חצי מיליארד שקלים, זה הסכום שהפסיד ענף האירועים בגלל הקורונה, על פי הערכות העוסקים בענף. גם אם מדובר בסכומים נמוכים בהרבה, זו עדיין מכה קשה.
במוצאי שבת הקרובה יתקיים כנס חירום לאנשים העוסקים בתחומי האירועים: מפיקים, אמנים, בעלי קייטרינג, בעלי חברות תאורה, חברות שמירה. "מדובר במאות אלפי משרות שאנחנו חוששים לגורלם ולמצבם" אומר אלירן ברדוגו, מפיק ידוע בעל כ-20 שנות ניסיון בהפקות ייחודיות עבור עסקים וארגונים ישראליים ובינלאומיים. את הכנס מארגנים אלירן ברדוגו, גיא בסר ואיגוד המפיקים והאמרגנים בישראל.
"כל אירועי פורים מבוטלים. אנחנו לא יודעים מי משלם את השכירות של המקומות שהוזמנו, של אולמות האירועים, מי ישלם את השכירות לעובד בבר? איך המלצר יוכל לקנות לו אוכל לשבת או סנדוויץ' מחר בבוקר", חושש ברדוגו.
תקופת החורף היא תקופה חלשה בענף, ופורים אמור לסמן את ההתעוררות. אלא שאז הגיעה הקורונה ושינתה את הכל. "מר ליצמן שר הבריאות שלנו לא מתעניין באירועים שלנו. הוא לא מודע שמתרסקת בארץ תעשייה שלמה וזה חסר אחריות לחלוטין", מתלונן ברדוגו. "איפה הם היו לפני הבחירות? למה אחרי התוצאות הכל השתנה והמדינה נכנסה ללחץ. משרד הבריאות הוציא הנחיות לא ברורות ולא הגיוניות. יש המלצה לבטל אירועים. אירועים מעל כמה אנשים – 200? 400? 500? אני רוצה שיבואו ויגדירו לי מה מותר ומה אסור, באמירה מוחלטת. מי יפצה אותי? הגיע הזמן שנפסיק להיות בערפל. אני לא יודע אם בכלל מותר לי לעשות אירועים ואם מישהו נדבק, מי נושא באחריות. אין אף אדם שמנחה אותי. מישהו חייב להכניס את מדינת ישראל לפרופורציה ולא ללכת לקיצוניות".
ברדוגו אומר כי בכנס בעלי עסקים ידברו על הכאבים שלהם יחד עם המתחרים וינסו להתייעץ על מנת למצוא פתרון משותף כדי שיצליחו להתרומם כלכלית בחזרה. "יש פגיעה במשק של למעלה מחצי מיליארד שקל. אולמות אירועים, אמנים שמבטלים להם אירועים, קייטרינג לאלפי אנשים. מדובר בסכומים גדולים שאיש לא יודע מאיפה נקבל פיצוי ואם בכלל. מישהו צריך להסביר מה עושים מכאן, איך ממשיכים הלאה. האם כדאי שנפטר עובדים? ואילו השלכות יהיו לזה".
טל חובש, בעלת חברת קייטרינג "פלפל" מספר שעד בוטלו 17 אירועים שבהם היה מעורב. הזמנות לחודש אפריל בוטלו, וגם האירועים של חודש מאי מתחילים להתבטל.
"אנשים בתקופה הזו לא רוצים לעשות כנסים", אומר חובש. "יש חברה שאני מכיר שעומדת לפטר ביום ראשון עובדים כי הם לא יכולים להמשיך להרים את הראש מעל למים. אנשים מתחילים לפשוט את הרגל. לא כדאי לחסל את הענף רק בגלל נגיף הקורונה. אם היו מכריזים שזה כוח עליון או מלחמה אז בסדר, נעבור את התקופה. אבל כולם מפחדים לקחת אחריות. יש לי 240 עובדים, אני מחויב אליהם, וגם למשפחות שלהם. אני לא יודע איך אני יכול להתמודד עם עסקים שאני עובד 10 שנים ומבקשים ממני לבטל אירוע. איך אני לוקח מהם כספים כאשר עוד כמה חודשים אני ארצה לעשות להם כנס אחר. הם לא אשמים במצב. אני נאלץ לפעמים להיכנס למצבים שהם לא נעימים לי ואין לי פתרונות. אני חלק קטן מתוך הפקה. אמנים, ספקים וכולנו נפגעים. יש כנסים שמתכננים חצי שנה והכל יורד לטימיון והולך לפח בגלל הווירוס הזה. המדינה משותקת מפחד".
יוני פיינגולד, יו"ר ארגון המפיקים, מסר בתגובה: "כל התארגנות שתעזור לטפל במצב העדין הזה אנחנו תומכים בו כארגון".