המפלגות החרדיות הציבו באחרונה את סוגיית השבת בראש מעייניהן. כניעתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בעניין עבודות הרכבת בשבת - מהווה ניצחון גדול עבורן. נתניהו, שפועל בנחישות לבצר את הישרדותו בשלטון וזקוק לשם כך לחרדים, לא ייתן לעבודות הרכבת בשבת לפגוע בהשגת היעד, גם במחיר פגיעה באזרחים ובחיילים הנזקקים לשירותי הרכבת. ואולם מבחינתם של אריה דרעי, יעקב ליצמן ומשה גפני, החזית שונה לגמרי, ענייני הרכבת הם רק בפרומו למאבק הגדול יותר - נגד פתיחת בתי עסק בשבת.
באחרונה הוקמה ועדה מיוחדת לדיון בנושא פתיחת בתי עסק בשבת בתל אביב, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי גרונר, ובהשתתפות המנכ"לים של משרדי הכלכלה, המשפטים והדתות. החלטות הוועדה ייושמו בכל הארץ. לפי המסתמן, הוועדה צפויה להציג שלוש חלופות: לאשר את חוק העזר העירוני בתל אביב לפתיחתם של כ-160 בתי עסק בשבת, להפחית בכ-20% את מספר העסקים הפתוחים בשבת, או לאפשר את פתיחתן בשבת של חנויות נוחות ומתחמי קניות בלבד (ולמנוע פתיחת חנויות ופיצוציות בתוך הערים).
עוד ב-mako כסף:
- תביעות העבודה המוזרות בישראל
- איך העלתה Airbnb את מחירי השכירות בתל אביב
- מאסה בשכר הדירה הגבוה והחליטה לחיות כהומלסית
ההמלצות טעונות את אישור הממשלה, כאשר בש"ס וביהדות התורה כבר הכריזו כי יתנגדו לכולם. לא מן הנמנע שיוצע להשיב לשר הפנים דרעי את הסמכויות בסוגיית פתיחת בתי עסק בשבת, שהועברו בתחילת הקדנציה לממשלה, לאחר ששר הפנים דאז, סילבן שלום, סירב לטפל בנושא כי אחד מבעלי המרכולים בתל אביב תרם לו.
על סמך החלטת נתניהו - הפועל לרצות את המפלגות החרדיות - יש הערכות כי הוא צפוי להתגמש בפני החרדים גם בעניין פתיחת בתי העסק בשבת. נתניהו זקוק למפלגות החרדיות בקואליציה, ומדובר לא רק על הממשלה הנוכחית, אלא גם על הממשלה הבאה - מכיוון שראש הממשלה מעריך שאין לו חלופה פוליטית אחרת להקמת קואליציה עתידית. זאת אף שהחרדים לא צפויים לעזוב את הקואליציה על רקע משבר השבת, ערב דיוני התקציב, כשהם מצפים לתקציבים כבדים למוסדותיהם.
נתניהו נזהר שלא לקלקל את יחסיו המצויינים עם דרעי, ליצמן וגפני, והדבר בולט במיוחד לעומת היחסים הצוננים עם יו"ר הבית היהודי ושר החינוך, נפתלי בנט.
לכן, ערב הקמתה של הממשלה הנוכחית, נתניהו ביטל את הקיצוצים בתקציבים המועברים לחרדים, שבוצעו על ידי שר האוצר הקודם, יאיר לפיד, ואף הוסיף תקציב של מאות מיליוני שקלים למוסדות הדת החינוך והתרבות החרדיים, איפשר את החקיקה של חוק עוקף בג"ץ, שנועד להחזרתה של קצבת הבטחת הכנסה לאברכים, את ביטול חוק השוויון בנטל ואת ביטול החובה בלימודי ליבה כתנאי לקבלת תקצוב ממשלתי.
במקביל לכניעה בעניין השבת, נתניהו משתמש באירועים כדי לשרת אותו גם במאבק פוליטי עם שר התחבורה, ישראל כ"ץ. מבחינו של נתניהו, הוא השפיל את כ"ץ פעמיים באחרונה: בפעם הראשונה לאחר שאילץ אותו בתפקידו כיו"ר מזכירות הליכוד לבטל במהירות את ההחלטות שמצמצמות את כוחו של יו"ר התנועה נתניהו; ובפעם השנייה, כאשר כ"ץ הודיע על הקמת ועדת שרים למלחמה בתאונות דרכים בראשות נתניהו, אך לבסוף שינמכה לשכת ראש הממשלה את האירוע לדרגת ועדת מנכ"לים בלבד.
בסוף השבוע, רשם נתניהו ניסיון השפלה נוסף, כשהבליט כי הוא אף שוקל לפטר את כ"ץ - שהתראיין באחרונה והביע רצון לכהן בעתיד כראש הממשלה. ואולם ייתכן שהאירועים גם מחזקים במידה מסוימת את כ"ץ, כאשר כל מאבק השבת מתגלגל לאחריותו של נתניהו - והוא לעומת זאת מוצג כמי שאינו נכנע לחרדים.
יש לכם תלונה צרכנית? כתבו אלינו money@mako.co.il
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
מנכ"ל חלל: נשמור על הלקוחות ונשגר לווין חדש
מספר עובדי ישראייר צומצם אך הפעילות צמחה