יממה בלבד אחרי ששירות התעסוקה בישר על 20,072 מפוטרים חדשים בחודש מרס, נתון המבטא מספר שיא של מפוטרים בחודש אחד, מפרסם היום (ב') המוסד לביטוח לאומי נתון חמור עוד יותר: מספר הפונים אל המוסד לביטוח לאומי לקבלת דמי אבטלה במהלך חודש מארס, עמד על 21,452 עלייה של 10% לעומת פברואר האחרון ועלייה של כ-71% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
בחמשת החודשים האחרונים, מאז תחילת המיתון, הוגשו בסה"כ 95,000 תביעות חדשות לדמי אבטלה, זאת לעומת 60,000 תביעות חדשות שהוגשו בתקופה המקבילה אשתקד. נתון זה משקף עלייה של 60% . בניגוד לנתונים קודמים שפרסם הביטוח הלאומי, שלפיהם מרבית המפוטרים במשק הגיעו מאזור המרכז ובעיקר מענפי ההיי-טק והפיננסים, הפעם רואים בברור כי מרבית המפוטרים מגיעים מהדרום ומהצפון. הסניפים שבהם הוגשו מספר התביעות הגבוה ביותר לדמי אבטלה ביחס לגודל האוכלוסייה, הם הקריות, עפולה, כרמיאל, אשדוד, אשקלון ובאר שבע.
על פי ההערכות המעודכנות של המוסד לביטוח לאומי, שיעור האבטלה במשק הגיע כבר היום לרמה של 7.5%, זאת מוקדם יותר מהצפוי. אם הערכה זו נכונה, הרי שעל פי ההסכמות בין הביטוח הלאומי למשרד האוצר, יש להפעיל כבר עכשיו את התוכנית למאבק באבטלה בראשה הגמשת הקריטריונים לקבלת דמי אבטלה, כך שניתן יהיה לקבל דמי אבטלה גם אחרי 9 חודשי עבודה בלבד, במקום 12 כפי שנהוג כיום. "זה תפקידה של רשת הביטחון הסוציאלי כלפי הפרט, אך גם ברמה המקרו-כלכלית, תכנית הסיוע תאפשר את הגדלת הצריכה במשק", אמרה היום מנכ"לית המוסד לביטוח לאומי, אסתר דומיניסיני. לדבריה, "על המשרדים השונים, כולל משרד האוצר, לשלב ידיים ולהוציא לפועל במהירות האפשרית את התכנית".
שר הרווחה, יצחק (בוז'י) הרצוג, הזכיר כי מעבר להגמשת דמי האבטלה יש לפעול לגיבוש תוכנית כלכלית מקיפה להתמודדות עם המשבר וגלי הפיטורים, כפי שנקבע בהסכם הקואליציוני בין מפלגת העבודה לליכוד. זה האתגר הגדול שניצב בפתחנו כעת המחייב שולחן עגול ושיתוף פעולה בין ההסתדרות, המעסיקים והממשלה. משרד הרווחה יהיה שותף מרכזי בהסכמות שיושגו בנושאים החברתיים-כלכליים שיסוכמו בינינו לבין משרד האוצר", אמר הרצוג.