משבר הקורונה ממשיך לתת את אותותיו ולעורר זעם נגד המנהיגים. הבחירות ביום ראשון בבלארוס נתנו את האות להתחלת הפגנות ועימותים עם השוטרים. 2 בני אדם נהרגו ויותר מ-6,000 מפגינים נעצרו בשלושת הימים האחרונים מאז פרוץ המהומות נגד הנשיא המכהן.
ההפגנות פרצו שעות לאחר שמנהיג בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, שנמצא בשלטון מאז 1994, הוכרז כמנצח בבחירות שהוגדרו על פי האיחוד האירופי כבחירות "לא חופשיות ולא הוגנות". הבשורה כי לוקשנקו גרף יותר מ-80 אחוזים מהקולות, הביאו לפריצתה מהומות ורבבות מפגינים הציפו את בירת בלרוס, מינסק, בטענה שהתוצאות של הבחירות – מזויפות.
הנציבות העליונה של האו"ם לזכויות אדם, דיווחו כי שוטרים השתמשו בכוח מופרז, ירי כדורי גומי ותותחי מים, וכן השליכו רימוני הלם. "קיימת מגמה של מעצרים מסיביים תוך הפרה ברורה של תקני זכויות האדם הבינלאומיות", נרשם בדו"ח. " יותר מדאיגים הם הדיווחים על התעללות במהלך מעצר ואחריו, וקראו לשחרר את כל העצורים שלא כדין".
לוקשנקו מוגדר כאחרון הרודנים ומכונה "הדיקטטור האחרון של אירופה". לראשונה מזה 26 שנים מתמודד עם מחאה ציבורית נדירה שמאיימת באופן ממשי על כיסאו, הרבה בגלל גישתו המתירנית שבה נקט לאורך המשבר, במסגרתה סירב להטיל הגבלות על תנועת התושבים והפעילות הכלכלית.
"אתה רואה כאן וירוס? אני לא"
מגפת הקורונה הגיעה לבלארוס בסוף חודש פברואר. מאז, נרשמו כ-69,102 חולים במדינה ו-595 מתים (לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי ונכון ליום ה'). עם זאת, יותר ויותר רופאים במדינה יוצאים נגד המספרים הללו, שלטענתם רחוקים מהנתונים האמיתיים.
למרות זאת, השליט הרודני בן ה -65 התנגד לקריאות להטיל סגר או לסגור את הגבולות כדי לבלום את מגיפת הקורונה במדינה המזרח אירופית. בעבר הוא ביטל את החששות מפני המגיפה כ"פסיכוזה", והציע לשתות וודקה לשהות בסאונה כדי להילחם בנגיף.
גם כשדווח שהוא נדבר בקורונה בחודש שעבר, טען לושנקו כי הוא אינו סובל מתסמינים וכי כבר למעשה התאושש ממנו. "היום אתם פוגשים אדם שהצליח לשרוד את הנגיף כשהוא עומד על רגליו", אמר לוקשנקו במהלך פגישה עם ראשי הצבא בבסיס צבאי במינסק, אחרי שבחן תרגילים לפיזור הפגנות ששודרו בטלוויזיה ושבמהלכם כוחות משטרה מיוחדים ירו גז מדמיע ועשו שימוש בתותחי מים. "הרופאים הגיעו למסקנה כזאת אתמול", קבע. "אסימפטומטי".
"אנשים מפחדים, אז אני רוצה להגיד להם את הדבר הבא: במדינה שלנו, אף לא אדם אחד מת מנגיף הקורונה. אפילו לא אחד!", אמר לוקשנקו גם בישיבה רשמית של ממשלתו. "הם מתו מסדרה של מחלות כרוניות שהם סבלו מהן", הוסיף. "כשל לבבי, אי-ספיקה נשימתית וריאתית וסוכרת".
הזלזול של לוקשנקו בנגיף החריף את הזעם הציבורי כלפיו והתסכול של חלקים גדולים בציבור מטיפולו במשבר הקורונה הובילו למחאות חריגות נגד לוקשנקו, שלא טרח לסגור את גבולות ארצו ואף המשיך לקיים אירועים רבי משתתפים כמו משחקי כדורגל וצעדה לרגל חגיגות יום הניצחון על גרמניה הנאצית, שחל ב-9 במאי. "אין כאן וירוסים", הוא אמר לכתב טלוויזיה, "ראית איזה וירוס עף פה? גם אני לא".
כמו את מתנגדיו בבחירות האחרונות שמצאו את עצמם בכלא בגין עבירות כאלו או אחרות ש"צצו" פתאום, לוקשניקו לא מהסס להשתיק את הקולות שמבקשים ממנו לקחת ברצינות את חומרת המגיפה.
אלכנסדר לובן, אופטומטריסט שעבד בשנים האחרונות בהולנד, החליט לטוס חזרה לבלארוס בסוף מרץ. לאחר שנחת דאג לובן להכניס עצמו לבידוד. מביתו הוא פתח ערוץ ביוטיוב, שם קרא לרשויות לסגור את הגבולות ולנקוט אמצעים נוספים לבלימת המגפה.
לובן נעלם למשך שבוע, שבמהלכו הוא הוכנס לבידוד בבית חולים מקומי, מלווה ברופאה ובשוטר, מ"חשש לקורונה". אך נראה שלפי לובן, כלל לא היה חשש כזה. הוא לא סבל מתסמינים ושתי הבדיקות שנעשו חזרו שליליות. "אין לי שום ספק שהרשויות מאחורי זה. במשך שבוע הייתי מבודד ולא יכולתי לצלם ולתעד ביוטיוב", אמר. לובן החליט להביע את דעתו למרות האיומים מצד ממשלתו של לוקשנקו "כדי שאהיה מסוגל להסתכל על עצמי במראה".
לפי דיווחים בחו"ל, רופאים נוספים הצטרפו ללובן והביעו גם הם את דעתם ברשתות חברתיות על ההתנהלות המפוקפקת של נשיא בלארוס, כמו גם על המחסור בציוד מיגון רפואי. אחת מהם, נטליה לריונובה, זומנה למשרד התובע הכללי רק יומיים לאחר שגינתה את הסטטיסטיקה הרשמית כ"מיתוס" באתר Vk.com.
ד"ר לובן מזהיר כי המספרים הרשמיים לא משקפים את המציאות בבלארוס. "לפני כמה ימים מספר הנדבקים בקורונה התחיל להיות הגיוני. אני מניחה שזה קשור למשלחת של ארגון הבריאות העולמי בבלארוס", אמר לובן. "אני יודע מקולגות שתחת לחצים, מספר המתים נרשמים מחדש כדלקת ריאות, גם כשהבדיקות לנגיף היו חיוביות", הוסיף.
סגירת האינטרנט לדיכוי המחאה
אחד המקורות הגדולים בהתמרמרות האוכלוסייה הוא המצב הכלכלי בבלארוס. מדיניותו הכלכלית של הנשיא כוללת המרצה מלאכותית של הביקושים על ידי העלאת שכר, פיקוח מחירים, כמו גם האינטגרציה עם רוסיה. לוקשנקו תומך זמן רב בכלכלה ריכוזית, שבה הממשלה מספקת הלוואות וסובסידיות לחברות ציבוריות. על פי הוול סטריוט ג'ורנל, ההכנסה החודשית הממוצעת בבלארוס היא 458 דולר. בשנים האחרונות, מוסקבה צמצמה את סבסוד משלוחי האנרגיה בגלל סירובה של בלארוס לתמוך בהשתלבות מדינית הדוקה יותר עם רוסיה, ועלויות המחייה התייקרו.
הכלכלה המקרטעת, התגובה הצולעת למגפה, הביקורת הגוברת ברשתות החברתיות, ומיצוי התמיכה בממשלה שאינה מתפקדת הובילו את האזרחים לצאת להפגנות. לוקשנקו קרא לשוטרים להיות קשוחים עם המפגינים. "אסור לכם לעשות פרובוקציות", הוא אמר לקצין האחראי במשטרה על פיזור הפגנות. "אבל אתם לא צריכים גם לאפשר (למפגינים) להעליב את הבחורים".
בניסיון לדכא את המהומות אזרחים רבים במינסק מדווחים על איטיות בגלישת האינטרנט. גם אתרים בינלאומיים כמו גוגל (Google) ויוטיוב (YouTube), או שירותי VPN עובדים באופן לא יציב ואיטי. לפי הסברה הרווחת, ההפרעות באינטרנט אינן תוצר של עומס שימוש, אלא נעשו במכוון.
האזרחים מביעים חששות מכך שהאינטרנט יופסק לחלוטין במטרה לחבל בהתארגנויות של האזרחים ובניהול הפעילות נגד המשטר בניסיון הראשון מזה שנים להפיל אותו.