ה-7 באוקטובר 2023 אמור היה להיות יום חגיגי עבור רואי אליהו, תושב כפר רות ויו"ר הוועד המקומי. במקום זאת, יום הולדתו הפך לנקודת מפנה דרמטית בחייו ובחיי משפחתו, והוביל אותו למסע של חדשנות ושינוי בתחום הביטחון היישובי בישראל.

"ב-7.10, יום ההולדת שלי, אנחנו קמים לאזעקות שלא נפסקות," מספר אליהו. "מאות הודעות ווטסאפ בשלל קבוצות ואווירה כללית של בלאגן אימים". בתוך דקות החל אליהו לקבל עדכונים מחברים שירדו להילחם ביישובי הדרום או לחלץ מבלים ממסיבות. אך ההודעה המטלטלת ביותר הגיעה מאחותו, נועה שקד, תושבת קיבוץ נחל עוז.

שקד חוותה את אימת ה-7 באוקטובר מקרוב. "אנחנו מתגוררים בקיבוץ נחל עוז כ-9 שנים," היא מספרת. "הגענו כמשפחה צעירה עם 3 ילדים מתוך רצון להיות חלק מקהילה קטנה ואיכותית. התקופה הייתה סיום מבצע צוק איתן, כך שעל הדרך הרגשנו מחויבות לאומית לשיקום הקהילה".

 

ביום הגורלי, מצאה עצמה משפחת שקד במצב בלתי נתפס. "ניסו להיכנס אלינו הביתה בצורה אינטנסיבית בשלוש דרכים שונות - דרך דלת הכניסה, דרך חלון הממ"ד ומהדלת האחורית שעשויה מזכוכית," היא משחזרת. "היינו שעות בלי תקשורת, בלי חשמל, אוכל ומים, בלי לדעת מה קורה בחוץ ואם מישהו בדרך לעזור לנו. כל זאת כשאנחנו שומעים מבחוץ צעקות בערבית, ירי נשק קל וירי פצמ"רים בלתי פוסק".

המצב החמיר כאשר נפגע צינור הגז, והמשפחה נאלצה לפתוח את דלת הממ"ד, חושפת את עצמה למחבלים. "לקראת 23:00 בלילה חילצו אותנו," מספרת שקד. המשפחה פונתה תחילה לצימר בקיבוץ כרמים, בהמשך לאכסניה במשמר העמק, ולבסוף לקרווילה באותו יישוב. נועה שקד מתארת את הקושי העיקרי שלה כיום: "איך סומכים שוב על העולם? על החיים? איך מחזירים, אם בכלל ניתן, את תחושת הביטחון בבית - במקום הכי בסיסי ובטוח וראשוני שלנו?"

בזמן שאחותו התמודדה עם המצב בנחל עוז, רואי אליהו מצא את עצמו מנהל מצב חירום ביישובו, כפר רות. "התחלנו לסגור מקומות ביישוב, הלכנו לבית הכנסת וביקשנו מכל המתפללים לעזוב מייד ולהגיע למרחבים מוגנים," הוא מספר. "תושבים פנו אליי ושאלו אם המחבלים יגיעו גם אלינו. אנחנו מרחק קצר מרמאללה, ולאורך כל היום הייתי בלחץ ובתחושת אי-ודאות שלא חשבנו שתגיע אי פעם".

במקביל, אשתו של רואי, שירן, רס"ן במשטרה הצבאית, גויסה מיד ויצאה לקריה. "שירן הייתה יוצאת מדי בוקר וחוזרת לפנות בוקר למחרת לשעתיים-שלוש," מספר אליהו. "בשבוע הראשון אחרי ה-7.10 בקושי נפגשנו. המזל הוא שהוריי גרים בסמיכות אלינו ויכלו לתת כתף ולהיות שם בשביל הבנות".

חמאס פורץ לגדר עם טרקטור
חמאס פורץ את גדר המערכת

"אתה מתלהב ממערך ההגנה, ואז רואה את השופל מוריד את הגדר"

האירועים הדרמטיים של ה-7 באוקטובר והימים שאחריו הובילו את אליהו להבנה עמוקה: משהו חייב להשתנות בדרך שבה יישובים מתמודדים עם מצבי חירום. "אתה מבין כמה האחריות הזו של להיות מוכנים ברגע היא דרמטית," הוא אומר. "הבנתי שאם הייתה לנו מערכת הקפצה מסודרת, רשימות תושבים מאורגנות, ערוץ קשר ישיר עם כל התושבים - הכל יכול היה להיראות אחרת. היינו שבויים בקונספציה שידאגו לנו".

הקונספציה שאליהו מדבר עליה נבנתה, בין היתר, בסיור שערך יחד עם ראשי יישובים אחרים ארבעה חודשים לפני ה-7.10 בסיור בנתיב העשרה. "קיבלנו הדרכה על הסנסורים לאורך הגבול, על מערכות הרואה יורה, אתה רואה את הגדרות, את כל מערך החירום שנבנה שם ואתה עומד שם בגאווה ואומר איזה יופי, איזה מערך הגנה. ואז, באותה שבת אתה רואה את השופל שמוריד את הגדר שהתפעלת ממנה, שלא האמנת שתקרוס ושמישהו יוכל אי פעם לעבור אותה. הדיסוננס בין מה שראית והרגשת לפני ארבעה חודשים לבין זה. ההלם היכה בי והרגשתי שאני חייב לעשות משהו".

הדיסוננס בין מה שראה בסיור ביישובי עוטף עזה ארבעה חודשים לפני האירוע לבין המציאות של ה-7 באוקטובר היכה בו קשות. "הרגשתי שזו ההזדמנות והחובה שלי לעשות משהו מאוד חשוב בחיים שיענה על הצורך והבעיות של כל יישוב בישראל," הוא מסביר.

שגרת ൗ שניות" נמשכת (צילום: חגי הקר)
כיתת כוננות בבארי. המערכת מאפשרת הקפצה יעילה יותר | צילום: חגי הקר

כך נולדה מערכת ESHUV. אליהו, בעל ניסיון רב בניהול יישוב, אפיון תהליכים וטכנולוגיה, חבר לחברות מובילות בתחומי הסייבר, חווית משתמש, הנגשת מידע, ממשקי ניהול ומערך תקשורת ישירה בוואטסאפ של מטא וגוגל. המערכת החדשנית שפיתח אליהו מיועדת ליצור סדר ארגוני בניהול היישוב, הקהילה והביטחון.

ESHUV כוללת אתר וערוץ הודעות רשמי ליישוב, המאפשר תקשורת ישירה עם כלל התושבים. היא מאפשרת להקפיץ את צוותי הביטחון של היישוב ולנהל אירועים בזמן אמת, כולל מעקב אחר מיקומם של הכוחות. בנוסף, המערכת מסוגלת להגיע לתושבים וקהלים ספציפיים הנדרשים למענה ייחודי.

לאחר פיילוט מוצלח שנמשך כארבעה חודשים במספר יישובים בארץ, מועצת חבל מודיעין החליטה לממן את המערכת לכל 24 יישובי החבל. מועצות ויישובים נוספים שנחשפו למערכת כבר נמצאים ברשימת המתנה, וההטמעה הרחבה צפויה להתחיל ב-1 בספטמבר 2024.

"אחרי שראיתי את המהירות שבה עברנו משגרה לחירום, הבנתי שאין לי מקום להתלבטות," מסכם אליהו. "המערכת שפיתחנו היא התשובה לצורך אמיתי שקיים בכל יישוב בישראל. אני מקווה שהיא תסייע ליישובים רבים להיות מוכנים יותר ובטוחים יותר ".