האקזיט המרשים של WIZ, שנמכרה ב-32 מיליארד דולר בשבוע שעבר, ממקם אותה בפער עצום כרכישה הגדולה ביותר של חברה שנוסדה בישראל. יומיים אחרי, כשהתווסף האקזיט של "נקסט אינשורנס" שנמכרה ב-2.6 מיליארד דולר, אי אפשר היה להישאר אדישים לכמות העשירים החדשים שנולדו תוך שבוע במדינה.
עבור רובנו, המיליונים הרבים שנוספו לכיסם של ההייטקיסטים לא משנים דבר. אנחנו, כישראלים באחת התקופות העצובות בתולדות המדינה, גאים בהם ומקווים שהמס שייכנס לקופת המדינה ישפר את איכות חיינו. אבל אחת השאלות המסקרנות היא: איך נראה "היום שאחרי" אצל המולטי-מיליונרים החדשים?
עושר הוא מוצר מסקרן, במיוחד כשהוא מגיע בפתאומיות ובסדר גודל ענקי. כשהוא נוצר על ידי אנשים צעירים שקלעו למטרה והצליחו ליצור יש מאין טכנולוגי, הסקרנות גוברת.
כבר לפני 20 שנה נמשכנו לריח הטוב שמפיצים המתעשרים החדשים וקיבלנו הצצה דרמטית לעולמם כשעלתה בקשת 12 הסדרה "מסודרים" על חבורת צעירים ישראלים שעשו אקזיט מרשים ו"חיו את החלום". הצצה מסקרנת נוספת קיבלנו לפני שלוש שנים בסרט הדוקומנטרי "העשירים החדשים" שיצרה שי לי שינדלר, אשת טלוויזיה ומתעשרת היי-טק בעצמה. שינדלר, הנשואה ליזם הישראלי ליעד אגמון שמכר ב-2019 יחד עם עמרי מנדלביץ' את "Dynamic Yield" במאות מיליוני דולרים למקדונלד'ס, הכניסה את הצופים לסלון ביתה וחשפה באותנטיות את החיים הנוחים שאחרי האקזיט.
כיאה לאומת ההייטק, היסטוריית האקזיטים בישראל מרשימה ומפוארת, וקיבלה לאחרונה חיזוק משחקן כריזמטי בשם אסף רפפורט, שסביר שעוד נשמע עליו.
את המכירה המשמעותית הראשונה בשנת 1998 עשתה ICQ שנוסדה על ידי ארבעה ישראלים ונמכרה ביותר מ-400 מיליון דולר לחברת .AOL העסקה השנייה בגודלה בתולדות ההייטק הישראלי התרחשה ב-2017 כש"מובילאיי" של פרופ' אמנון שעשוע וזיו אבירם נמכרה לאינטל ב-15 מיליארד דולר. אחריה ממוקמת מכירתה של מלאנוקס של איל וולדמן, שנמכרה ב-2019 בסכום של 6.9 מיליארד דולר לענקית השבבים האמריקאית אנבידיה.

נכון לשנת 2012, חברת NDS עשתה את האקזיט הגדול בישראל, כשפיתחה מערכת הצפנה וניהול זכויות להגנה על שידורי טלוויזיה ונמכרה לחברת סיסקו ב-5 מיליארד דולר. כעשור קודם נמכרה חברת כרומטיס, שמעניקה פתרונות לרשתות אופטיות, ב-4.8 מיליארד דולר.
ב-2006 נמכרה חברת מרקורי, שהוקמה על ידי אריה פיינגולד ופיתחה מערכות לבדיקת היעילות של תוכנות, לחברת HP בעבור 4.5 מיליארד דולר. שש שנים קודם לכן נמכרה חברת גלילאו, שייסד אביגדור וילנץ, לחברת השבבים האמריקאית מארוול ב-2.7 מיליארד דולר. עבורו היה מדובר בסיבוב שני לאחר שמכר 20 שנה קודם את Habana Labs בשותפות עם דויד כהן ורן חלוץ בסכום של 2 מיליארד דולר.
וכאקזיט בולט שחותם את הרשימה אי אפשר שלא להזכיר את הנווט האישי של כולנו, Waze, אפליקציה שמחזיקה 140 מיליון משתמשים קבועים בעולם. המייסדים נועם ברדין ואורי לוין התחילו את דרכם במשרדים צנועים ברעננה והחברה נמכרה לגוגל תמורת 1.3 מיליארד דולר.
החיים אחרי המכירה הגדולה
"האדרנלין ממכירת העסקה זורם לאנשים האלו בוורידים, וברוב המקרים הם שועטים מיד למיזם הבא," אומרת בכירה בתחום ההייטק. "הם נשארים ברוב המקרים באותה השגרה שהייתה להם, וזה גם מאוד תלוי מי היה הבן אדם לפני האקזיט." היא מתכוונת לפרסום השלט "רק עסקה אחת חשובה" של WIZ על מגדלי עזריאלי ולתמונתו של אסף רפפורט אוחז שלט ומוחה על צעדי השלטון במחאת קפלן במוצאי שבת האחרון.
"מדובר באנשים טובים ביסודם. רובם יתמכו בקהילה ויקיימו עשייה חברתית, אבל ברור שחלקם גם מאבדים את הראש בדרך ועושים שטויות," היא מוסיפה. לשיטתה, את האמת לגבי אורח החיים החדש אפשר למצוא ברשתות החברתיות, שם רואים איך כל אחד מאלו שעשו אקזיט לוקח את העושר הפתאומי שנפל עליו. מי שחשוב לו להראות כמה הרוויח מפרסם תמונות שלא משאירות מקום לספק לגבי עושרו.
"תחום ההייטק הוא בגדר מחלה כרונית שנשארת אצל היזמים לנצח. בניגוד לתחומים אחרים, השחקנים עובדים על מיזם כשלוש שנים ורעבים לדבר הבא," מסביר בכיר אחר בהייטק. "חלקם כבר עשו אקזיט והם לא נמצאים בתחום בשביל כסף. יזם הייטק אמר לי פעם: 'כל החיים כבשתי בנות, עכשיו אני רוצה לכבוש יעדים ומטרות'."
כדוגמה הוא מביא את אסף רפפורט, שכבר עשה אקזיט לפני מכירת WIZ ומצבו הכלכלי היה מצוין. לשיטתו הוא עוד יפתיע את כולנו וימשיך הלאה לפיצוח הדבר הבא. "חשוב להבין שלא כולם זה אסף רפפורט," הוא מדגיש. "ישנם גם המון מרוויחים במעגלים שתיים ושלוש, שעבורם האקזיט משנה חיים והם נכנסים ביום שאחרי לתקופה שמשנה לטובה את איכות חייהם."
אחרי שטעמו את חיי הנוחות, חלקם הופכים למשקיעים בעצמם, דוגמת איש ההייטק אלון חורי שייסד את "נקסט אינשורנס" שנמכרה בשבוע שעבר. "ככלל," הוא אומר, "מדובר באנשים שפחות מסתנוורים אחרי המכירה. בסופו של יום מדובר באנשים חנונים וחייהם לא ישתנו באופן משמעותי, אבל תמיד יהיה להם תחביב יקר כמו רכבים, ספורט, יין, אמנות, או סקי, ובו הם ישקיעו הרבה כסף."
הוא מצביע על עליית נתח שוק דירות היוקרה בישראל בעקבות המתעשרים החדשים. "קחי לדוגמה את זיו אבירם שהשקיע המון בנדל"ן. המתעשרים החדשים ישקיעו ויקנו את בית חלומותיהם, בין היתר כי ביתם הוא מבצרם ובו הם יכולים לחיות בנוחות ובלי הצצה מיותרת."
הוא מדגיש את המושג "שקט" כמילת מפתח להבנת היום שאחרי. "הם פחות קונים רולקס או יהלומים. הם נשארים סביב המשפחה והחברים שהיו להם, ובעיקר משיגים 'שקט' שמגיע בדמות חשבון בנק גדוש, בית יוקרתי, חופשות טובות, תחביבים ודברים שפחות אפשר לזהות ביום-יום."

לחידוד הנקודה הוא מספר אנקדוטה על יזם ששהה בניו יורק לטובת הנפקת החברה שלו בנסד"ק. "אחרי ההנפקה הוא לקח מונית ועלה לשדרה החמישית לקנות לעצמו שעון יקר בשם הרווח העצום שגלגל לכיסו. כשבא לשלם, הכרטיס לא עבר לו. הוא אמר לי שזו הפעם האחרונה שהוא עשה החלטה אימפולסיבית בכל הנוגע לכסף."
"בניגוד לאנשים שזכו בלוטו ונמצאים לבדם עם הזכייה, באקזיט יש מסביבך עוד קבוצת אנשים שהרוויחה, לכן יש עם מי להתייעץ וממי לקחת דוגמה," הוא מסביר. "ברור שישנם אנשי הייטק שאחרי המכירה נכנסו לדיכאון או התגרשו, אבל ברוב המקרים הם יגיעו לעבודה ביום למחרת, בין היתר כי כך סיכמו בחוזה עם הקונים."
מהתרסקות לספר רב-מכר
רענן כהן (55) עשה אקזיט ענק לפני חמש שנים ומכר את מניותיו בחברת היוניקורן Bringg שהקים עם שותפו ליאור שיאון. מאז הוא חי את החלום, ולדבריו יש לו את החופש לעשות רק מה שהוא רוצה ואוהב.
"התגלגלתי להייטק ממש במקרה, בלי רקע מיחידה צבאית או השכלה טכנולוגית," מספר כהן. "אחרי כמה שנים הקמתי את MobileMax שהיה סטארט-אפ מצליח מאוד ואף הונפק בבורסה ב-2007. קיבלתי הצעות, ביניהן הצעה למכור מקצת מהמניות בסכום של 10 מיליון דולר וסירבתי. חשבתי שאצליח להשיג יותר."
בהמשך החברה התרסקה לשווי אפס והוא מצא עצמו עם ארבעה ילדים, משכנתא ובלי כסף. באחד הימים, כשמשלוח הפיצה שוב איחר להגיע, עלה לו רעיון לפתח תכנה לניהול משלוחים.
"חברתי לליאור שיאון והחברה התפוצצה מהרגע הראשון, עם קליינטים כמו מקדונלד'ס וקוקה קולה. גייסנו 100 מיליון דולר והגענו לשווי של מיליארד דולר, אז מכרתי את המניות שלי. הפעם למדתי את הלקח. שמעתי שהיו דיבורים שאני פראייר, כי אולי יכולנו לחכות ולמכור בהמשך ב-10 מיליארד, אבל אני את השיעור שלי למדתי. הפצע בעקבות המרדף אחרי ה'יעוד' בחברה הראשונה שלי היה חזק מדי."
אחרי האקזיט, כהן פרש ונסע לחודש לאי באלי לגלוש, לעשות יוגה ולסדר את המחשבות לגבי איך הולך להראות העתיד שלו. "האקזיט הגיע בפתאומיות. מעבודה ב-200 קמ"ש ביום חמישי, למייל אחד בתיבת הדואר מהמחנכת של הילד ביום ראשון שאחרי," הוא נזכר.
הוא חזר מבאלי והתיישב לכתוב ספר שיחשוף את הצד האפל ואת האמת מאחורי הקלעים של תעשיית ההייטק. לפני חצי שנה יצא "רק עוד קצת ודי", סיפור שמבוסס על חייו האמתיים כיזם, עובד ומנכ"ל בתעשיית הייטק. מהשבוע השני לצאתו התמקם הספר בצמרת רבי המכר, ולדבריו של כהן הוא כרגע מיועד להימכר גם בחו"ל ולהפוך לסדרת טלוויזיה.
"אחרי המכירה אנשים מהתחום התערבו ביניהם שתוך חודשיים אקים מיזם חדש. כולם הפסידו ואין מצב שאני חוזר למרוץ," הוא מחייך. "מילאתי את חיי בדברים שאני אוהב ובסגנון חיים של ספורט ו-WELLNESS חשוב לי ולמשפחה. אנחנו חיים בצורה מאפשרת ומפנקת ואין מגבלה בכל מה שקשור לחוויות, ניסיונות ורכישת ידע."

כהן ומשפחתו מעסיקים בבית מאמנים, מדריכים ופיזיותרפיסטים. "אני יכול לחצות את העולם בשביל אי אקזוטי, מרתון או ריטריט טוב. לעומת זאת, מותגי יוקרה זה לא משהו שמעניין אותנו והוא לא קיים אצלנו בבית."
הוא משתף שבאופן טבעי אחרי הנפקת החברה הראשונה, הוא רכש שעון יוקרתי ואת מכונית חלומותיו, אבל מהר מאוד הבין שזה לא מה שמושך אותו. "קל להתבלבל אחרי שמרוויחים כזה סכום, אבל זה מאוד תלוי בסביבה ממנה אתה מגיע. אותי מעניינות חוויות, פחות פרארי ומטוסים פרטיים – הרי תמיד תגיע יאכטה יותר גדולה. אני חי בנוחות, עושה מה שאני רוצה, טס במחלקות יוקרה ונמצא הרבה בבאלי. אחרי שחטפתי את הבומבה בפעם הראשונה, הבנתי שמה שחשוב זה חופש כלכלי ולחיות בלי דאגות. היום הריגוש הוא מהיצירה והכסף מאפשר לי לעשות את זה."
הוא מסכם ואומר שהמימוש האופציונלי משנה חיים לטוב ולרע, ויש לו חברים שהיו שווים לפני שנתיים 70 מיליון דולר והיום הם מחפשים עבודה. "ההיי-טק היא בועה שלפעמים מתפוצצת, רק שאף אחד לא ממהר לדבר על זה כי יש את 'הטעיית המצליחן'. אני מכיר גם שכירים שיכלו לסגור משכנתא ולקנות דירה אבל לא מכרו בצפייה ל'עוד' והחלומות התנפצו."

שגרה חדשה עם שאיפות ישנות
"רוב היזמים ימשיכו לדבר הבא. זה מעבר לכסף, לפעמים חלקם עשו 'רק' אקזיט והחלום האמיתי עבורם הוא לצאת להנפקה," מסבירה בכירה נוספת בתחום. "הם הגיעו מלכתחילה לתחום מתוך תשוקה עזה לעולם הקוד, וזה לא משהו שמשתנה אחרי האקזיט. חלקם יושבים בבורדים של חברות אחרות, חלקם הופכים למשקיעים ומקימים קרן הון סיכון, וחלקם הופכים לאנג'לים (משקיעים פרטיים)."
היא מוסיפה שכולם יעסקו בשלב זה או אחר בעשייה חברתית ובתרומה לקהילה, ושלרוב לא מדובר באנשים עניים – הם היו אמידים גם לפני. בנוסף היא מסבירה, הכסף לא משתחרר בבת אחת אחרי המכירה, ולכן ההשוואה לזכייה בלוטו אינה מדויקת.
"כל אחד עושה מה שנכון לו עם הכסף. הם משתמשים בו להגשים חלומות שהיו להם, אבל לא לשנות את החיים," היא אומרת. "ניר דבי לדוגמה, שעשה אקזיט אחרי שמכר את חברת הפינטק שייסד Global-e, רכש לא מזמן בית נופש בחוף ינאי ב-26 מיליון שקל. לעומתו, ישי גרין, אחד היזמים הראשונים בישראל, נוסע עד היום במכונית צנועה וחבוטה, הכי לא מנקר עיניים שיש."
"אין שום שינוי ביום שאחרי," מסכמת בכירה בתחום שגם עשתה אקזיט. "אנשים שהיו נורמליים לפני, נשארים אותו הדבר. השינוי לוקח זמן ומגיע לאט. רובם נשארים לעבוד באותו התפקיד עם אותם הרגלים ואותה שגרה."
לדבריה, השינוי מגיע כשנתיים-שלוש אחרי האקזיט, כשכל הכסף משתחרר. "אז הם קונים את בית חלומותיהם אבל נשארים באותה שכונה, עם אותם תחביבים, חברים והרגלים. מדובר בזן אנושי מיוחד מאוד. הם טובים 'מהבית', מחונכים, ולרוב מתנדבים ותורמים לעשייה חברתית."
תגובות