בברזיל לא רואים את הסוף של המגיפה ומאבדים תקווה מיום ליום. ב-25 בפברואר 2020, גבר מסאו פאולו, העיר הגדולה בברזיל והמאוכלסת ביותר ביבשות אמריקה, נבדק לראשונה לנגיף ונמצא חיובי . ב-17 ביולי 2020, המדינה דיווחה על מקרה שני מיליון שלה, כיום במחוז סאו פאולו בלבד נמצאים 422 אלף חולים וכ- 20 אלף מתים.

סאו פאולו נכנסה לסגר מלא ב-21 במרץ לאחר שקצב ההדבקה עמד על כ- 40 אחוזים תוך שעתיים ויומיים לאחר שמדענים חזו שברזיל צפויה להתמודד עם כשני מיליון מקרי מוות במגיפה. מושל סאו פאולו, ז'ואאו דוריה, הטיל סגר, הוציא צו נעילה לעסקים שאינם חיוניים וסגר את מוסדות הלימוד.

עם זאת, בעוד שמרבית התושבים פעלו על פי כללי הריחוק החברתיים, העונשים לאלו שהפרו את ההנחיות של גורמי הבריאות היו קלים. רק כחודשיים מאז תחילת הסגר, חלה חובה על הציבור לחבוש מסיכה, אך לרוב התושבים לא פעלו לפיה. במקביל, דוריה מתח ביקורת על הנשיא ז'איר בולסונרו על חוסר תפקודו במהלך המשבר והזלזול בחומרת המגיפה וטען כי בולסנרו מכריח את המדינות בתוך הרפובליקה לקחת את האחראיות לטיפול במשבר במקומו.

ככלל, לאורך כל הזמן, בולסונרו נתון למתקפות קשות מצד מושלים ואזרחים במדינה בגלל המדיניות המקלה בה הוא נוקט. ב- 28 באפריל, כשכתב במסיבת עיתונאים ציין כי מספר ההרוגים בברזיל עלה על סין, הוא ענה, "אז מה? אני מצטער, אבל מה אתה רוצה שאעשה?".

נשיא ברזיל הנבחר בולסונארו (צילום: SKY NEWS, חדשות)
"אני מצטער, אבל מה אתם רוצים שאעשה". נשיא ברזיל | צילום: SKY NEWS, חדשות

הוא ביקר בתקיפות את ההוראות להישאר בבתים, התעלם מהצורך במסכות וכינה את הקורונה "שפעת קלה". במקום זאת, הוא עודד שימוש בתרופה הידרוכלורוקין במאבק בנגיף הקורונה, המשמשת להתמודדות עם מחלת המלריה, וזו גם הפכה להיות התכנית הממשלתית להתמודדות עם המגיפה.

בולסונרו אף סיפר בראיון שהוא עצמו השתמש בה כשחלה יחד עם אנטיביוטיקה והעיד שהרגשתו השתפרה עד מאוד. ההוראה של משרד הבריאות הייתה לרשום אותן כמעט לכל מי שאובחן חיובי לנגיף, כולל נשים הרות וילדים, ולמרות שכמה מחוזות החלו לתת את התרופה ואף דיווחו על תוצאות חיוביות, מנהל התרופות והמזון בארצות הברית (FDA) ביטל את אישור החירום שניתן לשימוש בתרופה, וקבע כי לא סביר שהן יעילות לטיפול בנגיף.

הכלכלה לפני הכל

מוקדם יותר הנשיא אף פיטר את שר הבריאות, לואיז אנריקה מנדטה, בגלל חילוקי דעות ביחס להנחיות להתרחקות חברתית. הוא אמר שהוא ימנה שר בריאות שיתעדף פתיחה מחדש של עסקים "מהר ככל האפשר".
גם כשבולסנרו נמצא חיובי לנגיף הקורונה מוקדם יותר החודש (יולי) הוא טען בראיון כי "אין שום סיבה לפחד. החיים נמשכים. ברזיל צריכה לייצר. אנחנו צריך להכניס את הכלכלה לתנופה."

הגישה הזו, שכלכלה לפני הכל עלתה לברזיל ביוקר. למרות ההשפעה הגלובלית והתרעות חוזרות ונשנות מצד מומחים וארגונים לבריאות, בולסונרו צמצם את הסגר וכבר באפריל מספר ערים החלו להקל על הנחיות הבידוד החברתי לטובת מעקב שכמובן לא הועיל. בעקבות לחץ שהופעל עליו, כמה ענקיות קמעונאיות הורשו לפתוח את שעריהן כל עוד הלקוחות לובשים מסכות ומספר המבקרים בחנות הוגבל.

הצעדים המקלים הללו הוכחו כמוקדמים מידי ובמאי, ממשלת ברזיל הורתה למשרד הבריאות להפסיק לדווח על המספר הכולל של מקרי מוות וחולי קורונה פעילים, בטענה כי אלו זורעים פאניקה בציבור ומחושבים לא נכון. אך ביוני, צו בית משפט הכריח את הממשלה להמשיך לדווח ולפרסם את המידע לציבור.

 

 

בתחילת מאי, הרשויות בסאו פאולו החלו להכין אתרי קבורה רבים עבור מתים עתידיים, ובבירה, הודיע ראש עיריית סאו פאולו, אחד ממוקדי ההתפרצות הקשים במדינה, על 90 אחוזי תפוסה בבתי החולים והזהיר כי בעוד שבועיים מרכזים רפואיים לא יוכלו לקלוט חולים נוספים.

עקב המתקפות המתמשכות של הנשיא, הזלזול שלו במגיפה, והתשישות של הציבור מהסגר, מושלים וראשי ערים החלו לדון בדרכים לפתוח חנויות ולהסיר הגבלות. דוריה, שהתנגד לטיפול של בולסונרו במשבר, הורה להסיר את המגבלות רק בתחילת יוני.

 "המשקל הפוליטי בברזיל הוא עצום"

אתגרים אדירים עומדים בפני הכלכלה הגדולה ביותר של אמריקה הלטינית שהייתה במיתון עמוק ארבע שנים לפני פרוץ המגיפה. הבנק העולמי צופה כי כלכלת ברזיל תצטמק השנה בשמונה אחוזים אך הכלכלנים בברזיל מעריכים כי המיתון יהיה יותר עמוק ויגיע עד עשרה אחוזים.

"הכלכלה הייתה כבר שברירית לפני המגיפה. ממשלות ממשלתיות ועירוניות רבות לא הצליחו אפילו לשלם את המשכורת", אמר מרקוס דה בארוס ליסבואה, כלכלן וראש בית הספר למינהל עסקים מסאו פאולו. "כעת, הגירעון הפיסקלי והחובות הציבוריים לא יפסיקו לגדול גם השנה".

שפל כזה בתוצר המקומי הגולמי בברזיל יוביל לגל פשיטות רגל של חברות, לעליית החובות הממשלתיים ולגידול באבטלה במדינה. גולדמן זקס חזה השנה גירעון פיסקלי השווה ל -19 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי בברזיל.
נושא האבטלה במדינה הוא הנושא הכי קריטי שמעסיק כעת את ממשלת ברזיל. שיעור המובטלים הרשמי ברבעון הראשון של 2020 היה 12.2 אחוזים, כלומר כמעט 13 מיליון איש, אך אנליסטים מעריכים שהמספר הזה עשוי לעלות לכמעט 19 אחוזים השנה ככל שהמגיפה לוחצת עוד יותר את הכלכלה המוחלשת.

אנשים עומדים בתור לתרומות מזון בסאו פאולו, ברזיל (צילום: Nelson Antoine, shutterstock)
תור לתרומות מזון בסאו פאולו | צילום: Nelson Antoine, shutterstock

הנושא סבוך עוד יותר בגלל המגזר הלא פורמלי, כלומר אנשים שאינם רשומים בלשכות התעסוקה ומספרם מוערך בכ -40 מיליון עובדים שאינם נכללים בסטטיסטיקה הרשמית של חסרי עבודה והם עיקר הבעיה של הממשלה בניסיון להציג תוכנית כלכלית שתעזור גם להם לצאת מהמשבר.

משרד הכלכלה בברזיל קבע קצבה חודשית בסך 120 דולר כדי לסייע בקיום לבעלי הכנסות נמוכות ולעובדים במגזר הלא פורמלי במהלך המגיפה. בכוונת הממשלה היה לפתח את התוכנית לתוכנית הכנסה בסיסית רחבה יותר עבור הנזקקים ביותר בברזיל, אך בהיעדר משאבים- התוכנית צומצמה. עם זאת, באפריל הקצתה הממשלה סיוע ליותר מ-2.5 מיליון איש אשר קיבלו 600 ריאל (116 דולר) כל אחד.

בלב המשבר ניצבים מיליוני העסקים הקטנים של ברזיל. למרות שהעסיקו יותר ממחצית האוכלוסייה העובדת, הם התלוננו זה מכבר על כך שהם לא יכולים לקחת אשראי בכדי לעמוד בהשפעות המשבר הכלכלי. ב- 21 במרץ הודיע שר הכלכלה פאולו גדס על שורה של אמצעי סיוע וחילק לעצמאים סכום של 200 ריאל, בנוסף לערבות התשלום לעובדים אשר צמצמו להם את שעות העבודה.

ב-23 במרץ הודיעה הממשלה על חבילה בסך 85.8 מיליארד דולר למדינות ועיריות. הסכום כולל תקציב להתמודדות עם המשבר הכלכלי וכן לתקציב מערכת הבריאות וכן הוחלט על השעיית פירעון חובות.
עיקר הבעיות שברזיל חווה הם בגלל ההתנגחויות הבלתי פוסקות של בולסנרו, שניסה בעבר בכל כוחו לרסן את ההוצאות הציבוריות, לקונגרס שמנסה להעביר שורת רפורמות כמו חיסכון לפנסיה (בברזיל רק לשליש מהאוכלוסייה יש חסכונות). רפורמות מס שונות והענקת אוטונומיה של בנקים מרכזיים, נעלמו מסדר היום.

רוברטו קמפוש נטו, ראש הבנק המרכזי של ברזיל, אמר בראיון שנערך לאחרונה לפייננשל טיימס כי ההתאוששות של המדינה תלויה ביוזמות אלה. "עלינו לוודא שאנחנו מסוגלים להראות לכולם שאנחנו יכולים לשמור על הרפורמות המבניות ואנחנו צריכים לעבור כמה רפורמות במחצית השנייה של השנה. אם אתה שואל אותי אם אני חושב שזה אפשרי", אמר.

כלכלנים סבורים כי המתיחות בין בולסונרו לבין מוסדות המדינה ימשיכו לערער את יכולתה של המדינה לצאת מהמשבר. "ברזיל תחזור לאט יותר ממדינות אחרות מכיוון שהקורונה החמירה את הבעיות הפוליטיות. המשקל של הפוליטיקה הוא עצום."