היום (שני), מפרסמת רשות המיסים דוח נתונים על הכנסות המאיון העיליון בישראל. הדוח של חטיבת תכנון וכלכלה מתייחס לשנים 2013-2021, ומציג נתונים סטטיסטיים על המצב הכלכלי של הסקטור הנחשק הזה, כמה מיסים הוא משלם ומה היקף העבודה למי שמשתייך לסקטור הנחשק.
המאיון העליון הוא מונח המתייחס ל-1% מהציבור הישראלי בלבד, ואותו ציבור אוחז בהכנסות הגבוהות ביותר. ההכנסה המינימלית הנדרשת על מנת להיכלל במאיון העליון עמדה בממוצע על 1.4 מיליון שקל לשנה, וההכנסה הממוצעת למשק בית במאיון העליון עמדה על כ-4 מיליון שקל מדי שנה. היקף ההכנסות של כל המאיון העליון בשנה אחת עומד על כ-100 מיליארד שקל.
בשונה משאר האוכלוסייה, המאופיינת בדומיננטיות של הכנסות מעבודה, כלומר משכורת, קצבה, משלח יד או עסק – כשני-שליש מההכנסות של המאיון העליון נובעות מהכנסות הוניות. כמחצית מההכנסות מקורן בהכנסות הוניות פירותיות, כלומר תשלום דיבידנדים, ריבית על ההון, שכר דירה על נכסים וכו', והמחצית השנייה של ההכנסות היא מרווחי הון ממכירת נכסים. במילים אחרות, מדובר בקהל שיודע איך לעשות כסף מכסף.
ההכנסות מעבודה עומדות בממוצע למשק בית במאיון העליון על 1.2 מיליון שקל לשנה. בכל השנים שאותן מכסה הדוח, עומדות ההכנסות מעבודה במאיון העליון על 269 מיליארד שקל, שהם כ-30% מההכנסות.
ההכנסות עולות, אבל גם שיעור המס
עוד עולה מהניתוח של רשות המיסים, כי ישראל מאופיינת בשיעור גבוה יחסית של הכנסות המאיון העליון, מתוך כלל הכנסות משקי הבית, לפני ואחרי מס. חלקם של המאיון (1%), האלפיון (0.1%), והרבבון (0.01%) העליונים, מתוך כלל הכנסות משקי הבית לפני מס, עומדים בממוצע על 15%, 7.4% ו-3.6%, בהתאמה. לאחר מס הם עומדים על 13.2%, 6.8% ו-3.3%, בהתאמה.
סך המס הממוצע ששילם המאיון העליון בתקופה שבה נערך הדוח – כלומר מיסים ישירים ששולמו על ידי יחידים – עמד על כ-25 מיליארד שקל בשנה, שהם כ-25% מההכנסות. סך המס הזה מהווה כ-9% מכלל הכנסות המדינה ממיסים. ההסבר לשיעור המס הנמוך יחסית הזה, הוא בין היתר בשל אופי ההכנסות של הסקטור, בדגש על מרכיב ההכנסות ההוניות. עם זאת, חל שינוי בשיעור המס האמור במהלך השנים: ב-2013 עמד שיעור המס על 22.7%, והוא עלה באופן הדרגתי יחסית עד ל-28.7% בשנת 2021.
עוד עולה מהדוח, כי ההכנסות במאיון העליון עולות בהדרגה עם השנים בקצב ריאלי ממוצע של כ-6% לשנה. ב-2017 נצפתה קפיצה חדה בהכנסות המאיון, של 66% יותר מהשנה שלפניה ומזו שאחריה. ההסבר להבדל הדרמטי הזה, הוא מבצע חריג במיסוי דיבידנדים שנערך בשנת 2017, אז חילקו חברות דיבידנדים משמעותיים בשיעור מס נמוך לבעלי המניות, עליהם נמנים חברי המאיון העליון.
אחת הסיבות שרשות המיסים מחליטה לפרסם את הדוח הזה, היא החשיבות הרבה שיש לפירוט ההכנסות המאיון העליון על מנת לאמוד כראוי את אי השוויון במשק, ולצורך גיבוש מדיניות המס. בין היתר, מציגים שם השוואה בינלאומית של שיעור הכנסתם של בעלי ההכנסות הגבוהות ביותר מתוך כלל הכנסות משקי הבית, לפני ואחרי מס.
מההשוואה מול המדינות השונות עולה כי מבחינת חלקו של המאיון העליון בכלל ההכנסות, המהווה מדד מרכזי למדידת אי-שוויון בכלכלה, ישראל נמצאת בין המדינות האירופאיות לבין המדינות ביבשת אמריקה (צפון, מרכז ודרום). בכל הנוגע לצמצום חלקו בהכנסות של המאיון העליון באמצעות מערכת המס, עולה מההשוואה כי ישראל דומה יותר למדינות ביבשת אמריקה מאשר למדינות האירופאיות.