בדיון בועדת הכספים היום בכנסת, שעסק בהתמודדות עם מחנק אשראי פוטנציאלי בישראל, הזהיר יו"ר הרשות לניירות ערך, פרופ' זהר גושן, כי "הגל הראשון של המשבר עבר מעלינו, אך הגל השני בדרכו אלינו והוא יפגע בשוק ההון ובשוק הריאלי". בעקבות המשבר הכלכלי העולמי, מתגלות לאחרונה ברחבי העולם בעיות בתחום האשראי.
לדבריו של יו"ר הוועדה, פרופ' אבישי ברוורמן, בעת דיון שמטרתו לעסוק בהשלכות המשבר העולמי על ישראל, אסור למדינה להישאר אדישה למשבר בארצות הברית מאחר והשלכותיו בקרוב יקרמו עור וגידים, וישראל עלולה לספוג פגיעה ממשית. ברוורמן מוסיף כי דבריו נאמרים על מנת לסייע ולשמור על חסכונותיו ופיקדונותיו של הציבור, שהושגו בעמל רב במשך שנים.
אין לישראל יד במשבר הכלכלי, מסביר גושן. הגורם הבלעדי להתפוצצות בועת האשראי בארצות הברית, הוא חוסר האמון שנוצר בין הציבור לבין המערכת הבנקאית וכל זאת כי לא ידועים היקף הנכסים הבעייתיים שמחזיקים הבנקים.
בישראל המצב שונה, הציבור אחראי יותר, וגם המערכת הבנקאית, מוסיף גושן. לכן הגל הראשון של המשבר חלף מעלינו. אף על פי כן, הגל השני בדרכו, והוא יפגע גם בשוק ההון וגם בשוק הריאלי. זאת משום שעיקרי ההכנסות בישראל הן תוצר של ייצוא, אי לכך ישראל צפויה להתמודד עם האטה בשנה הקרובה.
האם על הממשלה להמשיך ולשכלל את השוק, או שאכן ישנם מצבים בהם עלינו להשתמש בהתערבות ממשלתית? מעלה את השאלה ח"כ חיים אורון.
"אסור לנו לחכות לתקלה הראשונה, כי אז נרוץ לחפש פתרונות מתאימים בתנאי לחץ". בכדי להימנע ממחנק אשראי הולך וגודל, כדאי לתת ערבויות לכספי הפנסיה, ולפנות לאפיקי השקעה בפרויקטים שונים.
מנכ"ל האוצר ירום אריאב מעודד שימוש באשראי חוץ בנקאי. פעולה כזו, לדבריו, תקדם את הכלכלה הישראלית ותהדוף מצבי סיכון מיותרים. היתרון המובהק של ישראל על פני ארצות הברית, כך מסביר מנכ"ל האוצר, הוא נקיטת גישה אחראית והימנעות מגירעון בתקציב. בניגוד לאורון, אריאב מאמין כי יש לנקוט בגישה זהירה ולהימנע משינוים קיצוניים. את הפתרונות יש לפתח בזהירות תוך כדי בחינת המצב.