השלמת קו הרכבת המהיר לירושלים — פרויקט הדגל של שר התחבורה ישראל כ"ץ שכבר נפתח חלקית, ומתבסס על טכנולוגיית הנעה חשמלית מתקדמת — תתעכב משמעותית. מועד הסיום הצפוי כעת מאוחר ביותר משלוש שנים מהמועד המקורי שנקבע. הסיבה לכך היא שעבודות החשמול בתשתיות המסילה בתל אביב עדיין לא הסתיימו, וכעת מתברר כי הרכבת גם אינה מתחייבת שיושלמו ב–2019.

העבודות על הקו זוכות לסיקור תקשורתי נרחב בשנים האחרונות, אולם מדובר בסך הכל בראשון מבין 13 קווי רכבת שתשתיותיהם הקיימות אמורות לעבור חשמול. זאת, כחלק מפרויקט שאותו הגדירו הרכבת ומשרד התחבורה כמשמעותי והכרחי לשיפור השירות ולהתמודדות עם העלייה הדרסטית במספר הנוסעים מדי שנה.

"פרויקט הסבת רשת מסילות הרכבת לחשמל הוא ללא ספק אחד המשמעותיים שמבצעת רכבת ישראל מאז היווסדה", אמר מנכ"ל הרכבת בעז צפריר ב–2015, כאשר נבחרה קבלנית הביצוע לפרויקט — Semi הספרדית. "הרכבות החשמליות הכרחיות על מנת להכפיל את מספר הרכבות המופעלות ביממה, ולספק שירות למספר כפול של נוסעים", הוסיף.

לוחות הזמנים לסיום עבודות החשמול של 13 הקווים נקבעו בעבר מול Semi — ולפי התוכנית המקורית, על שלושה קווים נוספים מלבד הקו המהיר לירושלים העבודות היו אמורות להסתיים כבר ביולי הקרוב (בנימינה־תל אביב־אשקלון, נתניה־מודיעין והוד השרון, ותל אביב־ראשון לציון מערב־אשקלון). במועד זה Semi כבר היתה אמורה להיות בעיצומן של עבודות אינטנסיביות על שאר הקווים ברחבי הארץ, וסיום החשמול של כל הקווים תוכנן לספטמבר 2021.
 
 
אלא שנכון להיום, למעט בקו לירושלים, העבודות כלל לא החלו. מדו"חות 2018 של חברת רכבת ישראל שפורסמו השבוע, מתברר שסיום הפרויקט כולו אינו צפוי לפני 2023, ולהערכת גורמים בענף תאריך הסיום אף עשוי להתעכב מעבר לכך. התוצאה היא המשך הפגיעה בנוסעים, שייאלצו להתמודד עם תדירות נמוכה יותר של רכבות, קרונות צפופים בשעות העומס ועיכובים.
 

עצם תהליך בחירתה של Semi במכרז נמשך כשלוש שנים, בגלל עתירות שהגישו המתחרות, וכתוצאה מכך נגרמו שינויים רבים בתוכנית העבודה של הרכבת. עם זאת, לפי דו"ח המבקר, העיכובים החלו עוד קודם לכן. "לנוכח שינויים מהותיים שחלו בתכולת פרויקט החשמול בעת חידושו ב–2010, חלק ניכר מתוך ההוצאות בסך 81 מיליון שקל ששילמה הרכבת למנהלי פרויקטים, ליועצים ולמתכננים ב–2003–2010 אינו רלוונטי עוד לפרויקט החשמול הנוכחי, ולמעשה ירד לטמיון", נכתב בדו"ח.

פרויקט של 2 מיליארד שקל

במוקד הפרויקט, שעלויותיו צפויות להסתכם בכ–2 מיליארד שקל, עומדת הסבה של שיטת ההנעה של הרכבות הפועלות כיום על דיזל — להנעה חשמלית. על פי התוכנית, העבודות כוללות חשמול של 420 קילומטר קווי מסילות קיימים ומתוכננים, וכן הקמה של תחנות השנאה ומערכת שליטה ובקרה, שיאפשרו את פעילות הרכבות בטכנולוגיה החדשה. על פי אתר הרכבת, "שיטת הנעה חשמלית הינה שיטה מודרנית, אמינה וכלכלית יותר ביחס להינע דיזל. יתרונותיה הרבים של השיטה, הביאו אותה להיות השיטה הנהוגה באירופה כיום, ומזה עשורים רבים, להנעה רכבתית להסעת נוסעים".

השיבושים באים (צילום: Garrett Mills/Flash90, חדשות)
צילום: Garrett Mills/Flash90, חדשות

Semi, החברה הספרדית שזכתה במכרז לחשמול הקווים, אחראית על יצירת התשתית ועל תחזוקתה במשך 25 שנה. אולם בעקבות עתירה שהגישו שתיים מהמתמודדות האחרות במכרז — אפקוןואלסטום הצרפתית, (שהתמודדו בנוסף ל-CRPM ואלקנור) — גובש בינואר 2018 הסכם פשרה שקובע כי גם הן יוכלו לקחת חלק בפרויקט. אפקון תבצע עבודות חשמול בשווי של כ–280 מיליון שקל, ואלסטום תבצע 50% מעבודות התחזוקה במשך 23 שנה בעלות מושערת של 300 מיליון שקל.

מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "תוכנית המעבר להנעה חשמלית ממומשת בנחישות ובתכליתיות. למרות עיכובים רבים שנרשמו בשל עתירות משפטיות. מלאכת חשמול מסילה פעילה מחייבת הפסקת שירות זמנית בחלק מהקווים, ואנו משקיעים מאמץ רב ומחשבה על מנת להתקדם במהירות האפשרית בפרויקט, תוך פגיעה מינימלית ככל הניתן בשירות. בכל פרויקט, במיוחד מסדר גודל כזה, בארץ ובעולם, קיימים אתגרים משמעותיים וגם מתהווים – הם מטופלים בנחישות ויבואו על פתרונם. בשלב זה פועלת הרכבת להשלמת החשמול מדרום לתחנת תל אביב ההגנה, והצפי הוא כי הקו הישיר מירושלים אליה ייפתח במהלך 2019. שאר הקווים יחושמלו בשנים שלאחר מכן".

יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

19 תחנות, תדירות של כל 4 דקות - כך תיראה הרכבת הקלה בצפון

חולדאי: "בת"א לא צריך תחבורה ציבורית בשבת, זו עיר קטנה, אפשר לנסוע באופניים וללכת ברגל"