פריז בלהבות
גל המחאות האלים בצרפת עצר את המדינה בשבועות האחרונים. אלפי מפגינים באפודים צהובים מילאו את פריז והתעמתו עם כוחות המשטרה, שסגרו את רוב העיר.
הכל בגלל הדלק
הגפרור שהצית את המחאה היה התכנית של ממשלת מקרון להעלות את המס על הסולר. אלא שמאז הפכו ההפגנות למחאה גדולה יותר על יוקר מחיה גבוה ועל המדיניות הכלכלית של מקרון.
המחירים עולים
מחירי הסולר עלו ב-23 אחוזים בשנה האחרונה. החלטתו של מקרון להטיל מס של 6.5 סנט לליטר סולר הציתה את המחאה.
למה צהוב?
העצרות כונו בשם "אפוד הצהוב" או "ג'ילט ג'אונס", משום שהמפגינים יצאו לרחובות לבושים במעילים הצהובים שכל נהג צרפתי נדרש לשאת ברכבו.
מאבק בין תושבי הפריפריה לתושבי הערים
תנועת האפודים הצהובים, שנולדה ברשת, חוצה גבולות של גילאים, עבודה ואזור מגורים. היא כוללת פועלים ובני המעמד הבינוני. כולם מושפעים מהעלייה ביוקר המחייה. המשותף לכולם היה החשיבות של רכב פרטי להתנהלות היום יום שלהם. רובם מתגוררים באזורים כפריים ופחות מיושבים במדינה.
הממשלה נסוגה
הממשלה הסכימה מאז על ביטול מס הדלק והעלתה את מחירי החשמל והגז לשנת 2019.
לא רק דלק
ציבור המפגינים מחה גם על שלל נושאים אחרים כולל קריאות להעלאת השכר במדינה, הורדת מסים, שיפור תנאי הפנסיה והקלה בדרישות הכניסה לאוניברסיטאות. מקרון הבטיח כשנבחר להתניע מחדש את הכלכלה הצרפתית, אבל הנהנים העיקריים ממהלכיו הם אנשי האלפיון העליון. המוחים מבקשים לעשות לזה סוף.
לא נגמר
לתנועה אין מנהיג, אבל יש לה מטרה ברורה – להעלות על סדר היום את התסכול הפיננסי של משפחות עובדות עניות ואת חוסר האמון במערכת הפוליטית. למטרות האלה עדין יש תמיכה נרחבת. סקר דעת קהל שנערך ביום שישי הראה ש-66 אחוזים מהצרפתים עדיין תומכים במחאה. התמיכה בנשיא מקרון ירדה ל-23 אחוזים.
כל ההפגנות, עד עכשיו
17 בנובמבר: 282 אלף מפגינים – הרוג אחד, 409 פצועים, 73 עצורים
24 בנובמבר: 166 אלף מפגינים - 84 פצועים, 307 עצורים
1 בדצמבר: 136 אלף מפגינים - 263 פצועים, 630 עצורים
8 בדצמבר: 136 אלף מפגינים - 118 פצועים, 1,220 עצורים