מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד ב-0.6% והגיע לרמה של 106.5 נקודות. כך מדווחת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מדובר ברמה הנמוכה ביותר שנרשמה בשנתיים האחרונות. כתוצאה מכך ירדה האינפלציה השנתית מרמה של 5.5% לרמה של 4.5% בלבד.
לפי הלמ''ס המדד ללא ירקות פירות וללא דיור, ירד בשיעור כפול של 1.2% אחוזים. הירידה ברמת המחירים מוסברת בעיקר עקב ירידה חדה של כ-9% במחירי מוצרי האנרגיה לרבות הדלקים, חשמל, נפט וסולר. הירידה החדה במחירי האנרגיה השפיעה בצורה מובהקת על מדד המחירים הסיטוניים של תפוקת התעשייה, שרשם צניחה של 6%, שיעור נדיר שלא נרשם מאז השקת המדד בשנת 1995.
בנוסף, ירדו מחירי הירקות הטריים ב-8%, כמו כן ירדו מחירי המכוניות ב-2%, דבר שתרם אף הוא לירידה במדד הכללי. עוד ירידות משמעותיות נרשמו בסעיף נסיעות לחו''ל, עופות ופירות טריים.
יואל פינקל, המשנה לסטטיסטיקן הממשלתי אמר ל"גלובס" כי למרות הירידה במחירים אין מדובר במדד של "מיתון". "הירידה במדד נובעת מהשפעות עונתיות וכן ירידה ניכרת במחירי האנרגיה ולא מירידה בביקושים המאפיינות תקופת מיתון". מנגד לירידות, נרשמה עליה במחירי הדיור שהצליחה למתן את הירידה במדד הכללי.
העלייה במחירי הדיור נובעת הן בחוזים המתחדשים בשקלים והן מהחוזים הדולרים עקב הפיחות של 5.5%. עוד עולה מפרסום הלמ''ס כי לראשונה, מאז תקופת האינפרינפלציה, ישנם יותר חוזים נקובים בשקלים (63%) לעומת חוזים הנקובים בדולרים (37%). כמו כן, בחודש נובמבר, 82% מהחוזים התחדשו בשקלים. מעבר לסעיף הדיור, נרשמה עליה במחירי מוצרי הלבשה וקוסמטיקה, עליות עונתיות שמאפיינות את התקופה.
בשוק ההון היה קיים קונצנזוס רחב לפיו מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר, יירד בחדות. רוב התחזיות דיברו על צניחה של עד 0.9%, שיעור שינוי שלא נרשם מאז ספטמבר 2006.
על פי ההערכות, התהליך הדפלציוני שהתחיל בנובמבר, צפוי להימשך גם בדצמבר, אז צפוי מדד שלילי (של מינוס חצי אחוז), זאת בעקבות החרפת ההאטה בפעילות הכלכלית בארץ כתוצאה מהמיתון שפוקד את רוב כלכלות העולם המפותח, הירידה ביצוא ובצריכה וכתוצאה מכך הגידול הצפוי באבטלה. אף שמוקדם מאוד להעריך, נראה כי גם בינואר צפוי מדד שלילי.
למרות ההערכות המוקדמות, בשוק ההון מסכימים כי האינפלציה בשנת 2008 תעמוד על כ-3.5%, תוך חריגה מיעד המחירים אך בחצי אחוז בלבד. ב-12 החודשים הבאים טוענים האנליסטים כי לא צפויה אינפלציה כלל וזאת כאמור עקב ההאטה.
התגובות למדד
התאחדות התעשיינים: מדד המחירים הוא הבעיה הקטנה ביותר של המשק הישראלי
אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים: "מדדי המחירים הם הבעיה הקטנה ביותר של המשק הישראלי - הבעיה הגדולה היא מחנק האשראי למגזר העסקי. על הנגיד להמשיך בהורדות ריבית ולוודא שהירידות מחלחלות למחיר ההון שמציבים הבנקים למגזר העסקי, תוך הקלת מחנק האשראי הקיים, שעלול לגרור את המשק למיתון כבד".
איגוד לשכות המסחר: "טוב ששר האוצר העביר היום את תוכנית ההאצה לאישור"
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: "המדד הוא תוצאה בלתי נמנעת מהירידה בפעילות העסקית ותחילת מגמה של פיטורי עובדים. טוב שבנק ישראל חזה תהליך זה מראש ובראייה לאחור אין ספק שהפחתות הריבית היו מוצדקות. יחד עם זאת, אסור בשום אופן להפריז בהערכות על רמת הירידה בפעילות הכלכלית במשק". "טוב ששר האוצר העביר היום את תוכנית ההאצה לאישור ועדת הכספים של הכנסת. זוהי תוכנית טובה שהצלחתה מותנית בביצועה. עם יישומה השפעתה תהיה מורגשת לרוחב המשק כולו".
להב: אנחנו בתחילתו של מיתון ארוך ומסוכן שיש להילחם בו בכל כלי אפשרי
נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון אומר כי "המדד הנמוך, מאשש שוב את הערכתנו כי אנו נמצאים בתחילתו של מיתון ארוך ומסוכן שיש להילחם בו בכל כלי אפשרי. לדבריו, מדיניות נכונה ואחראית חייבת לנצל את המדד השלילי ועמו את כח הקנייה הגדל בכדי לעודד את הצריכה ולהגביר את הפעילות במגזר העסקי. "החלת פחת מואץ מיידי על כלל העסקים ולא רק על התעשייה והחקלאות, היא צעד מתבקש והכרחי, ללא עלות תקציבית, שיטיב עם בעלי העסקים ויהווה תשובה הולמת להאטה ההולכת וגוברת".
מזרחי-טפחות: האינפלציה הכוללת תמשיך לרדת, בחודשים הבאים
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות: האינפלציה הכוללת תמשיך לרדת, בחודשים הבאים, לנוכח מחירי התשומות שירדו וההאטה במשק. בשל ההאטה הכלכלית המהירה, בנק ישראל יפחית את הריבית בימים הקרובים, אך לנוכח העלייה בקצב האינפלציה הבסיסית, ייתכן שיסתפק בהורדה בת 0.25%. במבט קדימה, נראה כי תימשך הירידה המהירה בקצב הכולל של האינפלציה, בהשוואה לעלייתו הגבוהה ב-12 החודשים האחרונים, אך האינפלציה הבסיסית מראה דווקא סימני עלייה.
ישיר בית השקעות: המדד הנמוך יתמוך במגמת הנגיד להוריד ריבית
מחלקת המחקר של ישיר בית השקעות: "בהתאם לצפיותנו ירד המדד, ואנו מעריכים כי המדדים הבאים יהיו שליליים גם הם. המדדים השליליים משקפים את ההאטה שהחלה במשק ואת תחילת המיתון וימשיכו לתמוך במגמת הנגיד להוריד ריבית".