בנק ישראל עורך ביקורת הלבנת הון בחברת כרטיסי האשראי כאל שבניהולו של בועז צ'צ'יק. כאל היא חברת כרטיסי האשראי השנייה בגודלה בישראל ונמצאת בבעלות בנק דיסקונט (71.8%) והבנק הבינלאומי (28.2%).
הביקורת תבדוק, בין היתר, את פעילות סליקת הסחר האלקטרוני של אתרי אינטרנט בחו"ל המרוכזת תחת החברה הבת כאל נכסים. פעילות חו"ל, הכוללת גם סליקת אתרי הימורים ופורנו רך, תרמה להכנסות החברה 92 מיליון שקל המהווים 12% מההכנסות. עקב אופי הפעילות, שיעור הרווח גבוה מאוד ותרם לחברה רווח של 40 מיליון שקל, 24% מהרווח הנקי.
במערכת הבנקאית סבורים כי הביקורת בכאל נועדה להעביר לחברה מסר מבנק ישראל ומצביעים על "סיכון המוניטין" הנגזר מפעילות זו. הערכות כי בבנק ישראל לא מרוצים מפעילות כאל בסליקת אתרי פורנו והימורים ומעדיפים כי לא תעסוק בכך. "זו ביקורת שגרתית שתיקח מספר חודשים. הביקורת בודקת תהליכים ונהלים וגם את פעילות חו"ל. כל פעילות כאל אינטרנשיונל קיבלה את אישור וברכת בנק ישראל", אמרו בכאל בתגובה.
רווחים גבוהים
ברשויות הלבנת הון בעולם רווחות הערכות כי סליקת אתרי הימורים ופורנו משמשת לגורמים שונים כצינור להלבנת הון ורווחים שנעשו בפעילויות לא חוקיות. כאל היא חברת כרטיסי האשראי היחידה בישראל הפועלת בתחום זה. לאומי קארד שבשליטת בנק לאומי וישראכרט של בנק הפועלים נמנעות מלהיכנס לפעילות זו למרות הרווחים הגבוהים בה. "לאומי קארד לא סולקת הימורים ופורנו. היו שעות ארוכות של דיונים כי יש בפעילות זו רווח גדול אבל אני מסרבת", אמרה ל"גלובס" לפני כמה חודשים מנכ"ל לאומי גליה מאור.
בכאל רואים בסליקה אלקטרונית תחום פעילות מרכזי. "סליקת בתי עסק ב-E COM אינה סליקה רגילה. יצרנו ידע והתמחות ואנחנו משקיעים בפיתוח טכנולוגי ובפתרונות סליקה מתקדמים", אמרו בכאל. בהתייחסם לביקורת על על סליקת אתרי פורנו והימורים אמרו כי "אנו עובדים על פי החוק ותוך הקפדה יתרה, אנו סולקים גם פיס ולוטו".
ויזה כאל סיימה את הרבעון השלישי של 2008 עם רווח של 169 מיליון שקל בהשוואה ל-146 מיליון שקל בתקופה המקבילה. מחזור העסקאות מתחילת השנה עמד על 31.1 מיליארד שקל בהשוואה ל-28.6 מיליארד שקל אשתקד, סך כרטיסי האשראי של כאל עמד על 1.49 מיליון כרטיסים, מתוכם 78.1% כרטיסים פעילים (ביצעו לפחות פעולה אחת ברבעון האחרון). כמות הכרטיסים הפעילים עמדה על 1.16 מיליון.