קריאה נוספת לממשלה לפעול למניעת הנזקים הגורמת היחלשות הדולר מול השקל, והפעם מגיעה הקריאה משר התמ"ת, בנימין בן אליעזר. שר התמ"ת כינס דיון חירום בנושא נפילת הדולר והבטיח להעלות את הנושא בישיבת הממשלה הקרובה ביום ראשון, על מנת להכין תכנית מגירה במקרה של תיסוף בשקל, כמו זה שהתרחש בשנה שעברה והביא את הדולר לרמות של 3.2 שקלים.
"משרד התמ"ת יציע סל פתרונות מיידיים שהמשרד יכול לבצע, בעיקר להקטנת עלויות הייצוא", אמר בן אליעזר, אשר הביע חשש כי היצואנים יפטרו עובדים על מנת לקזז את ההפסדים שייגרמו להם מהיחלשות הדולר. הפיחות במטבע האמריקני פוגע בייצוא מישראל, אשר אחראי לכ-40% מצמיחת התמ"ג.
בשבוע הבא יוצגו לבן אליעזר הפתרונות שיכינו בכירי משרדו. במשרד התמ"ת נערכים גם לחולשה מתמשכת של הדולר בשנתיים-שלוש הקרובות, ולפיכך בן אליעזר הנחה להשלים עוד השבוע את הצעת ההחלטה לפיה חוק עידוד השקעות הון יתוקן "לתקופת המשבר של השנתיים-שלוש הקרובות". החוק יתוקן כך שחברות יחויבו בתוספת מועסקים מוכחת, אך ראשית יש להשיג את תמיכת משרד האוצר בעניין.
"הלוואי ולא נזדקק לשימוש בתכנית המגרה, אבל היא נדרשת היה וחלילה היצוא ושער החליפין ידרדרו מעבר למצב הנוכחי, שהוא קשה ממילא", אומר בן אליעזר. "איננו יכולים לעמוד מהצד ולהרשות לעצמנו לפגוע בתרנגולת המטילה ביצי צמיחה. אני ער לעובדה כי כל החלופות האפשריות להתערבות, אם חלילה נגיע למצבי קיצון, הן בעייתיות, אך מוטב לכולנו להתכונן לגרוע מכל".
רק לפני חודשים ספורים נשק הדולר ל-4.3 שקלים, אולם מאז הוא ירד בכמעט 12%, ובבנק ההשקעות הבריטי ברקליס מעריכים כי הוא ימשיך להיחלש. מחודש מארס 2008 החל בנק ישראל להתערב בשוק המט"ח כדי לחזק את הדולר, אולם כעת נראה כי כוחו של בנק ישראל מוגבל, בייחוד לאור העובדה שהבנק ייאלץ להפסיק את רכישות הדולרים בחודשים הקרובים נוכח האינפלציה - הלחץ עובר לפתחה של הממשלה. השבוע פורסם ב"גלובס", כי הייצואנים פנו לשר האוצר, יובל שטייניץ, בדרישה שהחשב הכללי ימשיך לבצע פעולות לגידור החוב החיצוני שיתמכו בדולר, אולם דרישה זו לא התקבלה על ידי האוצר.
"משרד האוצר אינו מתערב במדיניות קביעת שער המט"ח, ואין כל כוונה להתערב בתחום זה בעתיד", השיבו במשרד, דבר שהבהיר כי אחרי התערבותו של בנק ישראל בקביעת שער החליפין לא צפויה המשך התערבות נוספת מטעם האוצר. גם מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אלי יונס, אמר ל"גלובס" כי יש לפתור את בעיית הייצוא באמצעים פיסקאליים, לאחר שההתערבות בשער החליפין כבר מוצתה.