נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, אמר היום בפורום המנהלים של העיתון החרדי "המודיע", כי ישנם סימני התאוששות במשק הישראלי, אולם אסור להיתפס לשאננות בשל גודל המשבר הכלכלי.
"רואים יותר סימני שיפור, אך אפשר להגיד את זה ולשכוח; מה שאסור לשכוח הוא משבר מאוד רציני הכי רציני מאז מלחמת העולם השנייה, אשר גרם נזקים אדירים ונצטרך ללמוד את הלקחים", אמר פישר. "ניכרים סימני צמיחה בעיקר באסיה: בסין ובהודו - אך לא ביפן. גורם חשוב נוסף הוא קרן המטבע הבינלאומית, אשר בפעם הראשונה מזה כשנתיים העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ל-2010. סימן נוסף הוא התאוששות של סחר החוץ העולמי, לרבות היצוא של המדינות, שזה הדבר שהכי נפגע במשבר הזה. רואים גם ניצני צמיחה".
פישר הדגיש כי המצב הכלכלי בישראל הוא "קשה", אך ציין כי "גם אצלנו יש סימנים חיוביים". הוא פירט כי הייצוא עולה כבר מזה כחודשיים - "וזה הגורם החשוב ביותר למשק", כדבריו. אתמול (א') פירסם בנק ישראל את המדד המשולב, אשר עלה ב-0.2% לראשונה מזה כשנה. פישר ציין לחיוב גם את "העלייה חדה במדד מנהלי הרכש של החברות הגדולות במשק, אשר עלה מעל ל-50%, קרי יותר מנהלי רכש מדווחים על עלייה ברכש לעומת אלו שמדווחים על ירידה. אנו רואים גם שהשווקים הפיננסים החלו לעלות ברבעון הראשון, שוק האג''ח מצליח להתאושש וחברות מצליחות לגייס כסף".
"מצבנו יותר טוב", קובע פישר, אך מייד מסייג: "אסור להגזים; המצב עדיין קשה. אנו לא בטוחים מתי הצמיחה תחזור למשק. הייתה לנו ביוני אינפלציה. אז המצב משתפר אך עדיין לא פשוט".
בין ההתבטאויות האופטימיות משדר פישר מסר פסימי בנוגע לשוק העבודה, אחד מאבני היסוד של הכלכלה: "אנו מודעים לכך שהמצב באבטלה עדיין לא טוב ועלול להמשיך להידרדר תוך עלייה מחודשת של האבטלה. אני מאוד אופטימי לגבי המשק שלנו, אבל לא צריך להגזים. המצב התחיל להשתפר וזמנים קשים עוד לפנינו. מצבנו עדיין טוב יותר מרוב העולם המערבי".
פישר ניצל גם את ההזדמנות להעביר מסר לאוכלוסיה החרדית, ואמר כי "הדרך לשיפור המצב איננה מצויה בקצבאות אלא בעבודה". הנגיד ציטט מספר רב של משפטים בפרקי אבות אשר מדגישים את חשיבות העבודה ומלאכה בחיים היהודיים. "אנו, כאן בפורום הזה, חייבים להכיר בערך של עבודה, שהיא גם עבודת קודש. במגזר החרדי יושב לו מרבץ אדיר של הון אנושי איכותי שאם נשתמש בו נקבל מנוע צמיחה נוסף למשק ונשיג שיפור למדדי העוני של המגזר החרדי", אמר פישר. הנגיד ציין כי שיעור העוני בקרב האוכלוסייה החרדית הוא הגבוהה ביותר במשק, אפילו יותר מהמגזר ערבי - 60% מהמגזר החרדי היו עניים ב-2008.