ריבית בנק ישראל לחודש יוני צפויה להישאר על כנה - 0.5% בלבד, כך מעריכים כלכלנים מובילים בשוק ההון. בנק ישראל עדיין מפעיל שני כלים מוניטריים לא קונבנציונליים: רכישת מט''ח (100 מיליון דולר מדי יום) ורכישת אג''ח ממשלתיות בשוק המשני (200 מיליון שקלים ליום). בשוק ההון מדגישים את חשיבות "הודעת הריבית" אף שכנראה לא תשתנה, ובה ינסו לאתר רמזים לגבי המשך הפעלת שתי תוכניות הרכישה וכן לגבי המשך המדיניות האינפלציונית המכוונת שנוקטת הבנק.
"אנו שואלים את בכירי בנק ישראל איך ומתי הם יפסיקו עם זה והתחושה שלנו היא שהם גם לא יודעים וגם חוששים. יש לנו ניסיון רע בעניין: הם תמיד יודעים איך מתחילים להתערב אבל יש הרבה פחות ידע איך לסיים התערבויות בשוק", אמר לאחרונה ל"גלובס" גורם בכיר בשוק ההון.
כבר לא מסתירים
בכירי הכלכלנים בשוק ההון כבר לא מסתירים את הדאגה מפני התפרצות אינפלציונית אפשרית החל מהרבעון האחרון של 2009. נזכיר כי לפי הצעת התקציב הקיימת, חבילת המיסוי החדשה שמתגבשת (העלאת המע''מ, הטלת מע''מ על פירות וירקות, העלאת מס על הבנזין ועל סיגריות) צפויה לגרום לזינוק חד, אם כי חד-פעמי, בסך כ-1.8% באינפלציה השנתית.
"העלאת המיסוי הקרבה לא צפויה להשפיע על גובה הריבית ביוני אך כן יכולה לגרום לפספוס יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (בין 1% ל-3%, א.פ.) כפי שהתרחש גם בשנתיים האחרונות. פספוס שלישי ברציפות ביעד האינפלציה מעורר דאגה אמיתית. זו תופעה שבבנק ישראל חייבים לקחת אותה בחשבון", הסביר רון אייכל, כלכלן ראשי של מיטב בית השקעות.
האפשרות שנגיד בנק ישראל יחליט להגביר את ההרחבה המוניטרית, הן באמצעות הפחתת ריבית נוספת והן בעיקור חלקי בלבד היא קלושה ולא מומלצת, טוענים היום בשוק ההון, שכן קצב גידול כמות הכסף בשוק עומד על שיעור חסר תקדים של 50%, כאשר קיים קשר מובהק חיובי ומשמעותי בין כמות הכסף לבין האינפלציה בפיגור של שישה חודשים.