בהמשך להחלטת אלון רבוע כחול להגיש בקשה להקפאת הליכים לרשת מגה שבבעלותה, עולות שאלות לגבי המשך הפעלת הסניפים או השימוש בתווי קנייה. לדברי עו"ד שלום גולדבלט, המתמחה בשיקום חברות והסדרי נושים ומייצג כמה מנושיה של החברה, הקפאת ההליכים הינה סעד זמני שבאמצעותו ניתן יהיה לגבש הסדר נושים לחברה, להביא להבראתה ולהמשיך את פעילותה.
עוד ב-mako כסף:
מה המשמעות של הקפאת ההליכים שמבקשת מגה?
מגה הגישה לבית המשפט בקשה להקפאת הליכים שמטרתה לאפשר לחברה לעבוד בחלל נקי כדי להחזיר חובות. בית המשפט נתן הבוקר צו זמני להקפאת הליכים ומחר יתקיים דיון בבקשה. המשמעות של הקפאת הליכים היא ש"יוקפא" המצב הקיים כך שהנושים לא יוכלו לפעול כנגד החברה. לפי סעיף 350 לחוק החברות, לא ניתן יהיה להמשיך או לפתוח בשום הליך נגד החברה, אלא ברשות בית המשפט ובתנאים שיקבע.
כמה זמן יכולה החברה להיות במצב "מוקפא"?
הקפאת ההליכים תינתן לתקופה מקסימלית של תשעה חודשים, אם כי בדרך כלל יקבע בית המשפט תקופות קצרות יותר אותן יאריך מעת לעת בהתאם לנסיבות.
מה יקרה במגה אחרי שיינתן צו הקפאת הליכים?
בית המשפט ימנה נאמן לחברה שהתפקיד שלו יהיה לפקח אחר הניהול התקין של הליך ההבראה והוא גם יוכל להיעזר בהנהלה הקיימת כדי לדאוג לתפעולה השוטף של החברה. החנויות של מגה ימשיכו לפעול אבל היות ואסור בהקפאת הליכים שהחברה תהיה גירעונית, מגה צריכה להראות תוכנית הפעלה שתייצר מזומנים שיחזיקו אותה באוויר או שיינתן מימון חיצוני. בסופו של יום השאלה היא איך הרשת תמומן ואם יידרש מימון חיצוני כשמעטים המקרים שנותנים אישור להקפאה גרעונית.
לפני כשלוש שנים נכנס לתוקף תיקון 19 שהרחיב את תחום הקפאת ההליכים והוא מאפשר הליכים שונים וחדשניים שבאו לעגן בחוק הלכות שהוסדרו בפסיקה. למשל, התיקון חידד את היכולת למנות את נושאי המשרה בחברה כנאמנים.
לפי תזכיר חוק חדלות פירעון, אשר פורסם כי צפוי להיות מוגש לוועדת שרים לענייני חקיקה בימים הקרובים, ברגע שממונה נושא משרה כבעל תפקיד, יש למנות בעל תפקיד נוסף ניטרלי לצדו של נושא המשרה. ייתכן ובית המשפט יטה לנהוג לפי ההצעה שבתזכיר, גם אם אין לו מעמד מחייב.
האם הספקים חייבים להמשיך ולספק סחורה למגה?
מרגע מתן צו הקפאת ההליכים, אספקת סחורה ושירותים הינה כנגד תשלום במזומן. לכן גם הספקים ונותני השירותים לא צריכים לחשוש מכך שלא יקבלו תשלום בתקופה זו. במקרה של חברה עם פעילות בסדר גודל כמו של מגה, ניתן להגיע להסכמות שונות עם הספקים, אולם בכל מקרה התשלומים בגין הסחורה והשירותים יהיו קודמים לכל תשלום אחר בגין חוב העבר. בתיקון 19 שהזכרנו, ניתן לחייב ספקים מהותיים וחיוניים להמשיך ולתת שירות, ואולם ספק אם ניתן לכפות תנאי אשראי על ספקי החברה במצב דברים זה.
ומה לגבי המשכורות לעובדים בתקופת ההקפאה?
משכורות העובדים משולמות על ידי הנאמן שימונה, לאחר שיגיש תוכנית הפעלה המראה שההפעלה אינה גרעונית ו/או שיש מקור למימון ההפעלה, כולל תשלום משכורות העובדים. בהליך הקפאת הליכים יש לעובדים עדיפות על פני נושים אחרים (למעט נושים בשעבודים ספציפיים) עד לסכום של 36 אלף שקל לעובד מקופת ההקפאה.
האם ניתן יהיה לבטל עסקות שנעשו במגה בחודשים האחרונים?
בהליך יוכל בית המשפט לבחון תמיהות או סוגיות בנוגע להתנהלות של הרשת בחודשים האחרונים ויוכל לבטל עסקות שנעשו עד שלוש חודשים לפני בקשת ההקפאה.
קיים מנגנון נוסף בהליכים אלה לפיו ניתן לבקש מבית המשפט לאשר לבעל התפקיד שימונה להשתחרר מהסכמים אשר מכונים "נכסים מכבידים" שאינם מועילים לתקופת ההקפאה ואין להם כל תועלת לחברה בהיותם הפסדיים למשל. כך למשל, ניתן לבקש מבית המשפט לסגור סניפים הפסדיים של החברה.
בתקופת ההקפאה, החברה יכולה להגיע להסדרים עם ספקים או נושים אחרים?
לא ניתן לבצע הסדרים פרטניים לגבי חובות עבר שאינם באישור בית המשפט. במידה והחברה תבצע הסדר חובות בתקופת צו הקפאת הליכים, ללא אישור בית המשפט, הדבר יהווה הפרת החוק וייחשב להעדפת נושים אסורה.
האם אוכל עדיין לממש ברשת מגה תווי קנייה שקיבלתי בתקופת הקפאת ההליכים?
חוב בגין תווי קניה הינו חוב עבר שאיננו משולם במסגרת הקפאת הליכים. עם זאת, במסגרת הסדר הנושים של רשת קלאב מרקט נעשו הסדרים פרטניים מול בעלי תווי הקניה על מנת להקטין את הפגיעה בהם. בסופו של דבר הוחלט שתווי הקנייה יוכרו בהפחתה של כ-20% משוויים.
האם כרטיס החבר שלי תקף במהלך הקפאת הליכים?
כרטיס החבר הינו זכות העומדת לבעל הכרטיס מול הרשת. המשך כיבוד הזכויות בגן כרטיס החבר הינה תלויית החלטה פרטנית של הנאמן ובית המשפט. האינטרס הוא להמשיך ולכבד התחייבות זו, שכן באופן זה מבטיחים את המשך נאמנות בעלי כרטיס החברה לרשת, עובדה שתאפשר למכור את החברה עם 'מועדון לקוחות' המהווה שיקול נוסף במחיר שיתקבל בסופו של יום בעבור החברה/פעילות.
ואם אחרי תשעה חודשים, התהליך ייכשל והחברה לא תעלה על מסלול הבראה?
ראינו בשנים האחרונות מקרים בהם הליך הקפאת ההליכים הצליח וכאלה בהם נכשל. במקרה של בית החולים הדסה, למשל, בוטלה הקפאת ההליכים, לאחר שנאמני בית החולים אישרו בקרב הרופאים את הסדר ההבראה ובית המשפט אישר את הסדר הנושים. במקרה של "מעריב" לעומת זאת, ההליך נכשל. גם במגה, אם ההליך ייכשל, ייתן השופט צו לפירוק החברה.
ומה יקרה אם יינתן צו פירוק?
מדובר בתהליך אשר התכלית שלו הוא לממש ולחלק את התמורה של נכסי החברה בין נושי החברה, בהתאם לסדר הקדימות הקבוע בדין. לצורך ביצוע ההליך מתמנה מפרק, מוקנות לו סמכויות הדירקטוריון, ותפקידו לתפוס את נכסיה של החברה ולנהל אותם במטרה להביא למכירתם ולפרוע את החובות לנושים. במקרה של פירוק, העובדים יוכלו לקבל עד 113 אלף שקל מביטוח לאומי.
סייעו בהכנת הכתבה עו"ד קרן רייכבך-סגל ועו"ד שלום גולדבלט
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
מנכ"ל ישראמקו: "נכניס שותפים"
תביעה ייצוגית נגד בזק: "לא עדכנה על גביית תשלום ב-144"