האם מחאת האפודים הולכת לחזור שוב? אם תשאלו את יוני יהב, בן 45 מאשדוד, אשר עובד כשכיר בשיפוצים, התשובה היא לגמרי כן. יהב וחבריו, שהיו פעילים גם במחאת האפודים בשנת 2018- החליטו מחר בבוקר (ד') להצית מחדש את המחאה.
"המחירים פשוט השפילו לנו את הכבוד ואנחנו פשוט לא יכולים לשתוק יותר", אומר יהב. "אנחנו נתחיל מחר להפגין ברחבת איקאה בראשון לציון, ולאחר מכן נצא לכיוון לכנסת ישראל בירושלים. חברי הכנסת לא יצאו מהבניין בלי לתת פתרונות".
במודעה שפרסמו ומופץ בשעות האחרונות בקרב קבוצות וואטסאפ וטלגרם, קוראים המארגנים למוחים להגיע בשש וחצי בבוקר לרחבת איקאה בראשון לציון ומשם הכוונה לעלות לירושלים, כשההפגנה תתחיל בשעה 12 בצהריים.
"התחלנו להריץ לפני כמה שעות ויש כבר אלפים שרוצים להצטרף", מספר יהב. "המחאה התחילה לצבור תאוצה. אנשים מפחדים להגיע קופה בסופר ולעשות חישובים אם לקחת ילד לקניות , כי אין לדעת אם הוא ידרוש מותרות ואם לא. הקמנו את המחאה הזו, בגלל הזעקות של האנשים. אי אפשר להגיע לקופה כאשר מסיימים את הקניות, ולא יודעים אם יש מספיק כסף לקנות מוצרים, לא ייתכן שנפחד להגיע לקופה. יש המוני אזרחים שזועקים, החשמל מתייקר, מגיע לתשלומים 1,800 ו- 2,000 שקלים בחודש, ואתה לא יודע איפה לשים את עצמך. אתה לא יודע איך לסיים את החודש, אתה מתחיל את החודש עם מינוס אחרי המשכורת, המחאה הזו הולכת ומתעצמת ויש היענות של אלפים רבים במדינה".
מה אתם דורשים?
"אין סיבה אמיתית שיוקר המחייה במדינת ישראל יהיה מהגבוהים במערב, שצעירים לא יהיו מסוגלים לרכוש דירה עד גיל 30", הוא אומר בכאב. "אין סיבה אמיתית שמשחת שיניים תעלה פי 6 מהמחיר בחו"ל. אין סיבה אמיתית לעליית מחירי המזון ברשתות השיווק. אנו האפודים הצהובים, אנו אזרחי מדינת ישראל, דורשים מחברי הכנסת להתחיל לעבוד עבורנו ולא עבור הטייקונים. תורידו את המיסים, פתחו את השוק לייבוא, עזרו לעצמאים, טפלו במונופולי המזון, תעודדו תחרות בבנקים, גבו מס ראוי מחברות הענק שמתעשרות על חשבוננו, כל מה שאנחנו מבקשים, זה לחיות בכבוד במדינת ישראל".
יוני לא לבד. אורן בוטא, בן 49 מרחובות, עובד כהנדסאי מחשבים וסייבר, ומאמין שהגיע הזמן לחזור על מחאת הקוטג' משנת 2011. "המחאה הזו על היא המשך ותיקון למחאה ההיא. אז היא לא צלחה כי העצמאים לא לקחו בה חלק. אני עצמאי, ורבים מחברי העצמאים חושבים כמוני. אנחנו פשוט קורסים. מדובר במאבק צודק שחייב תמיכה וסולידריות. אלו שבמצב טוב יותר צריכים לעזור לאחרים על מנת ליצור לכולנו עתיד טוב יותר לילדינו ונכדינו".
כזכור, מחאת האפודים הצהובים בישראל שאבה השראה ממחאת האפודים בצרפת, שם היא פרצה בשל עלייה במחירי הדלק וביוקר המחיה, ובשל הטענה שנטל המס נופל באופן לא פרופורציונלי על מעמד הביניים, תושבי הפריפריה, ועל מעמד הפועלים.
בסופו של דבר נאלף נשיא צרפת מקרון להגיע לוויתורים במדיניותו הכלכלית כמו גם עיכוב ברפורמות עתידיות שתכנן להוציא לפועל, בהן שדרוג מערכת הפנסיה ומלחמה באבטלה.
בישראל היא פרצה בדצמבר 2018, והצליחה להחזיר את חברת אסם מכוונתה להעלות מחירים. המפגינים קראו אז לחרם צרכנים ענק על מוצרי חברת אסם, תחת הקריאה "זה שוד - זה אסם". בעקבות הכרזת החברה על עליית מחירים על מוצריה, הציבור נקרא להשאיר את המוצרים על המדף, ולא לצרוך אותם עד להכרזה על ביטול עליית המחירים. חברת אסם פנתה אז בבקשה להיפגש עם מארגני המחאה, אבל לאחר שסירבו היא נפגשה עם שר האוצר דאז משה כחלון, והודיעה על הקפאת כוונתו להעלות מחירים.