בעוד שבנק ישראל צופה כי שיעור האבטלה בסוף 2009 יעמוד על 7.6%, מפרסם היום המוסד לביטוח לאומי תחזית פסימית יותר: להערכת המוסד, ייתכן כי שיעור אבטלה דומה של 7.5% יירשם כבר בסוף הרבעון השני של השנה.
רק אתמול סיפרה ל"גלובס" מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני, כי היא צופה שהשיעור המדובר יירשם רק בסוף הרבעון השלישי, אולם במהלך היום הגיעו לידיה נתוני חודש פברואר, שהצביעו על החרפת המגמה.
על פי הנתונים, בחודש פברואר התקבלו בסניפי המוסד לביטוח לאומי כ-19,800 תביעות חדשות לדמי אבטלה גידול של 59% ביחס למספר התביעות בחודש המקביל אשתקד, ומספר שיא של תביעות בחודש אחד ביחס לשנים האחרונות. מאז נובמבר 2008 ועד פברואר 2009, הוגשו בסה"כ 55,399 תביעות לדמי אבטלה עלייה של 54% לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת.
יצוין כי על פי הסיכום בין המוסד לביטוח לאומי ומשרד האוצר, התוכנית להגמשת התנאים לקבלת דמי אבטלה תיושם רק כאשר רמת האבטלה תעמוד על 7.5%. על כן מנסים לאותת במוסד לביטוח לאומי כי העת ליישום התוכנית קרובה מתמיד. בין המוסד לביטוח לאומי ומשרד הרווחה לבין משרד האוצר קיימת מחלוקת בנוגע ליישום התוכנית, כאשר במוסד ובמשרד הרווחה דורשים כי התוכנית תעוגן בחקיקה, ואילו באוצר דורשים "הוראת שעה" בלבד אותה ניתן לבטל ביתר קלות.
"העלייה המדאיגה בשיעור המובטלים מדגישה את הצורך הדחוף ביישום תכנית הביטוח הלאומי לסיוע למובטלים", טענה היום דומיניסיני. לדבריה, "על המשרדים השונים כולל משרד האוצר לשלב ידיים ולהוציא לפועל במהירות האפשרית את התכנית".
שר הרווחה, יצחק הרצוג, שלח אתמול מכתב דחוף לשר האוצר, רוני בר-און, בו הוא מפציר בו להביא ליישום התוכנית באמצעות חקיקה ולמנוע עיכוב של המהלך. היום אמר הרצוג כי "ההתמודדות עם האבטלה הגואה, היא אחד מהאתגרים המרכזיים שהמדינה חייבת להידרש להם לאלתר". לדבריו, "כל יום שעובר הוא בבחינת נזק בלתי הפיך לאלפי מובטלים הנפלטים מחוץ למעגל העבודה. לא מדובר באנשים בטלנים, אלה בציבור שלם שנקלע בעל כורחו למציאות קשה עקב המשבר הכלכלי העולמי שהשליך באופן קשה גם על ישראל. אם המדינה לא תבוא עם פתרונות אזי היא תבגוד בחובתה המוסרית כלפי אזרחיה. אני קורא לשר האוצר לפעול עימי בהקדם כדי להוציא מהכח אל הפועל את תוכנית הסיוע למובטלים עליה כבר הגענו להסכמה עקרונית".