רוני בר-און (צילום: רויטרס)
יש לנו ירידה בכלכלה שלא הייתה מזה 20 שנה. בר-און | צילום: רויטרס

"אני על השיחות שלי עם ראש קדימה והמיועדת להקים את הממשלה לא אדבר" - כך אמר שר האוצר רוני בר-און לרזי ברקאי בראיון לגלי צה"ל. "היתה לנו שיחה במסגרת המו"מ הקואליציוני והערתי הערות. חלק התקבלו וחלק לא".

בתשובה לשאלה האם הציב תנאי שלפיו לא ישתתף בממשלה אם היקף הקצבאות יעבור את סך ה-600-750 מיליון שקל, אמר שר האוצר: "זה לא סוד, מה עמדתי בנוגע לזה. נתתי לזה ביטוי מובהק כבר לפני 5 חודשים כשהסוגיה עלתה בפעם הראשונה, בסביבות מאי-יוני. אז הייתה זו יוזמה של סילבן שלום (ליכוד) על הפרק וש"ס התנגדה. אמרתי אז שבמצבו של המשק זה לא נכון ולא מתאים".

בינך לבינך החלטת להתפטר?
"היו לי ייסורים לא פשוטים. ידעתי שאסור לשלם את הקצבאות לילדים, אסור להיכנע לדרישה הזו".

למה לא לשלם קצבאות ילדים בעצם? "יש כסף בישראל" אמר לנו אתמול אלי ישי (ש"ס). למה שלא נחזק את השכבות החלשות?
"אין פה כסף בלתי מוגבל, והטענה הזו מופרכת בעליל. יש לאן להפנות את הכסף; צריך להפנות אותו לעידוד צמיחה ולא לקדם בטלה. עד כה אנחנו הוכחנו מדיניות אחראית".

מה זה הוכחנו? תן קרדיט ל"אנחנו" הקולקטיבי.
" 'אנחנו' זה אומר גם בנימין נתניהו, גם אהוד אולמרט, וגם הממשלה עם הטיפול בשוק העבודה של הממשלה הנוכחית, למשל".

מכאן עבר הראיון להתמקד בהתנהלותו של יו"ר האופוזיציה במהל המו"מ הקואליציוני. "בנימין נתניהו, באופן הכי לגיטימי בעולם, היה צריך לגרום לקיצור ימי הממשלה", טען בר-און. "האם זה בסדר ונכון כאיש כלכלה? לא. מבחינה פוליטית הוא אמנם הצליח - כאיש אופוזיציה, הוא השיג הישג. כמישהו שצריך לראות ראייה הוליסטית-ממלכתית, כאיש בעל אחריות ציבורית, הוא גרם נזק - בזה שהוא לא הצטרף לממשלה למרות שדיבר על אחדות לאומית, ובזה שהוא מנע מש"ס להצטרף לממשלה".

איך אתה מסכם את התפקוד של לבני במו"מ?
"היא עשתה את כל מה שהיא הייתה צריכה לעשות. היא באמת מאמינה בפוליטיקה אחרת. לפעמים הפוליטיקה היא לא אחרת", והוא מתייחס ל"אלא שנשאו ונתנו, לא רק ש"ס - גם העבודה וגם הגמלאים".

מתחילים לדבר על איחוד בין קדימה למפלגת העבודה.
"אני לא חושב שזה נכון. יתחילו לריב מאיזה מיקום ברשימה מאחדים וכו'. הוא (אהוד ברק, יו"ר מפלגת העבודה) לא הסכים לקבל את העובדה שלבני היא רה"מ, אז היום יסכים לקבל את המקום של מס' 2? ועם זאת, סייג בר-און "במציאות הפוליטית של היום, אני לא מסוגל להגיד שום דבר ברמה של 100%".

אתה רוצה שמערכת הבחירות תהיה קצרה ככל האפשר?
"כמי שיכהן כאן כשר האוצר לפחות עד הרכבת הממשלה הבאה, עליי מוטלת האחריות למשק. מלאכת הדרישות לא הסתיימה. האחריות שלי מתגברת נוכח המגבלות שמייצר המשבר הפיננסי, עד כמה שאפשר לנהל במערכת הכאוטית הזאת מערכת נורמלית במשבר שכמעט נמצא כאן. יש כאן עדיין עניין של אי ודאות - מה תהיה עוצמת המשבר, תוך כמה זמן הוא יגיע. צריך לקצר אותו למינימום האפשרי. אז תקציב 2009, שנניח אותו על שולחן הכנסת מחרתיים, הופך מכזה שמשקף את תוכנית העבודה למפת דרכים - תוך תקווה שגורלו יהיה שפיר".

תחושת העושר תיפגע 

בוא נדבר על התקציב הכלכלי. האם תוכנית החירום של האוצר, לעזור למשק, עדיין קיימת ומה היא כוללת?
"אתה לא מצפה לקבל תשובה כזו. חוסנו של המשק הישראלי, שיעורי הצמיחה הגבוהים שהיו לנו כאן, הירידה הדרמטית ביחס החוב-תוצר (אותו רצו להוריד ותראה כמה הוא חשוב בימים האלה) מדברים בעד עצמם".

אבל התחילו להגיע דיווחים על פיטורים.
"אני לא מתווכח עם העובדה הזאת. אבל: יש לנו ירידה באבטלה שלא הייתה 20 שנה, מאזן תשלומים חיובי שנותן לנו יתרון ומכניס אותנו למשבר במצב יחסית טוב. אנחנו מכירים בכך שהמשבר הפיננסי הגלובלי יכניס אותנו בתחום הייצוא לבעיה, תחושת העושר תיפגע, יכולת הצריכה תקטן. צפויה כאן האטה בקצב בצמיחה במשק. דרושה כאן קריאה מאוזנת, עצמאית - כזו שלא יוצרת פאניקה. דווקא היום צריך להסתכל ולהגיד ביושר שהמדיניות שלנו, של אי התערבות שהנהגנו עד עכשיו בהקשר הפיננסי, היא דבר שצריך לציין אותנו לטובה. לא נהסס לפעול כשיצטרך, אבל צריך לנהוג במידתיות וצריך לפעול מול כשל נקודתי".

אם חברת ביטוח או בנק גדול בישראל יקרסו, משרד האוצר ובנק ישראל יתערבו?
"למה לך להיכנס לכך. אנחנו נערכים לתרחישי קיצון וככל שנצטרך, נתערב".

יש כבר התוכנית שנכנסה למגירה שלך כשר אוצר?
"יש רעיונות, יש תרחישים".

אם זה תלוי בך תרצה להיות שר האוצר הבא?
"כן".

בנימין נתניהו - יו"ר האופוזיציה (יח``צ: אתר הכנסת)
כאיש בעל אחריות ציבורית הוא גרם נזק. נתניהו | יח``צ: אתר הכנסת

אם זה לא יסתייע?
"אז נעשה שזה יסתייע (צוחק). גם אבא שלי וגם אימא שלי לא נולדו שרי אוצר. החיים לא בנויים על מה  שאנחנו רוצים בהכרח. קודם כל ננצח את הבחירות, אח"כ ננצח אותן טוב, אח"כ נדאג שכל אחד במפלגה שלנו יוכל למצות את עצמו. אם הציפייה לתיקו היא כל כך חזקה, אז צריך להיות צנועים ביחס לציפיות.

עלות גבוהה לחוסר היציבות

האם ממשלה הנשענת על שלוש המפלגות הגדולות היא אפשרית?
"התשובה היא כן. אנחנו זקוקים ליציבות".

כמה זה יעלה?
"חוסר היציבות - עלותו עשרות מונים גדולה יותר מעלות בחירות. פעם אחת צריך להקים כאן קואליציה לאומית רחבה. אבל היא תהיה משותקת מבחינה מדינית. אני מסתכל על עמדותיו של ביבי, ואני רואה שהיא לובשת צורה, משנה צורה. זה אפשרי גם אם בנימין נתניהו יצטרך להתגמש. גם מפלגת הליכוד עשתה דברים עשתה דברים שהיא יכולה להתברך בהם".

כמה תעלה מערכת הבחירות? מיליארד שקל פחות או יותר?
"אינני יודע וזה לא חשוב. עלות של מערכת הבחירות קטנה עשרת מונים מהחלופה. אני לא יודע כמה ימים יש לנו עד שה'גונג' יישמע ומנין הימים עד לבחירות יתחיל להיספר. אני לא רוצה להישמע דרמטי, אבל אני פונה לכל חברי הכנסת: תנהגו כבוד בכלכלה, אל תתחילו עכשיו מערכת של חקיקה פרטית, מופקרת ופופוליסטית. בסופו של יום, גם אתם והמפלגות שלכם יצטרכו לנהל את הכלכלה ואתם תצטרכו להיפגש עם פרי הבאושים של החקיקות האלו בעוד חודשיים-שלושה".