המשבר הכלכלי העולמי פוגע בתחומים רבים ברחבי העולם. אחת הנפגעות שלו האי סוכנות הסיוע לפליטים של האו"ם, המקבלת את רוב כספה מתרומות של מדינות עשירות. כעת, אומר ראש הסוכנות, המדינות האלו משקיעות בכלכלה שלהן ולא תורמות.
אנטוניו גוטרז, הנציב העליון של סוכנות הפליטים של האו"ם, קורא למדינות המפותחות להשקיע כספים גם בחיי אדם ולא רק ברשתות ביטחון לבנקים. "אני חושש שיהיו למשבר הכלכלי השלכות חמורות בתחום ההומנטירי", הכריז גוטרז בעת ביקורו בטוקיו. "זה לא נתפש שבעולם בו מוציאים מיליארדי דולרים כדי להציל בנקים לא מוכנים להשקיע כספים כדי להציל חיי אדם".
הסוכנות קראה כבר בחודש אוקטובר לממשלות העולם לא לקצץ בסיוע הכלכלי, אך בקשתה לא קיבלה התייחסות. החרפת המשבר הכלכלי והעתיד הפיננסי המעורפל לא מבשרים טובות לאו"ם.
התורמת הגדולה ביותר לסוכנות הפליטים של האו"ם היא ארצות הברית, שנתנה למעלה מחצי מיליארד דולר השנה. אחריהם נמצאים האיחוד האירופי, שתרם לאו"ם 130 מיליון דולר, ויפן שגייסה 110 מיליון.
גוטרז, בעבר ראש ממשלת פורטוגל, קידם את התכנית היפנית ליישב פליטים ממדינות עולם שלישי במדינות עולם שלישי אחרות, במקום למצוא להם מקלט במדינות המתפתחות. יפן ספגה ביקורת רבה על חוסר נכונותה לקלוט פליטים. לשם השוואה, בעוד שארצות הברית וצרפת קלטו כ-10,000 פליטים כל אחת בשנה שעברה, יפן העניקה מקלט רק ל-40 פליטים.
נכון לעכשיו, ראש ממשלת יפן, טארו אסו, מוכן להעניק מקלט מדיני לשלושים פליטים נוספים בלבד ממיאנמר. "זוהי מחווה סימלית, ויש לה משמעות גדולה", מסביר גוטרז. "אנחנו מקווים שבעתיד תהיה נכונות גדולה יותר".