נגיד בנק ישראל מזהיר כי ללא נקיטה בצעדים חריפים של ריסון תקציבי ממשלת ישראל מסתכנת בשחזור תסריט "העשור האבוד" בדומה לאחרי מלחמת יום הכיפורים. במכתב ששלח היום (רביעי) פרופ' אמיר ירון לראש הממשלה בנימין נתניהו הוא מציין כי "צו השעה בימים אלו הוא נקיטה בפעילות נמרצת והחלטית – חרף כל הקשיים וההתמודדויות הכרוכים בכך, שתבצר את חוסנו הכלכלי והפיננסי של המשק הישראלי ותמנע שנים אבודות".
• השינויים שנתניהו אישר בתקציב 2024 - ואלו שנותרו בחוץ
• תוכנית הקיצוצים שגיבש משרד האוצר בתקציב 2024
• נגיד בנק ישראל: צריך להעלות מסים ולקצץ משרדים מיותרים
• "הממשלה מסתירה את הביזה": המלחמה על תקציב 2024
ערב הבאת תקציב המדינה המעודכן לשנת 2024 בפני הממשלה קורא הנגיד לנתניהו "להחליט כבר כעת (...) על התאמות תקציביות מקיפות שכוללות צעדים של ממש להקטנת הוצאות ו/או הגדלת הכנסות בתקציב 2024 ובתקציב 2025 וליישם חלק מהותי מהן באופן מיידי".
במכתבו מתייחס הנגיד ישירות להחלטת ראש הממשלה לדחות חלק מהצעות האוצר שנועדו לצמצם הוצאות ולהגדיל הכנסות במסגרת תקציב 2024 המתוקן. "לאור היריעה הקצרה בצד ההוצאות בתקציב, ללא נקיטת צעדים להגדלה פרמננטית של ההכנסות כגון העלאת מע"מ, ביטול נקודות זיכוי להורים עם ילדים עד גיל 3, או צעדים אחרים שצפויים להניב הכנסות בהיקף דומה, איני רואה כיצד ניתן לבצע את ההתאמות האמורות לעיל. הביטוי 'אין ארוחות חינם' בהקשר של מימון הגידול המתמיד בהוצאות נכון מתמיד".
לדברי ירון, לאור הצורך בהגדלה קבועה של תקציב הביטחון בשנים הבאות, הממשלה לא יכולה להסתפק בצעדים נקודתיים בלבד. במקום זאת הוא קורא לנתניהו להוביל מהלכים שיקטינו את הוצאות המדינה ויגדילו את הכנסותיה גם בהסתכלות קדימה.
"לאור העובדה שהגידול בתקציב הביטחון צפוי להיות מתמיד על פני השנים הבאות, נכון שההתאמות הללו יבוצעו בבסיס התקציב ויהיו גם הן בעלות אופי מתמיד", הוא כותב. "על מנת להבטיח חזרה מהירה של המשק לתוואי של צמיחה ובכך להקטין את שיעור החוב מהתוצר, יש למקד את ההתאמות בסעיפים בעלי השפעה מועטה על הצמיחה במשק".
ירון מזהיר כי התחזיות על כך שבתום המלחמה המשק הישראלי ישתקם במהירות הן ורודות מדי: "ציפייה לצמיחה גבוהה באופן יוצא דופן עם תום המלחמה שתסייע בהורדה מהירה של יחס החוב לתוצר - כפי שאירע עם היציאה ממשבר הקורונה, איננה מבוססת דיה", הוא כותב. "הנסיבות הנוכחיות לרבות התחזיות לחולשה כלכלית בעולם בשנה הקרובה, עלולות דווקא לאתגר את היכולת של המשק לצמוח באופן מהיר עם תום המלחמה".