נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיע הערב (ב') על הורדה חדה מהצפי של הריבית ב-0.5% לרמה של 2.5%, שפל היסטורי חסר תקדים.
בראש הסיבות להפחתת הריבית היום עומדת, כמובן, הצמיחה במשק הישראלי שתהיה נמוכה אם לא שלילית; ומנגד, האינפלציה ההולכת ונעלמת.
ביום חמישי האחרון הפתיע בנק ישראל כאשר חתך בחדות את תחזית הצמיחה של המשק מרמה של 2.7% לשיעור של 1.5% בלבד, כך שלפי בנק ישראל, הצמיחה לנפש תהיה שלילית. כמה שעות מאוחר יותר התפרסם המדד המשולב למצב המשק, לפיו מאז יולי ישנה נסיגה של ממש בפעילות הכלכלית. גם נתוני היצוא היו גרועים במיוחד ובישרו על ירידה ביצוא הישראלי אחרי חמש שנים של עלייה רצופה, לרבות ירידה משמעותית ביצוא ההיי-טק.
מנגד, כאמור, האינפלציה שפקדה את ישראל והטרידה את הבנק המרכזי לא מעט הולכת ונעלמת עקב הירידה החדה בביקושים, גם הפנימיים ובעיקר החיצוניים. על פי הערכות בשוק ההון, אנו ניצבים בפני שלושה מדדים שליליים לפחות והציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים מתמקדות בגבול התחתון של היעד שקבעה הממשלה (1%-3%).
בחודשיים האחרונים השתנתה הטקטיקה במדיניות המוניטרית של בנק ישראל: פישר מעדיף להפחית ריבית מחוץ למועד תוך הפתעה גמורה של שוק ההון, כפי שאירע בתחילת אוקטובר ובתחילת נובמבר. בשתי ההזדמנויות הפחית פישר את הריבית בחצי אחוז. בבנק ישראל סבורים כי "טקטיקת ההפתעה" הוכיחה את עצמה והשינויים יעילים הרבה יותר מאשר שינויים צפויים מראש.