מחיר הלחם האחיד שנמצא תחת פיקוח מחירים תוכנן להתייקר הבוקר ב-20%, כ-1.5 שקלים לכיכר, כך הודיעה בשבוע שעבר שרת הכלכלה אורנה ברביבאי - אלא שרשתות השיווק הגדולות החליטו לספוג את עליית המחירים בשלב זה.
העלייה במחירי הלחם נובעת ממלחמת רוסיה-אוקראינה. אוקראינה נחשבת לאחת מיצואניות התבואה הגדולות ביותר בעולם, וחלק גדול מהחיטה בישראל מיובא ממנה. מאז הפלישה הרוסית אוקראינה נמצאת תחת מצור ימי ולא יכולה לייצא את התבואה הנאגרת במחסניה, מה שמוביל לעליות מחירים בעולם כולו.
רמי לוי, הבעלים של "רמי לוי שיווק השקמה", אמר הבוקר: "החלטנו להקפיא את המחירים עד אחרי החגים, ה-30.09. לא בגלל שפנו אליי ממשרד הכלכלה, אלא בגלל שאני יודע מה זה כשלאנשים אין. נזכרתי בזה שאמא שלי שלחה אותי לקנות חצי לחם כשהיינו שישה ילדים בבית. פוגעים במוצר הכי רגיש שיכול להיות, שזה לחם מפוקח. קונים אותו אנשים שאין להם".
"מצד שני, המדינה גבתה 50 מיליארד מיסים יותר. שייגבו את כל מי שצריך לגבות, שלא יכריזו על עליית מחירים של מוצרים מפוקחים".
להבנתך, עליית המחירים זו חזירות או שאלה המחירים בעולם בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה?
"זו ממש לא חזירות, בדקתי את העניין לעומק. מחירי הקמח עלו בכמעט 40% והלחם רובו מיוצר מקמח. למאפיות באמת קשה, הן לא יכולות להמשיך. אם משרד הכלכלה בדק ואישר את העלייה, אז שהמדינה תממן. גבו כל כך הרבה מיסים על חשבון אלה שאין להם. המדינה צריכה לבוא לקראת כמו שאנחנו באים לקראת הצרכנים שלנו".
מה עם הפירות והירקות? גם אלה מוצרים בסיסיים.
"אנחנו עושים את הכל כדי שהמחירים יהיו הזולים ביותר, גם בחלב, בפירות ובירקות, ושנוכל לאפשר ללקוחות שאין להם לקנות. החשמל שעלה מייקר את הכל, גם לעסקים וגם למשקי בית. להעלות את מחירי החשמל ב-9% זה לא דבר פשוט. אז היו סופגים קצת, מה קרה? נכון, הפחם עלה והגז עלה, אבל מצד שני גביתם 50 מיליארד יותר כסף. המיסים והמכסים האלה לא כוללים ארנונה ומיסים עקיפים שממשיכים לגבות מהציבור".