לחצו על הקישור לצפייה במפה בגודל מלא
לאחר מחקר בן עשור, המכון לחקר פיתוח בינלאומי באוניברסיטת הרווארד הציג לאחרונה נוסחה חדשה לחיזוי הצמיחה הצפויה במדינות העולם בעשור הקרוב, ולפיה לישראל צפויה צמיחה של 4.12%, לשם השוואה, על פי אותו המדד לבריטניה צפויה צמיחה של 3.22%, לארה"ב 2.58%, לשוויץ 3.12% וליפן 2.46%. כל הנתונים הללו מוצגים במפה מותאמת, שנוצרה במקור על ידי אתר howmuch.net.
עוד ב-mako כסף:
- מה הייתם יכולים לקנות בכסף שבזבזתם על בשר?
- מלחמת הלייקים: התמונה ששווה אלף שקלים
- הצעד האחד שאתם לא עושים כדי להתעשר
לעומת זאת, הכלכלות שיצמחו יותר מישראל, קרי – המדינות שכנראה שווה לשים בהן קצת כסף להשקעה - שייכות ברובן למדינות העולם השלישי. כך, כלכלת הודו צפויה להשיג את הצמיחה הגבוה ביותר מבין כל כלכלות העולם, עם 6.98%. זאת משום שהודו משלבת בתוכה הן תעשיות היי טק ענקיות והן תשתיות מוזנחות רבות שזקוקות לפיתוח. לאחר מכן אפשר למצוא את אוגנדה המתפתחת, שמשאבי הטבע האדירים שלה בדמות מאגרים גדולים של מינרלים כמעט ולא נוצלו עד כה, קניה עם 6% ושכנתנו מצרים עם 5.98%. גם סנגל, מדגסקר זמביה וגוואטמלה מצטיירות כמדינות לקראת צמיחה משמעותית.
אך האם אחוזי הצמיחה האלו אכן ריאליים? מדובר, כמובן, בנבואה. אמנם כזו שאינה ניתנה לשוטים, אך עדיין לא ברור האם אנחנו לקראת תור הזהב של אפריקה. "כל מה שקשור בהתפתחות במדינות אפריקה תלוי מאוד במשתנים פוליטיים, יש למדינות האלה פוטנציאל אדיר, אבל הן מתקשות לממש אותו", מסביר ד"ר אביחי שניר, מומחה לכלכלה פוליטית במכללה האקדמית נתניה. "עבור סין, צמיחה כזו של ארבעה אחוזים יכולה בכלל להוביל לקריסה של הממשלה. בגלל שהממשל מאוד ריכוזי בסין, צריך לשמור על צמיחה גבוה מכך – כדי לשמור על סדר חברתי תקין".
ישראל, בניגוד למדינות אירופה, מציגה קצב גידול אוכלוסייה גבוה יחסית, באזור ה-2%. כלומר, כאשר הצמיחה אינה גבוהה מ-2%, האוכלוסייה נעשית ענייה יותר. "אנחנו צריכים לצמוח מהר יותר מהעולם המערבי, פשוט כדי להישאר במקום", מסביר ד"ר שניר. "בשביל לצמוח ב-4 אחוז לשנה אנחנו צריכים לפתוח איזה מבער. זה נראה קשה בהתחשב בבעיות הדמוגרפיות – החלק היחסי של הערבים והחרדים, שלא משתתפים יותר מדי בשוק העבודה, גדל. ולכן במקרה של צמיחה כזו ישראל תצטרך לשלב אותם מהר מאוד בשוק העבודה. כמו כן, אירועים ביטחוניים ופוליטיים, שהם מטבעם בלתי ניתנים לחיזוי משפיעים מאוד על הצמיחה. בתקופת האינתיפאדה השנייה הייתה כאן צמיחה שלילית. אני צופה שרק במצב של שיחות שלום נוכל להגיע לצמיחה של 4%".