זוכרים איפה הייתם לפני 10 שנים? רבים מאיתנו לא יודעים איפה היו בדיוק לפני כחצי שנה. מגן דוד אדום מצפים מאילנית קטנרוביץ (45) מיבנה, שתזכור ותשלם.
"לפני כחודש קיבלתי מכתב שאני צריכה לשלם למגן דוד אדום", היא מספרת. "בדקתי כי בכלל לא זכרתי משהו כזה, ומתברר שהרופאה בקופת החולים הזמינה לי את האמבולנס בגלל שחשבה שיש לי משהו בלב".
אילנית לא היחידה שקיבלה דרישת תשלום מהעבר. לאחרונה יצא מגן דוד אדום במבצע של איסוף חובות עבר, והוציא דרישות תשלום לאלפי אנשים. עד סוף אפריל יוכלו בעלי החוב לשלם את החוב בלבד, ללא ריביות וקנסות.
אבל את אילנית קנטרוביץ זה לא מנחם. "כרגע אני לא עובדת", היא מספרת. "אני מקבלת כסף רק מביטוח לאומי. עקב סכרת נפגעתי במערכת העצבים בגוף שלי. אני לא יכולה לעבוד ואני לא יכולה להשיג את סכום הכסף שהם רוצים ממני. אני אפילו לא יכולה לקבל טופס 17 מקופת חולים אחרי כל כך הרבה שנים".
קנטרוביץ' פנתה אל הארגון במכתב. נציג מיהר לחזור אליה, אבל מאז היא לא שמעה דברים וממשיכה לחכות לתשובה. "זה לא תקין פתאום לצאת במסע גביה אחרי כל כך הרבה שנים, שאדם לא יכול לאתר מה היה באותו זמן, כשאי אפשר לחפש דברים מהארכיון. אין להם שום הוכחות ששלחו בקשות לחוב או פנו לבן אדם. במשך השנים מעולם לא פנו אלינו. אני לא מבינה מה הם רוצים מאיתנו. אם היו פונים אז בבקשה לחוב הייתי מסדרת את זה מול קופת החולים, הם פונים עכשיו ואני לא יודעת איך לסדר את זה".
לא עונים לטלפון
גם אשתו של אוהד כהן, בן 29, מרמת גן קיבלה מכתב, אך דרישת התשלום הגיעה דווקא אליו. "קיבלנו בינואר 2017 הודעה ראשונה בדואר לגבי חוב של 168 שקלים מאפריל 2007. עשר שנים אחרי. מתברר שאשתי הייתה פעם בפסטיבל בומבמלה והתייבשה. נתנו לה אינפוזיה ושחררו אותה. יש לה טופס של קופת חולים, אבל אותם זה לא מעניין והם רוצים כסף".
רק ביום חמישי האחרון קיבל כהן סוף סוף הבהרה ממד"א על מהות הדוח. "אני לא מבין למה רק עכשיו יוצרים קשר. יש חוק התיישנות", הוא אומר.
כמוהם יש עוד רבים שצפויים לקבל את המכתב הזה. גם אם שילמתם את החוב בעבר, לא תמיד זה מספיק. במקרה ומד"א לא שמרה תיעוד של התשלום, היא עלולה לשלוח בקשת תשלום נוספת.
לרועי שגב, בן 34 מרעננה, שלח מד"א דרישת לתשלום חוב מלפני 13 שנה. בעקבות המכתב הוא פנה לארגון "אמון הציבור". אחרי שבועיים קיבל הודעה שהחוב מבוטל. "מד"א לא עונים לטלפון, מצאתי כתובת פקס באינטרנט. שלחתי 10 פקסים ומכולם הם התעלמו. בטלפון יש מוקד הודעות, באחד הימים אמרו שמחר יחזרו. המחר לא הגיע", הוא מתאר את מסע החיפושים.
במד"א רואים את הדברים אחרת: "מד"א הכריז לאחרונה על מבצע גביית חובות חסר תקדים, במסגרתו הארגון מאפשר לחייבים לצאת בצורה נוחה ומכובדת ממעגל החובות, באמצעות ביטול הקנסות ותוספות הפיגורים ואף פריסת החוב המקורי ל-12 תשלומים, ללא ריבית הצמדה וקנסות.
אנו שמחים לראות את ההיענות העצומה של הציבור, וקוראים לכל אזרח אשר קיבל שירות ממד״א אשר התשלום עבורו לא הוסדר, לנצל את המבצע ולסיים את חובם.
"יודגש, כי מאחר ומדובר בגבייה מנהלית, במרוצת השנים בוצעו פעולות לגבייה שלא זכו למענה, ועל כן לא חלה עליהן כל התיישנות. כך גם לחובות שלא יוסדרו במהלך המבצע יתווספו מחדש ריביות הפיגורים והקנסות מיום מתן השירות".
בארגון אמון הציבור מציגים במילים קשות את ההתנהלות של מד"א: ,תגובת אמון הציבור: "שנתיים אחרי שהמחוקק יישר את המגזר העסקי על ידי 'חוק איקיוטק' וחייב את החברות המסחריות במשק לפעול לגביית חובות מלקוחות באופן מהיר ומיידי, מצער לגלות שגופים ציבוריים דוגמת מד"א עדיין לא הפנימו את רוח המחוקק בנושא ופועלים באופן אגרסיבי ולא סביר לגביית חובות ישנים.
לא רק שהתנהלות כזו היא בריונית ולא סבירה, אלא שלעתים היא אף חוצה את גבול ההתיישנות החוקית של חובות (העומדת, לרוב, על 7 שנים) בשעה שהיא מתבססת על חוסר ההכרות של מרבית הציבור עם החוק בנושא לצד חוסר האונים אליו נקלע אזרח שנדרש לשלם תשלום בגין ארוע שהתקיים לפני 10 שנים או יותר".
איך תתמודדו עם דרישת חוב
עורכת הדין אפרת אומיאל פדידה, המתמחה במשפט אזרחי-מסרחי, מציעה כמה דרכים להתמודד עם דרישה מפתיעה לתשלום.
השיבו במכתב. אם קבלתם מכתב דרישה לתשלום חוב אשר עברו מעל לשבע שנים מאז שנוצר, יש להשיב עליו במכתב (לא בשיחת טלפון) ולשלוח אותו לכתובת המופיעה על דרישת החוב בדואר רשום. במכתב יש לפרט את הנסיבות הספציפיות שלכם מדוע אין לדרוש ממכם את תשלום החוב ומדוע חלה התיישנות במקרה שלכם.
הטענה המרכזית צריכה להיות שלא הגיעו אליכם כל מכתבי דרישה.
הגישו התנגדות בהוצאה לפועל. במידה ומדא כבר החלה נגדכם בהליך הוצאה לפועל כדי לגבות את החוב, יש להגיש מיידית להוצאה לפועל התנגדות להליך. בהתנגדות יש לציין את הסיבות להתנגדות לתשלום החוב.
הטענה צריכה להיות שחלה התישנות על החוב, לא קבלתם כל מכתבים על החוב כל השנים וכי מד"א לא ביצעה פעולות גביה במשך שנים רבות. כמובן שכל מה שאתם כותבים צריך להיות אמת ולהיות מגובה בראיות במידה וקיימות, למשל הוכחה על מעבר דירה ועוד.
"בהנחיותיו משנת 2012 קבע היועץ המשפטי לממשלה כי זמן הגביה של רשות את חובותיה לא יהיה ארוך משלוש שנים ואם הרשות לא פתחה בפעולות גביה לאחר תקופה זו, לא תוכל אלה בנסיבות מיוחדות וחריגות המצדיקות זאת, לפתוח בהליך גביה", מסבירה אומיאל פדידה, "כמובן שלמרות כל זאת, רבים מעדיפים פשוט לשלם את החוב ולחסוך לעצמם את כאב הראש".