זו הייתה מתיחה שבקלות יכולה לגרום נזק גדול של מאות מיליוני שקלים, אם היא לא הייתה נעצרת בזמן, אלא הופכת לכדור שלג שלא ניתן לעצור.
לפני כשנה, בעיצומו של משבר נגיף הקורונה, כמה שוטרים באחת היחידות הגדולות במשטרת ישראל שוחחו ביניהם על ענייני פנסיה וקרנות השתלמות, לאור המצב הכלכלי הקשה ששרר במדינה.
קצין ביחידה ונגד וותיק בדרגת רס"ב, הבחינו שאחד השוטרים שהשתתף בשיחה היה די לחוץ מהמצב הכלכלי, והם החליטו, מסיבה לא ברורה, למתוח אותו.
הנגד נכנס לפורטל 'שערי ידע' (מאגר המכיל מסמכים המתפרסמים על ידי יחידות משטרה שונות) וחיפש מסמך בשם 'חשבות'. הוא איתר קובץ וורד שנושא את חתימתו של חשב המשטרה, תת ניצב יעקב ירון ישראלי, מחק את תוכנו וכתב מכתב בנוגע למשבר העולמי בבורסות בעולם.
"לאור מצב הגלובלי בנושא חיידק הקורונה והתפשטותו, החליט החשב הכללי, לאחר התייעצות שקיים עם משרד האוצר להמליץ כדלהלן: כל שוטר אשר יש לו קה"ש (הקרן השתלמות) נזילה יש לפעול למשיכתה בהקדם האפשרי. שוטרים אשר לא יפעלו כדלהלן עלולים להסתכן באיבוד סכום ניכר. יחד עם זאת החשב הכללי אינו אחראי ואינו נושא באחריות בנושא כדלעיל", נאמר במכתב שעליו הוחתם כביכול חשב המשטרה.
הנגד הדפיס את המכתב הערוך, ניגש למפקדו והראה לו אותו. המפקד צילם את המסמך והעלה אותו לקבוצת וואטסאפ בנושא: 'פדיון קרנות השתלמות'.
שבע דקות לאחר שהמסמך עלה בקבוצת הוואטסאפ, וזרע בהלה גדולה בקרב השוטרים, כתב הקצין לחברי הקבוצה: "לא להתייחס, זה היה להלחיץ את השוטר. אין מסמך כזה".
אבל לרוע מזלם של הוגי המתיחה, המסמך כבר הופץ בקבוצות רבות, והמתיחה יצאה משליטה.
"זה הגיע לגורמים אזרחים בשוק ההון, לחשב במשרד האוצר ולחשב במשטרה. סוכני ביטוח, גורמים פיננסים גדולים במשק, ראש אגף חקירות מודיעין, כוח אדם, גורמי דוברות, הממונה על רשות ההון וכן בכירי מאוד במשטרה", ציינו גורמים במשטרה, "המתיחה הזו הייתה יכולה לגרום לנזק כבד מאוד במשק".
בעקבות המתיחה שגרמה לסערה במשטרה ומחוצה לה, וכמעט וגרמה לשוטרים למשוך קרנות השתלמות, הפרשה התגלגלה לחקירה של המחלקה לחקירות שוטרים.
חוקרי מח"ש שפתחו בחקירה, החליטו להעביר את המשך הטיפול בפרשה לבית הדין למשמעת של משטרת ישראל. נגד הנגד ומפקדו הקצין, הוגש כתב אישום לבית הדין למשמעת בגין עבירה של התנהגות בלתי הולמת.
הקצין חתם על הסדר טיעון ונענש בשלושה חודשים, הורדה בדרגה בפועל, ונזיפה חמורה. עניינו של הנגד נדון באחרונה בבית הדין והוחלט לא לקדמו לדרגת רב נגד כפי שתוכנן.
בנוסף, שופטי בית הדין החליטו להתחשב בהודאתו של הנגד שחסכה זמן שיפוטי יקר, ובעדויות מפקדיו אשר שיבחו אותו על עבודתו לאורך שנים רבות, והחליטו לגזור עליו עונש קל במיוחד: נזיפה חמורה והורדה בדרגה על תנאי לארבעה חודשים.
התובעת בתיק ציינה כי אילו אנשים היו פודים את קרנות ההשתלמות, היה ניתן לשער איזה אסון היה נגרם להם מבחינה כלכלית. לדבריה, גם אם בסופו של דבר אנשים לא נפגעו כלכלית, הרי שתדמית המשטרה נפגעה באופן ישיר מהאירוע הזה.