בהתאם לציפיות בשוק ההון, ובפעם הרביעית ברציפות, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הותיר את הריבית במשק הישראלי לחודש יולי ברמתה הנוכחית - 0.5%. כך הודיע היום (ב') בנק ישראל.
למרות שהחלטה לא הפתיעה איש, יש בה מסר חשוב שהנגיד פישר מבקש להעביר ברמיזה: גם אם הציפיות לאינפלציה עלו בתקופה האחרונה וגם אם האינפלציה בפועל תהיה בצד העליון של יעד יציבות המחירים של הממשלה (1%-3%), בנק ישראל לא צפוי להעלות את הריבית בטווח הקצר-בינוני.
מדובר במסר חשוב מאוד של הנגיד, שרואה במיתון סכנה הרבה יותר חמורה מאשר הלחצים האינפלציוניים, והוא סבור כי ריבית נמוכה וכמעט אפסית, זו הדרך להתמודד עם המשבר.
נזכיר, כי מפני שכלי הריבית מיצה את עצמו כבר זמן רב, מפעיל בנק ישראל שני כלים נוספים ובלתי שגרתיים: רכישה יומית של 100 מיליון דולר בשוק הפתוח כדי לתמוך בדולר ובכך ביצוא, ביצואנים ובצמיחה. בנוסף, רוכש בנק ישראל אג''ח ממשלה בשוק המשני בסך 200 מיליון שקל מדי יום.
בנק ישראל יכול להרשות לעצמו אחזקת ריבית במשק בסביבת האפס, שכן האינפלציה השנתית כבר בתוך היעד (אחרי שנה וחצי) אך בעיקר, הציפיות בשוק לאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים וגם בראייה שנתית (ינואר 2009-ינואר 2010) עומדת עתה על אמצע יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%).
ברקע להחלטת הריבית, נזכיר כי אתמול פורסם כי המדד המשולב של בנק ישראל הצביע על כך שהמיתון במשק הישראלי עדיין כאן, כשירד בחודש מאי ב-0.5%, ובמקביל מדד מלניק לבחינת מצב המשק ירד ב-0.7%, מה שמעיד על המשך הירידה בפעילות הכלכלית בישראל. "הירידה במדד המשולב למצב המשק מעידה על המשך ירידת היקף הפעילות", נמסר מבנק ישראל. "המשך ההרעה במצב המשק מצא ביטויו בירידת כל רכיבי המדד, ובמיוחד אלו של הפדיון של המסחר והשירותים, ויבוא הסחורות".