שירותי בריאות כללית, הנחשבת לאחת המעסיקות הגדולות במשק עם מעל 30 אלף עובדים, מתכוונת לפטר בקרוב כ-1,000 עובדים שטרם זכו לקביעות - כך נודע ל"גלובס".
במכתב ששיגר היום מנכ"ל הקופה, אלי דפס, לכל מנהלי המחוזות ובתי החולים של הכללית, הוא מבקש מהם להכין "רשימות פרטניות" של עובדים ורופאים המועמדים לפיטורים, וזאת בהיקף של 3% מכלל כוח האדם. דפס מבהיר למנהליו כי אין לזמן עובדים לשימוע עד לאחר חג הפסח. יצוין כי במסגרת ההסכם הקיבוצי בקופה, ההנהלה רשאית לפטר עובדים שטרם מלאו להם 3 שנות העסקה, כלומר לפני מתן קביעות זאת גם ללא הסכמה של ועד העובדים.
"כידוע, בימים אלה אנו נמצאים בעיצומו של משבר כלכלי במשק, אשר שינה את תמונת המצב הכלכלית גם במערכת הבריאות", כותב דפס במכתב שהגיע לידי "גלובס". לדבריו, דפס מזכיר למנהליו כי תעריפי האשפוז התייקרו לאחרונה, ובנוסף פסיקת הבוררות בעניין שכר הרופאים השפיעו מאוד על ההוצאות של הכללית. הקופה שילמה לאחרונה 205 מיליון שקל בגין הפעימה הראשונה עבור תוספות השכר לרופאים, כאשר באפריל הקרוב תיאלץ לשלם 280 מיליון שקל נוספים.
"גורמים אלה הביאו בתקופה קצרה לשינוי חד במתווה התקציבי בו פעלה הכללית, ממתווה של כמעט איזון בשנת 2008 (גירעון של 70 מיליון שקל ש.נ) לגירעון משמעותי הצפוי בשנת 2009 של כ-755 מיליון שקל. המתווה עלול להביא לפגיעה קשה ביציבות הכללית וביציבותם של בתי החולים שלנו", כותב דפס.
גורמים בכללית מפנים אצבע מאשימה כלפי המדינה, שהביאה לקיצוץ בתקציבי קופות החולים בשנים האחרונות, לייקור תעריפי האשפוז בבתי החולים ולכך שלא פיצתה את הכללית בגין תוספות השכר לרופאים תוספות שנקבעו בבוררות מוסכמת הן על ידי הכללית והן על ידי המדינה. הכללית היא קופת החולים היחידה שמפעילה בתי חולים ציבוריים ומעסיקה עשרות אלפי עובדים בהסכמים קיבוציים דבר שלעתים קרובות מגביל אותה מאוד.
על פי הערכות, בכללית מקווים כי המדינה תנסה למנוע את פיטורי העובדים על רקע המשבר הכלכלי, כך שפיטוריהם של 1000 עובדים הם אינם דבר ודאי. יחד עם זאת, לאור עמדת משרד האוצר כי בכללית יש הרבה מקום להתייעלות, רבים הסיכויים לפיטורי מאות עובדים. כאמור, לא מדובר בעובדים ותיקים, אלא דווקא בעובדים צעירים בתנאי שכר נמוכים יחסית, שגויסו בשלוש השנים האחרונות.