אחרי אינספור הכחשות גורפות, והכרזות כל כך שצפון קוריאה נקייה לחלוטין מווירוס הקורונה, הרשויות בדרום קוריאה אישרו בתחילת השבוע כי עריק שנמלט מהמדינה לפני שלוש שנים חזר לעיר קייסונג הצפון קוריאנית ונחשד כחולה קורונה.
ממשרד הבריאות בדרום קוריאה נמסר כי האיש אינו חולה ידוע או נשא קורונה, אולם המשטרה המקומית מסרה כי האיש נחקר בגין פשע מין.
מ- KCNA, גוף התקשורת הרשמי של צפון קוריאה, נמסר כי העריק סובל מתסמינים של הווירוס אך לא אישרו אם בכלל נבדק. בנוסף, מזהירים בתקשורת מפני "מצב מסוכן" שמתפתח בקייסונג שעלול להוביל ל"אסון קטלני והרסני". קים הגיב במהירות, על פי KCNA, והורה מיד לאטום את העיר משאר חלקי המדינה ובודד כל מחוז בעיר בנפרד.
מעטים המומחים שמאמינים כי צפון קוריאה, מדינה של כמעט 25 מיליון איש החולקת גבול עם סין, הייתה יכולה לחמוק מההשפעות של מגיפה שהדביקה יותר מ-16 מיליון אנשים ברחבי העולם והרגה כמעט 650 בני אדם. ייתכן שצפון קוריאה פשוט לא זיהתה מקרים קיימים בגלל היעדר בדיקות, או שהיא הצליחה לבודד התפרצויות קטנות ואינה מדווחת עליהן.
אבל אם העריק הזה אכן אובחן כחיובי וגרם להתפרצות משמעותית, וירוס הקורונה עשוי להפוך לאחד האיומים הגדולים ביותר שמנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג און, התמודד אתו בכמעט תשע שנות שלטונו.
רק בתחילת החודש התהדר קים ג'ונג און בכנס הפוליטביורו, הגוף המבצע של מספר ארצות קומוניסטיות "בהצלחה מובהקת", במניעת התפשטות הנגיף בארצו. לדבריו, ההצלחה בטיפול בנגיף "הושגה על ידי הפעולות ארוכות טווח של מרכז המפלגה", והזהיר כי למרות הפעולות, "הקלה חפוזה של צעדים נגד מגיפה תביא למשבר בלתי נתפס ובלתי ניתן לשינוי".
צפון קוריאה סגרה את גבולותיה והכניסה אלפים לבידוד לפני כחצי שנה, בסוף ינואר, כאשר הנגיף החל להתפשט ברחבי העולם. כחלק מהפעולות היא סגרה את בתי הספר (שנפתחו לא מזמן) וסגרה מאות אזרחים זרים בבידוד בבירה פיונגיאנג.
נסיעות מחוץ לצפון קוריאה היו מוגבלות ביותר עוד לפני המגיפה, וכעת הן קרובות לאפס - מדובר בעיקר רק בדיפלומטים ועובדי סיוע זרים שנכנסים למדינה, והם נדרשים לעבור הסגר קפדני עם הגעתם.
לאזרחים הצפון קוריאנים אסור לנסוע רחוק מהבית ללא אישור ממשלתי אפילו בזמנים רגילים. מקורות דיפלומטיים שבסיסם בבירה פיונגיאנג אמרו ל- CNN מוקדם יותר החודש כי ברחובות כולם לובשים מסכות והרשויות אסרו התקהלות ציבוריות. אך למרות דיווחים של הצלב האדום על מספר מקרים באזור הגבול, נראה היה כי החיים בבירה בשבועות האחרונים מתנהלים כרגיל.
ארגון הבריאות העולמי דיווח גם כי המדינה בדקה כעת 922 בני אדם כנגד הנגיף - כולם דיווחו כי הם בדקו שלילית. עם זאת, אוליבר חוטם, עורך ראשי של אתר החדשות המומחה NK News, אמר ל- BBC מוקדם יותר השנה כי ככל הנראה זה לא נכון. "מאוד לא סביר שאין אף לא מקרה אחד של קורונה מכיוון שהיא גובלת בסין ודרום קוריאה. בהתחשב בכמות הסחר החוצה גבולות ... אני באמת לא רואה איך אפשר שהם היו יכולים למנוע את זה. לעומת זאת אני חושב שזה אפשרי שהם מנעו התפרצות מלאה".
מחיר כבד
הבידוד ההרמטי אולי עצר את המגיפה מלהגיע לפתחה של צפון קוריאה אבל המחיר ששילמה המדינה היה כבד. כל תנועת הגבול נותקה ופירוש הדבר שהכניסה לאספקה חיונית לאזורים עניים נמנעה. מקורות דיפלומטיים מסרו שאפילו מלאי של ציוד רפואי הכולל חיסונים נתקעו בגבול ולא מצליחים לעבור.
בנוסף, דיווחים רבים על פאניקה בחנויות הכלבו בפיונגיאנג שבהם מדפים שלמים נותרו ריקים לגמרי מפחד שהסחורה המוגבלת גם כך תיגמר מביאים את המנהיג לצעדים דראסטים ולא בכדי.
הקורונה היא הדבר שמפחיד את קים יותר מכל. צפון קוריאה עדיין זוכרת את הרעב של שנות התשעים שהיה אולי האיום הגדול ביותר ששושלת קים התמודדה אתו. מומחים טוענים כי עד 235,000 בני אדם מתו כתוצאה ממחסור במזון, מי שברחו דיברו על קטיעות שנעשו ללא הרדמה או רופאים שמכרו תרופות כדי לקנות אוכל בכדי לשרוד. רופאת ילדים אחת התאבדה מכיוון ש"היא לא יכלה לשאת את מבטה בעיניהם של ילדים מורעבים", מספרת ברברה דמיק בספרה עטור הפרסים על עריקים בצפון קוריאה,"אין במה לקנא".
משבר קשה שני בדור יהווה פגיעה הרסנית במנדט של משפחת קים, שכבר עשרות שנים נקשר שמה בשליטה כמעט אלוהית ונתפסים כמגיני ומושיעי העם הצפון קוריאני.