רכישת מטבעות קריפטו (ביטקוין ואחרים) הפכה קלה יותר בשנתיים האחרונות עם התקנת כספומטי קריפטו (Crypto ATMs) בערים רבות בישראל. כיום פועלים כ-20 כספומטים כאלה בתל אביב, רמת גן, הרצליה, נתניה, חיפה, ירושלים, באר שבע וראשון לציון - ברחובות, בקניונים ובמקומות ציבוריים אחרים.

הכספומטים גובים עמלה של 5-7% מסכום העסקה. לפי הערכות רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, המפקחת על פעילות הקריפטו בישראל, בוצעו בשנתיים האחרונות עסקאות בהיקף של כ-300 מיליון שקל בכספומטים אלה.

עכשיו שוקלת הרשות להטיל הגבלות משמעותיות על משיכת והפקדת כספים בכספומטי קריפטו. זאת מחשש לניצולם להעלמת מס, הלבנת הון, מימון טרור והונאות לקוחות.

לקראת השינויים פרסמה הרשות קול קורא לקבלת התייחסויות להגבלות המתוכננות. ההגבלות כוללות הגבלות משמעותיות על השימוש במזומן והגבלת היקף הפעילות המרבי ללקוח בודד עד 5,000 שקל ליום ו-60 אלף שקל בשנה. כמו כן מתוכננות מגבלות על העברת מטבעות וירטואליים לצד שלישי והטמעת תשתית לדיווח לרשויות המס על פעילות במטבעות וירטואליים.

"השימוש בכספומטי קריפטו מאפשר ביצוע עסקאות במטבעות וירטואליים ומשיכה והפקדה של מזומן בהליך מהיר וקל," מסבירים ברשות. "קלות השימוש, הנגישות הגבוהה והשימוש במזומנים מעלים משמעותית את הסיכון לפעילויות לא חוקיות - מהלבנת הון והעלמות מס ועד הונאות צרכנים העשויות להביא לאובדן כספים."

סיכונים משמעותיים בארה"ב ובעולם

לפי דוח שפרסמה רשות הסחר הפדרלית בארה"ב, מאות מיליוני דולרים אבדו ללקוחות בשנים האחרונות בשל פעולות מרמה והונאה תוך שימוש בכספומטי קריפטו.

רשות שוק ההון מזהירה כי כספומטי קריפטו חשופים לסיכוני סייבר ואבטחת מידע, העלולים לשבש את פעילותם התקינה. הסיכונים כוללים התקנת מתקנים זדוניים במכשיר להסטת מטבעות לכתובות אחרות, השתלטות מרחוק על כספומטים לגניבת מטבעות וירטואליים, זיוף עדכוני תוכנה המאפשר חדירה למערכות הכספומט והדלפת מידע אישי של לקוחות.

הרשות שוקלת גם להטיל חובת דיווח על הפעולות בכספומטים לרשויות המס. לשם כך, חמש החברות המחזיקות כיום ברישיון להפעלת כספומטי קריפטו יידרשו להקים תשתית מתאימה לדיווח על כל פעולה.

בנוסף, הרשות מתכננת להציב את כספומטי הקריפטו רק במתחמים סגורים ומפוקחים, ולחייב מינוי עובד ייעודי מטעם כל חברה כאחראי על הפעילות בכספומט ספציפי.