כוכב מכבי ת"א ערן זהבי עשה היסטוריה ספורטיבית כלכלית, שנמכר בסכום עתק לקבוצה הסינית גוואנגז'ו ואמור לשלשל לכיסו לא פחות מ-20 מיליון שקל לעונה. בכך הזניק את עצמו זהבי מצמרת טבלת המבקיעים בליגת העל לצמרת טבלת הספורטאים הישראלים המרוויחים ביותר אי פעם.
אלא שכאן עולה השאלה: האם זהבי נמצא בפסגה. התשובה, כמו תמיד בכלכלה, תלויה בשערי המטבע. הספורטאים הישראלים שמשחקים, או שיחקו בעבר, בחו"ל הרוויחו משכורות שבישראל אפשר רק לחלום עליהן. אלא שהמשכורות האלה, כמה חבל, ניתנו במטבע זר, שערכו משתנה מדי שנה. כך שהשוואה ביניהן צריכה להתחשב בשנה שבה ניתנו. בנוסף, מה שפעם נחשב למשכורת עתק נחשב כיום למשכורת ממוצע, ולכן שחקנים רבים וטובים, שקיבלו כסף טוב, מוצאים את עצמם נשארים מאחור. כמו כן, לא התחשבנו בכספים שהגיעו לכיסי הספורטאים מחסויות, פרסומות או פעילות עסקית.
עוד ב-mako כסף:
- איך אפשר לחסוך על ציוד קמפינג איכותי?
- "חיכיתי יומיים, ואז המניות התרסקו"
- עלייה של 100% בהוצאות בחודש הרמדאן
יוסי בניון: 25 מיליון בשנת 2012
לפי החישוב הזה, לזהבי אין במה להתבייש. עם זאת, מעליו בטבלה המרוויחים השנתיים הגדולים, נמצא השחקן שהצטרף לאחרונה למכבי ת"א, יוסי בניון. נער הזהב של הכדורגל הישראלי הרוויח 25 מיליון שקלים לשנה כשאר שיחק בארסנל ב-2012. 80 אלף פאונד בשבוע.
זהבי, שגם בישראל הרוויח סכומים נאים של 5 מיליון שקלים בשנה, משתכר מעט פחות. עם זאת, הוא יקבל מקבוצתו הסינית החדשה 24 מיליון שקלים מענק חתימה, שהופכים את רווחיו השנתיים לגבוהים הרבה יותר. בסך הכל צפוי זהבי לגרוף מהמסע לסין כ-72 מיליון שקל. פנסיה נאה למי שנמצא בתחילת שנות השלושים לחייו.
טל בן חיים: 17 מיליון שקל בשנת 2009
על הבלם טל בן חיים נאמר לא פעם שביחס של כישרון למשכורת הוא המצליח הגדול ביותר בכדורגל הישראלי. הקריירה הארוכה של בן חיים באנגליה ריפדה את חשבון הבנק שלו היטב, בעיקר כאשר שיחק בקבוצות צ'לסי וסנדרלנד, שם הצליח לשמור על חוזהו מקבוצת הפאר שעמד על 4.4 מיליון דולר בשנה.
עמרי כספי: 11 מיליון שקל בשנת 2015
הישראלי הראשון ב-NBA מעולם לא היה בצמרת טבלת המרוויחים בליגה, אבל בביצה הקטנה שלנו הוא הפך מזמן לכדורסלן שעשה הכי הרבה כסף ממשחק. השנה היא שנת שיא במשכורת של כספי, שמקבל מסקרמנטו קינגס 2,836,186 דולר. בעונה הבאה, אגב, הוא צפוי לקבל העלאה קטנה על פי החוזה. כספי, בניגוד למרבית עמיתיו הכדורגלנים, הקפיד להוסיף לכיסו כספים מפרסומות וחסויות.
ביברס נאתכו: 11 מיליון שקל בשנת 2014
הקשר ממוצא צ'רקסי חזר לככב בליגה הרוסית במדי צסק"א מוסקבה בשנת 2014, וזכה למשכורת חלומית של 2.5 מיליון אירו בעונה. הליגה הרוסית לא זוכה בישראל לתשומת לב לה זוכות ליגות אירופאיות אחרות, אבל נאתכו הוכיח על המגרש ובחשבון הבנק שהוא כוח שאי אפשר להתעלם ממנו.
אייל ברקוביץ': 9.1 מיליון שקל בשנת 2001
כמה היה מקבל הקוסם אם היה משחק היום במדי מנצ'סטר סיטי, אליה הצטרף ב-2001? כנראה שהרבה יותר. גם אי אפשר להתעלם מהעובדה ש-9.1 מיליון שקלים באותה שווים יותר ממשכורות גבוהות יותר של 2016. המעבר של ברקוביץ' מסלטיק הסקוטית אל הקבוצה שאז ירדה לליגה השנייה העלה את שכרו ל-30 אלף פאונד לשבוע.
דודו אוואט – 5.1 מיליון שקל בשנת 2009
שוער נבחרת ישראל לשעבר בילה שנים פוריות ורווחיות בקבוצת מיורקה. הוא הרוויח כ-900 אלף אירו נטו לעונה במשך כמה שנים טובות. למעשה, השנים היו כל כך טובות שלאחר פרישתו ממשחק פעיל ניסה אוואט לרכוש את הקבוצה ביחד עם קבוצת משקיעים, אבל כשל.
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il