווקים אחרים בישובים קטנים באזור ואני רואה את האבוקדו שלי", מספר בעצב ד', מגדל אבוקדו מהצפון, "הם גרמו לי נזק של מאות אלפי שקלים ולא רק לי. שכרנו שומרים במטעים, מצלמות אבטחה, כלום לא עזר. רק אחרי כמה מארבים שערכו לוחמי מג"ב במטעים שלנו נתפסו על חם הגנבים וחלק מהפרי הגנוב, אבל זו הייתה ממש טיפה בים. הם עוקבים אחר מחירי האבוקדו ברשתות ובשווקים וכך הם יודעים מתי לתכנן את הגניבות כדי להרוויח כסף על חשבוננו".

בישראל נגנבים מדי שנה טונות רבים של פירות וירקות, אולם אלה הם עשרת המבוקשים ביותר: אבוקדו, תות, לימון, בטטה, אננס, תפוח עץ, תמר, גזר, דובדבן ותפוז. עגבניות מבוקשות גם הן על ידי גנבים, וגם שדות חמניות הם יעד פופולרי.


"הגנבים מאוד מתוחכמים. הם יודעים שמחיר הענבים שלו יקר אז פושטים בלילות על הכרמים וגונבים כמויות גדולות. לעיתים זה יכול להגיע לכמה עשרות ומאות טונות", אומר אסף ארד, חקלאי ממושב לכיש המגדל ביחד עם עוד עשרות חקלאים את "ענבי טלי", "הצבנו פה שומרים, מצלמות ובכל זאת הם גונבים. עשרות ומאות ארגזים. זה נזק שיכול להגיע לרבע מיליון שקל. יש לפעמים תחושה של חוסר אונים אבל שום דבר לא יעצור את הגנבים. היו לילות שניהלנו מרדפים והם השאירו לנו עשרות ארגזים זרוקים".

מספר ימים לאחר שנגנבו ממנו, שוב, ענבים, ארד הגיע לשווקים ברהט ובקרית גת, ומצא את הענבים הגנובים על הדוכנים. "הם מכרו את הענבים בקופסאות ללא מדבקות שלנו כדי להעלים את עניין הגניבה. שאלתי את בעלי הדוכנים מאיפה קנו אותם והם טענו שדרך סיטונאי של פירות", אומר ארד, "לא מזמן תפסנו גנבי ענבים שבאו בצהרים עם ואן והתחילו לקטוף ענבים לתוך שקיות. שיא החוצפה".

גניבת ענבים במושב לכיש (צילום: mako)
גניבת ענבים במושב לכיש | צילום: mako

אין מיגון

על פי הערכות שונות של גורמים במשטרה ובענף החקלאות הנזק שנגרם לחקלאים מגניבות פירות וירקות נאמד בכמה עשרות מיליוני שקלים בשנה.

שיטת העבודה פשוטה מאוד. עבריינים עורכים סיורים מקדימים בשווקים ומבררים עם בעלי הדוכנים מה הירק הכי מבוקש ומשווים מחירות בין השוק לרשתות המזון הגדולות. לאחר מכן הם מגייסים "חיילים", שיגנבו עבורם את הפירות.

"הם פועלים כמו ביחידת מודיעין במשטרה. עורכים סיורים מקדימים סביב השדות, המטעים והכרמים, בודקים אמצעי אבטחה, דרכי גישה, תוואי שטח, כדי לבחון כיצד לבצע את הגניבות במהלך היום או הלילה, אם מוצבים במקום כלבי שמירה ובאיזה כלי רכב עדיף להם להגיע: ג'יפ או טנדר. הם חושבים על כל פרט ופרט. אפילו מגיעים סתם לחקלאי כשהם מתחזים לסוחרי ירקות כדי לברר", מגלה קצין מודיעין במשטרה, "כשפרי מסוים נמצא בשיא הביקוש שלו הרווחים שלהם עצומים". לטענת הקצין, עבודתם של הגנבים קלה יותר, כיוון שהחקלאים לא משקיעים באמצעי מיגון יקרים. לאור מצבם הכלכלי של החקלאים בישראל, לא קשה לנחש למה רבים מהם לא משקיעים כסף בשמירה.

בשבוע שעבר הגיע תורו של מגדל אננס מהישוב אבן יהודה להצטרף לרשימה הארוכה של קורבנות הגניבה. בעל ואישה בשנות השלושים לחייהם מהרצליה שהתאהבו בפרי, ובעיקר ברווח הפוטנציאלי שלו, החליטו לבצע את "שוד האננס הגדול": על פי החשד, הם איתרו את חממות האננס,  בחנו את אמצעי האבטחה במקום וגנבו מהחממות של החקלאי לא פחות מ-500 אננסים, אותם התכוונו למכור לבעלי דוכנים וסוחרי ירקות בשוק הסיטונאי בצריפין. חקירה של מג"ב הצליחה להשיב את הסחורה הגנובה לבעליה החוקיים.

גניבת אבוקדו (צילום: דוברות מג"ב)
גניבת אבוקדו בצפון | צילום: דוברות מג"ב

לפני כמה חודשים בשיא עונת התותים הגנבים חגגו על המגדלים ברחבי הארץ וגנבו להם פרי במיליוני שקלים שנמכר ברחובות הערים, בשווקים ובסמוך אפילו לרשתות המזון במחירים מגוחכים של 10 שקלים לאריזה במקום 20  שקל.

בשנים האחרונות משמר הגבול תגבר את כוחותיו בישובים הכפריים בכדי לסכל גניבות של פירות וירקות ולתפוס את הגנבים. הפעילות כוללת מארבים בלילות, שימוש באמצעים טכנולוגיים משוכללים והפעלת בלשים וחקירות ביחידות כפריות מרכזיות כדי ללכוד את הכנופיות. מאות לוחמים גויסו להילחם בפשיעה הכפרית.

רפ"ק עמיר דוד, מפקד היחידה הכפרית "שרון", מושבניק בעצמו, טוען שהגנבים מתוחכמים ביותר והמטרה שלהם תמיד להקדים אותם צעד אחד קדימה. "כדי לא לעורר חשד הגנבים מגיעים לשדות, למטעים  או לשטחים הפתוחים במכוניות פרטיות ולא בטנדרים או בכלי רכב מסחריים זאת לאחר שפירקו את המושבים והספסלים כדי להעמיס לתוכם כמויות גדולות מאוד של  תפוזים או פירות אחרים שאותם הם מכסים בשמיכות", הוא מסביר.

"אנחנו פועלים בכל שעות היממה, עוקבים אחר מחירי הפירות והירקות, כדי להיערך בהתאם בשטחים שבהם הגנבים מתכוונים לפעול. משקיעים המון בטכנולוגיות, בסיורים רגליים ובמארבים. המלחמה בגניבות היא בדמינו. אנחנו יודעים את השיטות שלהם, עוקבים אחריהם ופעמים רבות מסכלים את הגניבות או תופסים אותם. אנחנו נעזרים גם במתנדבים ובשוטרים 'הכחולים' כדי למגר את התופעה".

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il