"אני לא בעל בר או מסעדה בתל אביב, אני בסך הכל בליין שישב אתמול במקרה בדיזנגוף. ליבנו עם הנפגעים ועם המשפחות השכולות, אבל אסור לשכוח שגם כל העסקים שהלקוחות ברחו על נפשם מבלי לשלם נפגעו מהאירוע", כתב אלעד לוי בקבוצת Secret Tel Aviv יומיים לאחר הפיגוע, בפוסט שהפך מהר מאד לויראלי, אבל משך גם תגובות רבות של גולשים שזעו באי נוחות מול המקלדת לאור הבקשה לסולידריות ישראלית, שמבלים יחזרו לשלם למקומות הבילוי על מה שהזמינו.

אלעד התעקש לחזור ולשלם בג׳וני בוי, שם בילה עם חבריו עד שאירע הפיגוע: "זה נכון שהיו תגובות חצויות ואנשים שאמרו שמוקדם מדי אבל בסך-הכל אנשים די תמכו בהתחשב בעובדה שזה קיבל אלפי לייקים. כתבתי את זה מדם ליבי, ידעתי שאנשים יגידו שזה מוקדם מדי אבל לא רציתי שזה יתמסמס וזה בער בי."

בדומה ללוי, מבלים נוספים העידו שבכוונתם לחזור לבתי העסק ולשלם, וכמה ממקומות הבילוי בדיזנגוף אכן מדווחים על טפטופי לקוחות שחוזרים, אבל עבור מקומות הבילוי עצמם - זה בכלל לא הסיפור. "ממש אין ציפייה שלקוחות יחזרו לשלם, הרוב שילמו ואני לא חושב שזה אפילו עבר לנו בראש בהקשר הזה", משתף חגי צ׳יסמריו, מבעלי מסעדת גוצ׳ה שנמצאת בדיזנגוף פינת בן גוריון.

"אני חושב שלרוב בעלי העסקים לא יצא לחשוב על זה ואני פחות מחפש את התשובה אצל המבלים", מחזק יותם שילה, הבעלים של בר ספייסהאוס שנמצא בסמוך למקום שבו אירע הפיגוע, "אני דווקא חושב שהקריאה הנכונה היא לרשויות לעזור, לעיריית תל-אביב, לתמוך בחזרה לבילוי בדיזנגוף ומדינת ישראל לפצות על ההפסד הכלכלי, מה שאף פעם לא עושים באירועי פח"ע."

"אלה לא האחוזים הבודדים שירדו במכירות, אלא פגיעה של עשרות אחוזים ירידה באזורים שהם סמלים, ודיזנגוף הוא סוג של סמל, רחוב אייקוני בתל אביב. הפיגוע הזה הוא פיגוע שמגיע עם אימפקט הרבה יותר גדול, וחשוב להבהיר שזה לא אחרת כשזה קורה במקום אחר בארץ", אומר שי ברמן, יו"ר איגוד המסעדות והברים, "אנחנו רואים חשש של הצוותים להגיע לעבודה, וכמובן תנועה פחות ערה של לקוחות. בנוסף, אי אפשר להוציא את זה מהקונטקסט של הקורונה והפגיעה המתמשכת בעסקים."

הפיגוע בת"א (צילום: AHMAD GHARABLI Contributor / Getty Images)
כוחות ביטחון ברחוב דינזגוף לאחר הפיגוע | צילום: AHMAD GHARABLI Contributor / Getty Images

לא מוצאים מאבטחים למסעדות

התחושה שעולה בקרב מקומות הבילוי בדיזנגוף היא שהנוכחות של משטרה ושל כוחות ביטחון אינה מספקת. "אתמול היה שיח ער עם בעלי העסקים בדיזנגוף שהם במצוקה, והם אומרים - אין פה מספיק משטרה", מגלה ברמן, "יש בעלי עסקים שרוצים להציב מאבטחים חמושים על חשבונם בכניסה לעסק והם לא מוצאים, כי אין כאלה. וזה כששמים בצד את העלות הכספית שרוב העסקים לא יכולים לממן את זה. לכן האלטרנטיבה היחידה זה שהמדינה תשמור ותגן עלינו. ראינו בתקופת הקורונה את כמות השוטרים שהסתובבו בין העסקים כדי לחלק לנו דוחות, והיינו שמחים מאד אם חצי מהכמות הזו הייתה מסתובבת ברחובות כדי להגן עלינו."

"ראינו בתקופת הקורונה את כמות השוטרים שהסתובבו בין העסקים כדי לחלק לנו דוחות, והיינו שמחים מאד אם חצי מהכמות הזו הייתה מסתובבת ברחובות כדי להגן עלינו"

"ערבי חמישי הם 30% מההכנסות שלנו ואני אשכור מאבטח על חשבוני כי אין לי ברירה", מספר עידן לוין, הבעלים של הבר הוותיק ג׳ספר ג׳ונס, "אף אחד בצוותים לא רוצה לחזור, וגם הלקוחות לא חוזרים כי פוחדים. אני מצפה לערבות הדדית ושיגידו - ׳אתם חוד החנית של הבילוי התל אביבי, נדאג לכם׳".

את האצבע המאשימה מפנים המסעדנים ובעלי הברים אל העירייה והמדינה. בעיר תל-אביב-יפו קיימת  יחידת סל"ע (עליה תושבי תל-אביב-יפו משלמים אגרה קבועה במסגרת תשלומי הארנונה) שמסיירת למטרות ביטחון שלטענתם נעדרת מהשטח.

"בעיני התשובה הכי ברורה היא לתקצב הצבה של מאבטחים חמושים בכל מקטע של רחוב, ובטח לא להפיל את האחריות על בעלי העסקים", אומר צ׳יסמריו. בנוסף לזה לטעם בעלי העסקים על עיריית תל-אביב-יפו לבוא לקראתם בנוגע לאגרות שונות או הקלה בארנונה שמוטלים עליהם. "העירייה צריכה לסייע בעניין הזה ולומר לבעלי העסקים: בואו, אנחנו מבינים שקשה לכם ואנחנו מבינים ורוצים שתל-אביב תישאר סמל של נורמליות, ולכן אנחנו עומדים לצדכם כתף מול כתף במאמץ הזה ולא נשאיר אתכם לבד בחזית", מוסיף ברמן.

 

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: ליבנו עם העסקים ברחוב דיזנגוף ואנו קשובים למצבם לאחר הפיגוע הקשה בשבוע שעבר. נציגי העירייה נמצאים בקשר עם בעלי העסקים ופתוחים לקידום יוזמות משותפות לסיוע לעסקים לאור המצב הרגיש אליו נקלעו.
חשוב לציין כי מתחילת המתיחות הביטחונית תוגברו הסיורים של סל"ע (סיירת הביטחון העירונית), בדגש על מקומות הומי אדם לרבות ציר דיזנגוף ובסמיכות למוסדות חינוך. גם בימים אלו אנחנו ממשיכים בנוכחות מוגברת על ציר דיזינגוף.
העיר תל אביב-יפו בכלל ורחוב דיזנגוף ידעו ימים קשים אולם אנו בטוחים כי גם תקופה זו תעבור והרחוב, אשר רק לפני מספר חודשים עבר חידוש ושדרוג אשר הביא לפריחתו המחודשת, יחזור להיות שוקק ומלא במבלים ומבקרים.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: בעקבות הפיגועים האחרונים ובשל המתיחות הבטחונית, משטרת ישראל פרוסה במערכים מתוגברים ברחבי ת"א, בהם מאות שוטרים, לוחמי מג"ב וחיילי צה״ל בכדי לאבטח את הציבור ולאפשר שגרת חיים לתושבים ואלה המגיעים לבקר בעיר.
משטרת ישראל אינה עוסקת באבטחת בתי עסק פרטיים ואינה מספקת שירותי שמירה למסעדות. שוטרי משטרת ישראל ימשיכו במאמץ האבטחה תוך ביצוע משימות הביטחון השוטף במטרה לאפשר שגרת חיים תקינה ובטוחה ככל הניתן.