מסקר שערכו מטה המאבק חתונות הקורונה, ואשר עליו השיבו מעלה מ-1,000 זוגות שהיו אמורים להתחתן בתקופה האחרונה סך כספי המקדמות ששולמו לבעלי האולמות עבור אירועים שלא התקיימו או שנמצאים בסכנת ביטול עומדים על כ-.17.7 מיליון שקלים.
לפי הסקר, 26 אחוזים מהזוגות שילמו מקדמה בסכום של עד 10,000 שקלים, 43 אחוזים שילמו סכום של בין 10,000-20,000 שקלים, 15 אחוזים בין 20,000-30,000 שקלים וכ-16 אחוזים שילמו למעלה מ-30,000 שקלים מקדמה שטרם הוחזרה להם על חתונה שלא התקיימה או נמצאת בסכנת ביטול.
עוד עולה מהסקר כי מתוך כלל הזוגות שהשיבו על שאלות הנוגעות לסטטוס שלהם מול בעל האולם: 48 אחוזים מעידים כי בעלי האולמות עדיין מחזיקים בצ'קים של בני הזוג, כ-22 אחוזים מעידים כי הם מצויים בהליכים משפטיים מול בעלי האולם וכ-30 אחוזים מעידים שבעלי האולם שלחו אליהם דרישות לתשלום דמי ביטול.
את הנתונים העבירו אנשי המטה, בין היתר, לחברי כנסת, למועצה לצרכנות ולוועדה הבין משרדית בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה בניסיון לתת מענה לנתונים שהוצגו בכנסת ואשר לטענתם לא מדויקים ומתבססים על קובץ לא מייצג של זוגות.
מציעים לזוגות להשאיר את המקדמה ולבטל
"חשוב מאוד להבהיר שכאשר זוגות מדברים על ביטול אירוע חתונה, מדובר על אי יכולת לקיים אירוע חתונה בשל מגבלות שהמדינה קבעה בגלל נגיף הקורונה", מסבירה אוקסנה בר, מראשי מטה המאבק, שהייתה אמורה להתחתן בתחילת אפריל, "זה לא שהזוגות נכנסים לפאניקה כלשהי ומנסים לבטל חתונות על ימין ועל שמאל".
"בעל האולם בהתחלה איים עלינו בתביעה של 70 אחוזים מעלות האירוע" סיפר אחד המשיבים לסקר, "לא היינו מוכנים לדחות את התאריך מהסיבה שבעל האולם לא הסכים לפתוח מחדש את החוזה למשא ומתן ולהוסיף תנאים המתאימים לתקופת הקורונה. כרגע עברנו לדבר איתם באמצעות עורכי דין. לא דיברנו איתם על ביטול, ממה שזה נראה הוא מציע לזוגות להשאיר את המקדמות ולבטל".
משיב אחר סיפר כי "האולם דרש 20 אחוזים קנס מסך כולל של האירוע (13,000 שקלים) ושנחתום שאנחנו ביטלנו את האירוע. בהמשך להצעה הביזיונית שקיבלנו האולם גם לא מסכים להחזיר את הכספים שאינם במחלוקת על סך 19,000 שקל ופשוט מתנהג כמו בעולם התחתון ולא מוכן להחזיר שקל לפני שנסכים לחתום על ביטול האירוע דבר שאינו נכון מכיוון שאנחנו היינו מעוניינים לקיים את האירוע וכמובן שלא ביטלנו שום דבר".
"מהציטוטים עולה כי ישנו ניסיון מצד בעלי האולמות לגלגל את עלות אי קיום האירוע אשר נבע ממגבלות שקבעה המדינה, על הזוגות", אומרת בר, "זוגות רבים מפחדים להתעמת עם בעלי האולמות כי הסכומים שהם מחזיקים בידם יכולים להגיע גם ל-120,00 שקלים לזוג. אני מכירה זוג שבעל האולם תובע דיבה. בעלי האולמות הם לובי, עם סוללת עורכי דין ומשרדי פרסום ולזוגות אין את הכוח הזה- אנחנו מתחילים את החיים עם בור כלכלי וחוסר וודאות משווע".
מהתאחדות בעלי האולמות וגני האירועים נמסר לאחר פרסום הכתבה: סקרים מטבעם יש להם תכונה לשרת את מזמיניהם, אנו מעדיפים סקרים שהתבצעו ע"י בעלי מקצוע מוערכים בתחומם, יותר מאשר אלו אשר אולתרו ע"י "גוגל דוקס".
ממגע יומיומי, עדכני ובלתי פוסק, מרבית הזוגות, (מעל 85 אחוזים) שנפגעו יחד אתנו ע"י משבר מגפת הקורונה הבלתי צפוי, הולכים עמנו יד ביד, לאחר שהבינו כי אנו יוצאים מגדרנו במטרה לספק להם את המוצר שאליו הצדדים מחויבים. פתרונות יצירתיים לרוב יושמו ומיושמים יום יום על ידינו.
תמיד יהיו יחידים שיפעלו מתוך מצוקה או קלות דעת ויעשו טעויות בטיפול בנושא הזה, שהינו רגשי מעין כמוהו, להם. צריך לטפל ולעזור.
התאחדות הגנים והאולמות קוראת גם מעל במה זו להנמיך את הלהבות ולהבין כי עתה הזמן לפעול באחריות ואנושיות, מפני שהמשבר היכה, אך רחוק מלהסתיים.