קשה לומר שלא ראינו את זה מגיע: אחרי שנה וחצי קשות מאוד בישראל, של איום ברפורמה משפטית, חוסר וודאות פיננסי, הורדת דירוג האשראי של ישראל, זוועות שבעה באוקטובר והמלחמה בעזה, נרשמת ירידה חדה במספר בעלי ההון שמעוניינים להגר לישראל. לראשונה מזה כמה עשורים, איבדנו את מעמדנו בעשירייה הראשונה כיעד להגירת מיליונרים מהעולם.

מדי שנה, יוצא דוח הגירת העושר הפרטי. פירמתHenley & Partners , בשיתוף חברת מודיעין הנתונים העולמית New World Wealth, מנתחת את יעדי המגורים הנחשקים ביותר בעולם עבור בעלי ההון. הנלי ושות' היא הפירמה הגדולה בעולם לייעוץ בהשקעות למטרות תושבות ואזרחות, והיא בעלת שני סניפים בישראל. השנה היא מדווחת, שלראשונה ירדנו מרשימת עשרת יעדי ההגירה המובילים בעולם עבור בעלי ההון.

בין השנים 2013 ל-2022, היגרו לישראל למעלה מ-10,500 מיליונרים, מה שהפך אותה לאחד היעדים המובילים בעולם להגירת בעלי הון. אבל אירועי השנה וחצי האחרונות הובילו לשינוי דרמטי: ב-2022 היגרו לישראל כ-1,100 בעלי הון, ואילו ב-2023 כ-200 בלבד.

"מדובר בתפנית משמעותית. השינוי יוצא הדופן הזה, מדגיש באיזו מהירות סכסוך גיאופוליטי יכול לשנות את הסנטימנט של עשירי העולם כלפי יעדי הגירה", מסביר דן מרקוני, מנהל הנציגות הישראלית של הנלי ושות'. "לצערי המלחמה המתמשכת לא רק פגעה בתדמיתה של ישראל, אלא גם מאיימת להאפיל על ההישגים הכלכליים שלה".

שינוי עמוק בנוף הגלובלי

היעד המוביל להגירת בעלי הון זו השנה השלישית ברציפות הוא איחוד האמירויות.  שיא של 6,700 בעלי הון צפויים להפוך את המדינה לביתם החדש עד סוף 2024. רובם מהגרים מאירופה, בעיקר בריטניה, וכן הודו, המזרח התיכון ואפריקה. איחוד האמירויות מושכות כמעט פי שניים יותר מיליונרים מאשר ארה"ב, שנמצאת במקום השני, עם כ-3,800 מהגרים מיליונרים צפויים ב-2024. במקום השלישי בהגירת הון נמצאת סינגפור, עם 3,500 בני אדם, קנדה במקום הרביעי עם 3,200 ואוסטרליה סוגרת את החמישייה הפותחת עם 2,500 מיליונרים חדשים הצפויים ב-2024. 

שי ג'יפינג וולדימיר פוטין (צילום: ALEXEI DRUZHININ, getty images)
פוטין ונשיא סין שי. הסינים מאבדים הון, הרוסים הצליחו לבלום את המגמה | צילום: ALEXEI DRUZHININ, getty images

ומי סובלות מהגירה שלילית של הון? במקום הראשון של המפסידים ניצבת סין: ב-2024 צפויים לעזוב אותה כ-15,200 בעלי הון, לעומת 13,800 ב-2023. במקום השני והלא מכובד נמצאת בריטניה: 9,500  מיליונרים צפויים לעזוב אותה השנה, מספר חסרי תקדים ויותר מכפול לעומת 2023. במקום השלישי ממוקמת הודו, עם כ-4,300 בעלי הון שצפויים לעזוב אותה השנה (שיפור לעומת שנה שעברה עם כ-5,100). דרום קוריאה תאבד 1,200 מיליונרים (לעומת 800 בשנה שעברה), ואילו במקום החמישי נמצאת רוסיה.  ב-2022, בעקבות הלחימה באוקראינה, עזבו את המדינה כ-8,500 מיליונרים, בשנת 2023 עזבו 2,800, ואילו השנה מספרם צנח משמעותית וצפוי לעמוד על כ-800 בעלי הון בלבד.

"2024 הולכת והופכת להיות קו פרשת המים בנוגע להגירת עושר בינלאומית", אומר דומיניק וולש, ראש קבוצת לקוחות פרטיים בהנלי ושות'. "אנחנו מעריכים שהשנה, היקף חסר תקדים של 128 אלף מיליונרים יעזבו את מדינתם, מספרים שישברו את השיא הקודם שנרשם ב-2023, אז כ-120 אלף בעלי הון בחרו להגר למדינה אחרת. העולם מתמודד עם סערה מושלמת של מתחים גיאופוליטיים, אי ודאות כלכלית וטלטלה חברתית, והמיליונרים מצביעים ברגליים. במובנים רבים, הגירת מיליונרים שכזו, היא אינדיקטור משמעותי המאותת על שינוי עמוק בנוף הגלובלי ובלוחות הטקטוניים של עושר וכוח, עם השלכות מרחיקות לכת על המסלול העתידי שאליו צועד העולם".

דן מרקוני (יח''צ: רמי זרנגר, יחסי ציבור)
דן מרקוני | יח''צ: רמי זרנגר, יחסי ציבור

היתרונות של הגירה של עושר וכישרונות למדינות אחרות הן דבר משמעותי מאוד, מסביר אנדרו אמוילס, ראש מחלקת המחקר ב- New World Wealth. "מיליונרים מהגרים הם מקור חיוני להכנסות מט"ח, מכיוון שהם נוטים להביא איתם את כספם כשהם עוברים למדינה. כ-20 אחוז מהם הם יזמים ומייסדי חברות שעשויים להקים עסקים חדשים וליצור מקומות עבודה בארצם החדשה. הנתון הזה עולה ל-60 אחוז כשמדובר בסנטי-מיליונרים ומיליארדרים."

"המדינות עם הצמיחה הגדולה ביותר במספר בעלי הון, ממשיכות להיות אלו שהעניקו עדיפות למדיניות שנועדה לפתות מיליונרים לחופיהן", מסכם וולש את הדוח. "תשע מתוך עשר המדינות המובילות שמשכו הכי הרבה מיליונרים ב-2024, הן בעלות תוכניות הגירה רשמיות להשקעות ומעודדות באופן אקטיבי השקעות זרות ישירות בתמורה לזכויות מגורים או אזרחות".