הרבה מאיתנו מחכים לתקופת הפרישה. אנחנו מדמיינים איך  לעצמנו שזה יהיה הזמן שלנו להגשים את עצמנו באמת, לעשות את כל הדברים שחלמנו עליהם אבל לא הספקנו כי עבדנו כל כך קשה. איך נטייל בעולם ונהנה מהנכדים והחברים. כולנו מדמיינים איך נהנה מחופש בלתי מוגבל, כי אנחנו בפנסיה, ואף אחד לא רוצה מאיתנו כלום יותר – זה הזמן שלנו ורק שלנו.

אבל במציאות, הרבה אנשים שפרשו מהעבודה מוצאים את עצמם בתקופה מאוד מאתגרת. לא רק  שזה לא פשוט למצוא את עצמנו ללא שום עשייה, הרי שהרבה פעמים, גם האתגרים הכלכליים מרימים ראש ותקופת הפרישה עלולה להיות מלווה בחוסר ודאות כלכלי. ההכנסה לאחר הפרישה עשויה לרדת, וההוצאות במקרים רבים דווקא עולות.

תכנון פיננסי עמוק ואיכותי הוא דבר חשוב בכל שלב בחיים, אבל בגיל השלישי הוא מקבל משנה תוקף, ומחייב אותנו על מנת שנוכל לצלוח את השינויים והאתגרים העומדים בפנינו בגיל זה. יש לא מעט הטבות מס וזכויות שמגיעות לנו מגילים מסוימים, והרבה פעמים הממשלה מעדכנת את ההטבות. חשוב לבחור בייעוץ איכותי שיידע לנצל את כל מה שמגיע לנו מהמדינה, יסנכרן בין ההון שלנו לצרכים השונים והמשתנים שלנו, במטרה ליהנות מאיכות חיים ככל שניתן בגיל הפנסיה.

איך לנהל את ההון בגיל השלישי בצורה יציבה ולהשיג תשואות גבוהות?

כדי לשפר ולמקסם את מצב הפיננסים שלנו, אנחנו משתמשים במתודה שפיתחנו. אנחנו מכנים אותה ממ"מ – מיסוי, מעבר הון בין דורי ומקסום, שימור והגדלת ההון. החלק של המיסוי הוא מאוד משמעותי – בני הגיל השלישי זכאים להטבות ותיקוני מס רבים. חשוב להכיר ולנצל את הזכאויות להטבות, מכיוון שבפועל, זה מאפשר למזער את תשלום המס. אם לא ננצל ונשתמש בהטבות האלה, זה כאילו שאמרנו שאנחנו לא מעוניינים בהן, ומעדיפים לשלם את מלוא סכום המס שאפשר.

החלק המשמעותי בתוכנית הוא מעבר הון בין דורי, ומיועד לאפשר לבצע מעבר חלק ויעיל של ההון בין הדורות. בשלב ראשון נגדיר מוטבים בכל הקופות, הקרנות והפוליסות, ובכך נייעל משמעותית את תהליך העברת ההון. בנוסף, נשתמש בהיבטים בין דוריים של הטבות מס, דוגמת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, המאפשר למשוך כספים שהפקדנו לקופות גמל או תיקי השקעות, כקצבה חודשית פטורה ממס אחרי גיל 60, או כמשיכה חד פעמית בתשלום מס של 15% נומינלי ממרכיב הרווח היחסי, לעומת 25% מס ריאלי בשוק. לא פחות חשוב – נרצה לנהל תיעוד מסודר של כל סוגי ההשקעות בתיק, וזאת גם לטובת הדור הבא.

שלב המקסום, שימור והגדלת ההון, חשוב בכל גיל שבו אנחנו משקיעים. גם הגיל השלישי  מומלץ שנשקיע באפיקי ההשקעה הטובים והיעילים ביותר – בשוק ההון ומחוצה לו. משקיעים רבים בני הגיל השלישי, לדוגמה, משקיעים באמצעות הבנק, אם מטעמי שמרנות או אם מטעמים של חוסר ידע והיכרות עם אלטרנטיבות עדיפות משמעותית. נרצה לבנות אסטרטגיה אופטימלית ויעילה שתכלול את אפיקי ההשקעה היעילים ביותר, בהם המיסוי נמוך יותר, העמלות נמוכות משמעותית, קיימת דחיית מס, חשיפה לנכסים לא סחירים ועוד, בשוק ההון וגם מחוצה לו, באמצעות שימוש בהשקעות אלטרנטיביות איכותיות.

איך לייצר הכנסה מספקת בפרישה באופן יציב ועקבי?

כחלק מתכנון פיננסי נכון, עלינו לנהל את ההון שלנו בצורה הטובה והיעילה ביותר. גם בהשקעה בשוק ההון נוכל לייצר "אנונה", שהיא תזרים חודשי קבוע, ביום קבוע בחודש, שבו ישולם לנו הסכום שבחרנו. בניגוד לקצבה, שהיא מהלך בלתי הפיך, בו לאחר קבלת הקצבה הראשונה לא נוכל לערוך שינויים בגוף, במסלול או בסכום – אנונה מייצרת לנו תזרים גמיש לחלוטין. נוכל בכל רגע נתון להגדיל את הסכום, להקטין אותו, להקפיא את התשלום לאיזה תקופה שנבחר או להפסיק אותו לחלוטין. כמובן שבמקביל שאר הכסף שלנו ימשיך להיות מנוהל. אפשר לייצר תזרים קבוע ויציב גם בעזרת שימוש בהשקעות אלטרנטיביות ומגוונות. כמובן שנדרשת התאמה בין הסכום המושקע לתזרים המבוקש.

אור פוריה (צילום: מיכה בריקמן, יחסי ציבור)
אור פוריה. תכנון פיננסי הוא חשוב בכל שלב בחיים | צילום: מיכה בריקמן, יחסי ציבור

איזה הטבות ותיקוני מס מיועדים לגיל השלישי?

המדינה באה לעזרתנו וחוקקה הטבות מס רבות, שלצערי רבים מאיתנו פשוט לא מודעים אליהן.  נעבור בקצרה על התיקונים השונים, מי זכאי להם ומה ההטבות שקיימות בהן.

תיקון 190 לפקודת מס הכנסה: זה כנראה התיקון המשמעותי והמוכר ביותר שנחקק בשנת 2012. על מנת למשוך כספים שהושקעו תחת תיקון 190, עלינו לקיים שני תנאים בעת המשיכה: להיות מעל גיל 60, להיות בעלי קצבת פנסיה של 5,012 שקל ומעלה (נכון לשנת 2024).

עמידה בתנאים נדרשת אך ורק בעת משיכת הכספים, ואין שום בעיה להשקיע גם לפני שהתנאים מתקיימים, אך יש לקחת בחשבון שהכספים יישארו לא נזילים עד ששני התנאים יתקיימו במקביל.

תיקון 190 כולל שלוש הטבות שונות: 1. שיעור מס מופחת של 15% לעומת מס רווחי הון של 25%, 2. פטור מלא ממס אם המשקיע נפטר טרם גיל 75, . אפשרות להמיר חלק או את כל ההשקעה לקצבה, ולקבל גם פטור מלא ממס רווחי הון על החלק שהפך לקצבה, וגם פטור ממס הכנסה על הקצבה עצמה.

חשוב לציין שהמיסוי על השקעה בתיקון 190 הוא נומינלי ולא ריאלי, כך שבעולם עם אינפלציה, יש לשקול היטב האם שימוש בתיקון אטרקטיבי או שמא יש להשקיע בהשקעות בעלות מיסוי ריאלי.

סעיף 125 ד': סעיף זה רלוונטי לכל מי שנולד בשנת 1948 או מוקדם יותר, והוא אטרקטיבי ופשוט כאחד. הזכאים לו זכאים לתקרה שנתית פטורה ממס בכל שנה. בשנת 2024, התקרה הזו עומדת על 15 אלף שקל ליחיד או 18,360 לזוג (במידה ושני בני הזוג זכאים). על מנת לנצל את ההטבה, יש להשקיע באמצעות פוליסות חיסכון, ולבצע בסיום כל שנה הליך של "מכירה רעיונית" מול הגוף שמנהל את ההשקעה (המתכנן הפיננסי שלכם אמור לבצע זאת עבורכם). מדובר בסעיף שממש מזכה במתנה שנתית של אלפי שקלים ומדובר פשוט ב"כסף על הרצפה".

סעיף 47: סעיף זה רלוונטי לכל מי שמשלם מס הכנסה ("יגיעה אישית") על הקצבה שלו, ומעוניין להקטינה. המדינה מאפשרת להפקיד לקופת גמל עד 16.5% ועד לתקרת שכר חודשי של 19,400 (בשנת 2024). עבור ההפקדה הזו, החוסך יזכה לזיכוי במס של 11% (קרי ההפרשה תהיה מהברוטו ותוריד את חבות המס לפי מדרגת המס השולי שלו), ולניכוי במס של 5.5% (החזר מס של 35%). כך שבסך הכל, המדינה בעצם תשתתף בשליש מההפרשה הזו לקופת הגמל של החוסך.  בנוסף, הרווחים מאותה השקעה גם יהיו פטורים ממס.

חשוב לציין שהכספים בקופת הגמל יהיו ניתנים למשיכה הונית אך ורק למוטביו של העמית לאחר פטירתו, כך שמדובר באחת הדרכים הפופולריות להעברה בין דורית יעילה.

לסיכום, המדינה מעמידה לרשותנו כלים רבים על מנת למקסם את ההון שלנו בגיל השלישי. תכנון פיננסי חכם יחד עם היכרות מעמיקה עם הזכאויות והיתרונות חשובים כדי לייצר לנו איכות חיים גבוהה יותר בגיל הפרישה. 

אור פוריה הוא מתכנן פיננסי בינלאומי ויו"ר פוריה פיננסים