רונית (שם בדוי), מורה בת 50, גרושה ואם לשני ילדים המתגוררת באשדוד, לא האמינה שזה קרה. גנרל אמריקאי המשרת בתימן ואשר הציע דווקא לה נישואין ואף סידר את כל המסמכים כדי שיוכלו לגור יחד בארצות הברית, התגלה כנוכל שהונה אותה בחצי מיליון שקל במשך כחצי שנה.
"הוא עשה עליי רושם של אדם אמין מאוד. הוא שלח את מסמכי הנישואין שלנו, הצטלם במדי גנרל בתימן, אמר שהוא עשיר מאוד, שהוא אלמן. האמנתי לו. הייתי בודדה, חיפשתי זוגיות וחשבתי שזו זכייה בפרס הראשון בלוטו. הוא היה חלום של כל אישה", סיפרה רונית ל-mako בכאב. "הלכתי שבי בקסמיו – ואכלתי אותה בגדול. אתה יודע איזו תחושה נוראה זו שעקצו אותך בחצי מיליון שקל, ועוד גבר שהתחתן איתי?"
יום אחד קיבלה רונית הודעה לוואטסאפ מגבר בשם אטילה, שהציג את עצמו בפניה כגנרל אמריקאי המשרת בתימן, וטען שיש ברשותו מיליוני דולרים שהוא מנסה להוציא מהמדינה וזקוק לעזרתה.
"הוא החמיא לי מאוד, אמר שהוא מעוניין בזוגיות אבל יש לו בעיה, שיש לו מיליוני דולרים תקועים בתימן, ושהוא זקוק לעזרה כספית כדי להוציא אותם. שלחתי לו בכל פעם כמה אלפי דולרים באמצעות פרטי חשבון הבנק שהוא נתן לי", סיפרה רונית. "הוא שלח לי כל מיני מסמכים שמוכיחים שיש לו הרבה כסף, וטען שאין לי מה לדאוג ושהוא יחזיר לי הכול. מדובר בכספים שחסכתי מהעבודה שלי, ובנוסף לקחתי הלוואות מהבנק".
בסך הכול העבירה רונית לגנרל אטילה כחצי מיליון שקל. השבוע הוא ביקש עוד 5,000 דולר, אבל לרונית כבר לא נשאר כסף. היא חשדה שהוא משטה בה ופנתה לעו"ד מוטי יוסף, מומחה בפלילים ונזיקין, כדי שיסייע לה בעניין החזרת כספה.
עו"ד יוסף, שחשף בעבר גם את פרשת העוקץ המרוקאי (עוקץ שבו גברים מתחזים לדוגמניות, גורמים לגברים אחרים להתפשט, וסוחטים מהם מאות אלפי שקלים בתמורה לאי-פרסום הסרטונים והתמונות), יצר קשר בוואטסאפ עם הגנרל אטילה וגילה שמדובר במקרה קלאסי של "העוקץ הניגרי".
"התחלתי להתכתב איתו, ואז הוא התקשר אליי מטלפון שהקידומת שלו היא של בירת ניגריה (אבוג'ה). כאן הבנתי שמדובר בנוכל שעקץ את רונית ועד נשים רבות שפנו אליי בעניין", חשף עו"ד יוסף.
רונית עצמה עדיין שרויה בהלם: "הוא רוקן לי את כל הכסף שחסכתי, ועוד לקחתי הלוואות מהבנק. אני עדיין בהלם".
מאות נפגעות בעוקץ הניגרי
בחודשים האחרונים עקץ ה"גנרל האמריקאי" מאות נשים שהאמינו שמדובר בגבר חלומותיהן. הן העבירו לו סכומי כסף שנעו בין 250 אלף שקל ל-700 אלף שקל.
אילנית העבירה ל"גנרל" 700 אלף שקל במהלך השנה האחרונה. גם היא האמינה שהוא באמת גנרל ושהוא באמת הסדיר את מסמכי החתונה שלהם – והייתה בטוחה שהיא אוטוטו עוברת להתגורר עימו בקליפורניה.
"הוא היה משתמש בגוגל טרנסלייט כדי לתרגם את מה שכתבתי, כי האנגלית שלי לא הכי טובה. הוא נראה טוב, אמר שאני יפה וחכמה, שנחיה יחד באושר ועושר, ושהכסף שלי יסייע לו לשחרר 50 מיליון דולר שיש לו בתימן. הוא טען שהכסף נמצא במקום מסתור, ושהוא צריך לשחד אנשים כדי להוציא אותו אל מחוץ לתימן", שחזרה אילנית.
"בשלב מסוים סיפרתי לחברה שלי על החבר החדש שלי, ועל העובדה ששלחתי לו 700 אלף שקל. היא מייד אמרה שזה עוקץ, אבל לא האמנתי לה. בסוף היא יצרה עימו קשר, והתברר שהוא באמת בכלל לא גנרל ולא משרת בתימן אלא עובד ברשת שפועלת בניגריה. בכיתי המון. לא רק על הכסף שגרם לי להיכנס לחובות, אלא יותר בקטע הנפשי".
חלק מהנשים הגישו תלונות ביחידת ההונאה של משטרת ישראל, אבל מאחר שמדובר בנוכלים שפעלו בזהות פיקטיבית ולא מהארץ, קיים קושי לחשוף אותם ולפעול מולם.
"הוגשו תלונות, אבל קיים קושי להגיע לאותם עוקצים שפעלו בחו"ל", ציין חוקר ותיק ביחידת ההונאה. "אנחנו בודקים חשד שהם פעלו בשיתוף פעולה עם עבריינים ישראלים. אני מציע לאנשים שלא להתפתות ליצור קשר עם אנשים שהם לא מכירים, ובטח שלא להעביר להם כספים".