"איך ייצא המשק הישראלי מהמלחמה בעזה? זה תלוי. יצאנו ממלחמת לבנון השנייה בהצלחה. המשק המשיך לצמוח בקצב יפה אחרי המלחמה. זה תלוי בכמה זמן זה ייקח בעיקר, ואנחנו נמצאים במצב שונה במשק העולמי. אחרי מלחמת לבנון השנייה, המשק העולמי היה במצב מצוין - היום הוא על הפנים. מה שקורה בחו"ל משפיע עלינו הרבה" - כך אמר הבוקר (א') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שהעביר שיעור בכלכלה לילדי הדרום במסגרת פרויקט "לומדים ביחד" של קשת.
"מלחמת לבנון השנייה כמעט לא השפיעה על הכלכלה בישראל. יצאנו מהלחימה והמשק חזר כמעט מיד למצבו הקודם. הפעם ההשפעה תהיה בעיקר תוצאה של אורך הלחימה. אם זה יסתיים יחסית בקרוב, ההשפעה הכלכלית לטווח היותר ארוך תהיה קטנה. אם זה ימשיך לעוד הרבה חודשים - ההשפעה תהיה יותר גדולה. השורה התחתונה היא שיש לנו משבר עולמי שמשפיע עלינו לא לטובה. הוספנו לזה את הלחימה, זה לא דבר שקל לעשות, וזה מוסיף גורם שמסבך את הטיפול הכלכלי במשק במצבו הנוכחי. אבל צריך להתמודד עם הבעיות שיש לנו, ויש לנו כל היכולת והקיבולת לעשות את זה", אמר הנגיד.
כשנשאל עד לאן יידרדר המשבר בישראל ומתי הוא צפוי להסתיים, השיב פישר: "כל אחד יכול להיות חכם בדיעבד, אבל נכון לעכשיו, התחזית של בנק ישראל לשנה הנוכחית היא לצמיחה של 1.5% - אבל ברור שנצטרך לשנות את זה לנוכח החרפת המצב ובהתאם למצב הלחימה. קשה בדיוק לדעת, אבל אנחנו נמצאים במצב קשה כבר היום".
"מתי נצא מהמשבר בישראל? זה תלוי בעיקר במשק העולמי. אני מצפה שעד סוף השנה המשק האמריקני יתחיל לצמוח, בעיקר בזכות התוכניות שהממשל החדש בראשות ברק אובמה מתכוון ליישם, ולכן אני מצפה שנראה את הסימנים הראשונים לצמיחה לפני סוף השנה הזאת. הסימנים הראשונים הם לא מרשימים. כלכלנים רואים אותם, אבל אלה לא דברים שכל אחד רואה מיד ומתפעל 'הנה, אנחנו יוצאים מהמשבר'", הוסיף הנגיד.
עוד אמר פישר: "מה שאנחנו והאוצר עושים משפיע בכיוון הנכון. אבל 45% מהתמ"ג שלנו מיוצא לחו"ל. המשק הזה לא יחזור למצב שהיה בו לפני שנה בלי שהמשק העולמי יחזור לבריאות ולצמיחה. אנחנו יכולים להקל על המצב הרציני והחמור במשק, אבל אנחנו לא יכולים להפוך אותו לאי של צמיחה בתוך המשק העולמי. מה שיהיה מאד חשוב לנו הוא צמיחת המשק העולמי", הוסיף פישר.
"למרות כל השמועות, יש לכלכלנים גם לב ורגישות", אמר פישר בבדיחות, "ואנחנו צריכים לקחת הכל בחשבון".