ווירקארד והקשר הישראלי – מויזה כא"ל ועד דיטמר קנוכלמן. בעזרת הונאה מתוחכמת הפכה ווירקארד מחברה קטנה לחברה בשווי של 30 מיליארד אירו שנסחרת במדד הדאקס הגרמני. הסיפור מרתק, אבל נתחיל דווקא בקרדיט לחושפי הפרשה - שני אנשי מחקר ושוק הון שהיו חלק מקבוצת מחקר שכתבה דוחות אנליזה שליליים על החברה. הם שילמו על כך מחיר כבד. בחברה השקיעו הרבה מאוד כסף למי שהעז לטעון נגדם. הם הפעילו תותחים כבדים מאוד - חקירות, לוביסטים, תביעות והאשמות.
מכיני הדוח מצטערים שהכינו את הדוח הזה. הם נרדפו במשך שנים על ידי הרשויות בגרמניה ושליחים של החברה. השבוע התברר שהם צדקו מההתחלה, אבל גם התנצלות מרשות ניירות ערך הגרמנית לא תחזיר את הגלגל לאחור - הרשות אימצה עד השבוע האחרון את גישת החברה, לפיה כותבי הדוח כתבו דוח לא אמין, נוכח היותם שורטיסטים אשר רצו לעשות מניפולציה על מחיר המניה. הדוח היה נכון והדוח הצית את הגפרור שהפך בסוף לדלקה גדולה, בעיקר בזכות הפייננשל טיימס שבשנים האחרונות חשף, במספר פעמים, את הכשלים והעיוותים בדוחות החברה לצד השיטה והמודל העסקי הבעייתים.
גרמניה מלקקת את הפצעים - "זאת ההונאה הכי גדולה שהייתה פה – כל העולם מדבר על זה"
האם ייתכן שהרשות לניירות ערך בגרמניה ומשרד רואה חשבון EY (ארנסט אנד יאנג) עתידים לקבל תביעה ייצוגית בעקבות פרשת וויירקארד? כלבי השמירה לא באמת שמרו. המשקיעים קיבלו במשך שנים רבות דוחות מבושלים, אפויים, מספרים שאין להם קשר למציאות. איפה רואה החשבון? איפה רשות ניירות ערך שקיבלה דוחות ודיווחים על בעיות בחברה?
הנפילה של ווירקארד היא בקנה מידה ענק. אחת מ-30 החברות הגדולות בגרמניה שנמצאת במדד הדאקס קרובה מתמיד לפשיטת רגל בגלל הונאה של 2 מיליארד דולר - סכום עתק שנעלם מהדוחות הכספיים. לא ייאמן. במיוחד לא ייאמן כי היו כאלו שהתריעו על בעיות חשבונאיות בחברה ועל מצגים לא אמינים. אתם יודעים מה עשו להם? טענו שהם פועלים ממניעים אינטרסנטיים למטרות רווח, פתחו נגדם בחקירה. עולם הפוך.
הסיפור הנוכחי לא מתחיל בחמישי האחרון, אלא לפני למעלה מעשור. החשדות היו כתובים על הקיר, הרשות לניירות ערך בגרמניה קיבלה את כל המידע לפני למעלה מ-5 שנים, אך במקום לחקור את האירוע העדיפה כאמור לקבל את מצג השווא של הנהלת וויירקארד. במקום לקבל אות הוקרה מצאו את עצמם מכיני הדוחות על החברה נרדפים.
הסיפור של וויירקארד הוא אירוע מטלטל - מניה שעמדה באזור ה-40 אירו לפני כ-5 שנים – עת התגלתה התרמית, אך היכולת של החברה להתנער מהחשדות ומצד שני לספק דיווחים על עסקאות חדשות ותחזיות מפוצצות – ניפחו את מחיר המנייה עד ל-200 אירו ולשווי של למעלה מ-30 מיליארד אירו. כיום כאשר ההונאה נחשפה, וויירקארד נסחרת בכ-12 אירו. עבודת מחקר שהגיעה לידינו מעניקה הערכת שווי של 0 לחברה וטוענת כי מדובר בחברה שכל כולה הוא בלוף אחד גדול.
שיטת ההונאה של וויירקארד
הסיפור התחיל באזור 2010, החברה הייתה בחיתולים. היא עברה חקירה של ה-FBI, היו חשדות לעסקאות לא חוקיות, אבל זה עבר בלי שום מסקנה ובלי רעש. ווירקארד זאת חברת סליקה שקיימת מעל 10 שנים שהתחילה בסליקה של אתרי פורנו, הימורים ואופציות בינאריות. וויירקארד הייתה סולקת עסקאות שהיו אסורות על פי חוק על ידי שינוי קודי סליקה. לכל פעילות יש קוד בסליקה הפיננסית. ולכן ברגע שיש פעילות אסורה מופיע קוד שהמערכת יודעת שהוא אסור ולא מאפשרת את הסליקה. אלא שיש דרך פשוטה לדלג על כך - משנים קוד. לדוגמה, בארה"ב החברה שינתה את הקידודים של הימורים או פעילויות אסורות נוספות לקודים של רכישות של פרחים וספרים.
בסליקת אשראי יש קידודים לכל פעולת תשלום לפי סוג העסק. אך בנוסף לכך (לשינוי הקודים של מוצרים) וויירקארד גם ביצעה הונאה חשבונאית. כאשר הגיע המנכ"ל החדש, השיטה השתכללה. הם היו מייצרים מצגי שווא ומנפחים מאזנים, פותחים חברות בנות ברחבי העולם, ומייחסים שווי עצום על מחיר הרכישה.
לפני כשנתיים היה נדמה ש-EY לא חותמים על הדוחות. הדיווח התעכב והיו שמועות שנתגלו בעיות חשבונאיות בחברה. אבל גם העניין הזה עבר - חתמו על הדוחות, המניה זינקה ב-30% והחברה המשיכה להעלות תחזיות ולהכות את התחזיות בצורה עקבית.
הקשר הישראלי – פרשת ויזה כא"ל
"שמעתי על החברה באוקטובר 2015 ושמעתי שיש רעשי רקע סביב דברים מוזרים בחברה ואולי הלבנות כספים, אבל לא הייתה הוכחה", מספר לביזפורטל אחד מכותבי הדוח על החברה שעדיין לא מעוניין להזדהות, "ביקרתי בישראל בחודש דצמבר באותה שנה, בעודי יושב וקורא חדשות, יש כתבה על ויזה כא"ל ופרשיית הלבנת כספים בסך שני מיליארד, בועז צ'צ'יק היה המנכ"ל, ומשם עברתי לכתב התביעה ברשות בתי המשפט, קורא את כל כתב התביעה. היו 7 נאשמים, הם הואשמו בכך שהסיטו כספי הימורים מארה"ב, פתחו חברות קש בישראל וציינו שהחברות עושות דברים לא חוקיים ושינו את הקודים של החברות ולמעשה כך הלבינו כספים דרך ויזה כא"ל - ואחד מתוך הנאשמים הוא חצי יהודי חצי גרמני דיטמר קנוכלמן, אני עושה גוגל באנגלית ורואה שהוא היה מנהל בכיר בוויירקארד באותן שנים - אף אחד לא עשה את החיבור בין היותו נאשם בישראל לבין השם שלו בגרמניה, ואז הבנתי איך החברה הזאת עובדת, מה שהם עשו בישראל זה היה מקרה קטן - אחרת לא היו מגלים את זה. להערכתנו דיטמר קנוכלמן הוא אחד ממושכי החוטים כל התקופה הזאת, והוא איש חזק שנוח לו לעשות את הדברים מישראל". קנוכלמן פועל מסביון.
"אחד מתוך הנאשמים הוא חצי יהודי חצי גרמני דיטמר קנוכלמן, אני עושה גוגל באנגלית ורואה שהוא היה מנהל בכיר בוויירקארד באותן שנים - אף אחד לא עשה את החיבור בין היותו נאשם בישראל לבין השם שלו בגרמניה"
"עבדנו במשך חודשים ועשינו עבודה מקיפה על החברה. הכנו דוח מחקר על פעילות החברה, בעקבות הדו"ח החברה ירדה ב-40%. אך החברה במקום להודות בעובדות, יצאה למתקפה, במטרה לגלות מי עומד מאחורי הדו"ח שפורסם, והם הצליחו בכך. הם תבעו אותנו, עשו מניפולציה, טענו שכל מה שכתוב בדו"ח לא נכון, וגם הרשות לניירות ערך בגרמניה נעמדה מאחורי וויירקארד ותבעה את מפרסמי הדו"ח. כיוון שהיינו בפוזיציית שורט על החברה, לכאורה ביצענו מניפולציה על הנייר, וככה למעשה הוציאו אותנו כאשמים.
"בשלב מסוים פייננשל טיימס לקחו את הסיפור והתחילו לבצע סדרת תחקירים על הנושא. במשך הזמן הועלו כ-30 מאמרים על וויירקארד, וכל פעם שפייננשל טיימס היה יוצא בתחקיר, הנייר היה חוטף מכה למטה. תוך יומיים מוגשות תביעות כנגד פייננשאל טיימס, החברה היתה מציגה עסקאות חדשות והמניה החלה בטיפוס למעלה. הם הצליחו לעבוד על כולם. הם היו מקימים פעילויות וחברות, העיתון היה מוציא לשם כתבים שגילו שלא היה שם כלום. הם היו מצלמים בניין שמים שלט של החברה אבל אין שם כלום. אלו דברים הזויים".
איך בכל זאת זה התפוצץ?
"בחודשיים האחרונים הצטברו יותר מדי דברים ש-EY לא היו מסוגלים להתעלם מהם. הייתה דחייה בפרסום הדו"ח שלוש פעמים, ובעצם כולם חיכו לשבוע שעבר. עד הרגע האחרון וויירקארד מפרסמת שהכל כרגיל. שיחקו את המשחק והמשיכו לדווח על עסקאות עם מאסטר קארד, עם סולקים בברזיל ועוד עסקאות ונותנים הרגשה שהכל בטוח, ואז הגיעה ההודעה".
משרד רואי החשבון EY במקרה הטוב פישל, במקרה הרע - שלא נדע. עיקר הביקורת תופנה כעת כלפי משרד רואי החשבון, ובצדק. מדובר באירוע שעלול להפיל פירמות רואי חשבון. המקרה של אנרון לפני כ-20 שנה הפיל את אחת הפירמות הגדולות שהיו אז - ארתור אנדרסן.
ולסיום - אומר כותב הדוח "שמו חוקרים פרטיים עלי וניסו להרוס לי את החיים. רצו להכניס אותי לכלא. לכלכו את שמי. חששתי לחיי ולמשפחתי, השותף שלי קיבל איום מפורש. שילמתי מחיר אישי כבד בדיעבד לא הייתי נכנס לזה".
כתבות נוספות ב-Bizportal:
הראל ויזל - הטוב, הרע והמכוער
תשמרו על נזילות גבוהה ואם אתם משקיעים במניות אז בעיקר דרך קרנות סל
כסף - כל מה שצריך לדעת