קיץ מאכזב עבר על הקמעונאים והמסעדנים בישראל. לאחר שציפו כי הקיץ יביא עמו תיירים מחו"ל, יוציא את הישראלים מהבתים, ויביא לעלייה בפדיונות העסקים - הנתונים דווקא מצביעים על קיפאון.

לפי נתוני ריס, המתבססים על הפדיונות של 2,940 חנויות ברחבי ישראל ביולי ובמחצית הראשונה של אוגוסט, המכירות למ"ר נשארו כמעט זהות לאלה של השנה שעברה. גם במסעדות ובבתי הקפה המגמה דומה. לפי נתוני לאומי קארד, ההוצאה הממוצעת על ארוחה בקיץ 2016 היה 82 שקל לסועד - ירידה קלה לעומת קיץ 2015, אז הממוצע היה 83 שקל.

עוד ב-mako כסף:

יוני, המתאפיין בדרך כלל במכירות חזקות ברשתות האופנה, התחיל השנה את המגמה המאכזבת, כשנתוני המכירות היו נמוכים בעד 10% לעומת התקופה המקבילה ב–2015.

בעלי עסקים ציפו כי חודשי הקיץ והחופש הגדול יוציאו את הישראלים מהבתים ויגרמו להם לפתוח את הארנקים, אך זה לא קרה עד כה: "אמנם אין מפולת במכירות, אבל בהחלט יש עצירה. אפילו הליכה לאחור. הרבה תלו תקוות כי בחודשי הקיץ יעלו המכירות, אבל אין גידול, וזה יכול להצביע על תחילתה של בעיה", אומר קמעונאי בכיר.

גם המסעדנים אינם מרוצים מהתוצאות של הקיץ האחרון. "התחושה שלנו היא שיולי־אוגוסט היו מאכזבים מאוד. ציפינו להתאוששות, והיא לא באה", אומר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות בישראל. "זה נובע מתיירות החוץ שציפינו לה ולא הגיעה, ומהלקוח הישראלי, שאנו חשים שיותר קשה לו להוציא את הכסף. הירידה אינה באה לידי ביטוי במספרים, כי הנתונים להוצאה על ארוחה כמעט זהים לשנה שעברה, אבל יש ירידה בעיקר במקומות התיירותיים, והלקוחות הישראלים נעים מהמסעדות היקרות יותר - מסעדות השף, לעבר פתרונות זולים יותר", מסביר ברמן.

לדבריו, "הישראלים עדיין רוצים לבלות, אבל בפחות כסף. אנחנו רואים ירידה של מסעדות פול סרוויס קלאסיות - מסעדות שף, ומעבר דווקא למקומות קלילים יותר. שומעים מוסיקה, שותים אלכוהול, אוכלים מנה או שתיים ומסיימים את הבילוי בפחות כסף".


נמל ת"א, צילום: תומר אפלבאום

הקניונים ומרכזי הקניות דווקא מרוצים

מי שאינו מאוכזב מנתוני הקיץ האחרון הוא שלומי חג'ג', מנכ"ל מתחם שרונה מרקט: "אצלנו ביולי חלה עלייה של 21% מהחודש הקודם (יוני, שבו היה פיגוע בשרונה מרקט שפגע במכירות; ה"ק). ביקרו אצלנו כ-415 אלף איש, ובאוגוסט חלה עלייה נוספת של כמעט 100 אלף איש. בסך הכל אנחנו בקצב של חצי מיליון מבקרים באוגוסט".

חג'ג' מסביר כי ההתאוששות אינה דבר מובן מאליו על רקע הפיגוע שהיה במתחם בתחילת יוני, ועל רקע הכתבה בחדשות 2 בפברואר שמצאה בחלק מדוכני המזון בשוק האוכל כמות גדולה של חיידקים, עובש וקוליפורמים. "התאוששנו מהפיגוע ומהכתבה", אמר. "אנחנו עובדים בשיתוף עם משרד הבריאות, שמגיע אלינו פעמיים בחודש לבדיקות של האוכל. עברנו כמה מקרים קשים השנה, אבל החלטנו להרים את הכפפה באמצעות פעילות לילדים באוגוסט. אין ספק שזה הביא את הילדים ואת ההורים".

חג'ג' אף מעיד כי החנויות הפופולריות ביותר במתחם הן אלה עם הדמויות המפורסמות: "רושפלד, שגב ואהרוני פופולריים מאוד. אנשים אוהבים לבוא ולהצטלם עם המפורסמים במסעדות שלהם. גם מיט בר הוא אחד מבעלי הפידיון הגבוה במתחם שרונה. אני לא יכול לתת מספרים, אבל כל אחד מהשמות האלה מביא פדיון של יותר מחצי מיליון שקל בחודש".

ובכל זאת, כיצד אתה מסביר את הקיפאון של הקניונים והמסעדות בשאר הארץ?
"אני כבר כמעט 15 שנה מנהל קניונים, ויכול להגיד משיחות עם קולגות שיש ירידה במספר המבקרים ובקניות. אני חושב שזה שילוב של כמה גורמים. יש השפעה של האינטרנט - אנשים עברו לקנות שם במחירים נמוכים יותר. בנוסף, בחודשי הקיץ השנה יש יציאה מסיבית של הישראלים מהארץ לחו"ל, ובמקביל התיירים לא הגיעו בהמוניהם כפי שקיוו. כל זה משפיע על מספר הכניסות של המבקרים בקניונים השונים. הרבה מהישראלים גם באים לקניונים, אבל לא בהכרח קונים, אלא מגיעים לפעילות של הילדים, נהנים מהמזגן ומסתכלים בחלונות הראווה. בשרונה הם מגיעים לאכול, לכן מי שנכנס גם קונה".

מי שדווקא רשמה תוצאות טובות מתחילת הקיץ היא קבוצת עזריאלי, שהציגה בשבוע שעבר דו"חות ציבוריים שעל פיהם יש עלייה של 5% בפדיונות הקניונים של הקבוצה במחצית הראשונה של 2016. לטענת ארנון תורן, מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי, המגמה ממשיכה גם לקיץ: "אוגוסט עדיין לא הסתיים, כך שעוד אין לנו תוצאות סופיות, אבל ב–15 הקניונים של הקבוצה (בהם עזריאלי בתל אביב, מלחה בירושלים וקניון איילון ברמת גן) יש גידולים במחזור העסקים.

"השנה היה חם במיוחד, ואנשים נמלטו מאימת מזג האוויר אל מקומות ממוזגים. מה שתומך בזה הוא שורה של חידושים ופעילות חינמית שעשינו למשפחות עם ילדים, כמו לפתוח את גג הבניין העגול בתל אביב ולאפשר לאנשים לבקר במנחת, וקולנוע קיץ פתוח באמפי על הגג. לפני שנה וחצי פתחנו את הקומה השנייה בקניון איילון, ששינתה כמעט את כללי המשחק באזור הזה, ויש לכך השפעה מצטברת".

הכתבה התפרסמה במקור באתר TheMarker

עוד כתבות:

הפקקים יצאו לחופשה: הנסיעה לעבודה התקצרה בחצי
איך ירוויחו עובדי המדינה על חשבון שאר בעלי המכוניות בישראל?

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il