למרות התנגדות ממשל אובמה, השחיל הרוב הדמוקרטי בשני בתי הקונגרס הגבלות קשות על שכר מנהלים לנוסח הסופי של חוק התמריצים הכלכליים. החוק אושר בשני הבתים ויוגש השבוע לחתימת הנשיא. אין ספק שאובמה יחתום עליו, למרות התנגדות ממשלו להחמרת המגבלות על תגמול בכירים.
ההגבלות בחוק החדש חמורות הרבה יותר מאלה שעליהן הכריז שר האוצר, טימותי גייתנר, בשבוע שעבר, והן מעוררות זעם בחוגים פיננסיים.
"זה עסק רציני; זו בעיה", אמר אמש סקוט טאלבוט, הלוביסט הראשי של חברות השירותים הפיננסיים הגדולות ביותר בארה"ב. "החוק החדש חותר תחת כל מערכת התגמולים והתמריצים (של מוסדות פיננסיים)".
בניגוד להגבלות שיזם משרד האוצר, להגבלות בחוק החדש יש תחולה רטרואקטיבית. הן חלות על כל הבנקים והמוסדות הפיננסיים האחרים שקיבלו סיוע פדרלי במסגרת תכנית הסיוע הפיננסי (TARP), עד עתה 359, וכמובן מוסדות פיננסיים שיקבלו אותו בעתיד. הן יפגעו בהכנסות של מנהלים רבים יותר, לא רק בהכנסות מנכ"לים, כמו ביזמת משרד האוצר, ופגיעתן תהיה עמוקה יותר במרכיב הבונוסים של חבילות התגמולים השנתיות, שהוא בדרך כלל המרכיב הדומיננטי של כל חבילה.
לפי החוק החדש, ייאסר על מנהלים בכירים, לפי הגדרתם כחוק, לקבל בונוסים בשיעור שיעלה על שליש ממשכורתם השנתית. האיסור יחול על חמשת המנהלים הבכירים ביותר במדרג החברה, וכן על 20 העובדים בעלי השכר הגבוה בחברה. כל בונוס יינתן רק כתמריץ לטווח ארוך, כמניות מוגבלות, שיהיה אפשר לפדותן רק לאחר שהמוסד הפיננסי יפרע את כל חובותיו לממשל. לכאורה, זו גזירה שהציבור בוול סטריט יתקשה לעמוד בה.
חבילת התגמולים השנתית של מנכ"ל גולדמן סאקס, לויד בלנקפיין, הסתכמה ב-68.5 מיליון דולר ב-2007, החבילה הגדולה ביותר אי פעם שניתנה למנכ"ל בוול סטריט. 67.9 מיליון מסכום זה היו בונוסים ותמריצים אחרים. לפי החוק החדש, חבילה כזו היתה משילה עשרות מיליוני דולר. מנכ"ל סיטי, ויקראם פאנדיט, הסכים לקצץ את משכורתו השנתית לדולר אחד בשנה, עד שסיטי תחזור לרווחיות. בתיאוריה, הבונוסים השנתיים שלו יסתכמו בפרוטות.
אבל ייתכן שיש קוץ באליה הזו, מבחינתם של מותחי הביקורת על תקבולי מנהלים. המבקרים טוענים, כי בסחר הסוסים שהתנהל לקראת אישור הנוסח הסופי, נפלה חלל תקרת השכר בסך 400 אלף דולר שנכללה בנוסחים הראשוניים של החקיקה (כנראה בגלל התעקשותם של מחוקקים רפובליקניים מסוימים, שנהנים ממעטה האלמוניות של הדיונים האלה). לדברי המבקרים, ועדות התגמולים בקבוצות הפיננסיות פשוט יגדילו את שכר הבסיס ובכך יוגדל מאליו גם סכום הבונוסים.
אך כמה מומחי תגמולים אומרים, כי יש סבירות נמוכה לתרחיש כזה בגלל הזרקורים הרבים שממוקדים עתה במוסדות הפיננסיים. גם ועדות התגמולים עצמן נמצאות מתחת למיקרוסקופ הציבורי וחבריהן לא יעזו לחזור על הפרזות העבר הלא רחוק.
נראה אפוא שלפחות בטווח הקרוב ישיגו המחוקקים את מטרתם: קיצוץ משמעותי בתקבולי הבכירים במהלך שנועד לתת ביטוי לזעם במיין סטריט על תאוות הבצע של וול סטריט. מבחינת המחוקקים, בכירי החברות הפיננסיות הם מטרה קלה. הם נעשו הנבלים התורניים של אמריקה, ויחד עם ברנרד מיידוף הם מוקעים כסמלים לכל מה שרע במערכת הפיננסית של ארה"ב. כל התרומות שהזרימו המוסדות הפיננסיים למסעות הבחירות של סנטורים וצירי בית-הנבחרים משתי המפלגות איבדו את כל פוטנציאל ההשפעה שלהן.
"ההחלטות של מנהלים מסוימים להעשיר את עצמם על חשבון משלמי המיסים ערערה באופן רציני את אמון הציבור במערכת הפיננסית", אמר סנטור כריסטופר דוד, שצוטט בניו יורק טיימס. "התקנות הנוקשות החדשות יסייעו להבטיח, שהדולרים של משלמי המיסים לא יסבסדו את הבונוסים הגדולים של וול סטריט".