כשהמדינה עדיין בתוך ימי מלחמה לא פשוטים, אמש (ב') ירד מדד תא-35 בכ-6.5%. רק שתי מניות מתוך מניות מדד תא-125 סגרו את היום בעליות, שאר המניות הציגו ירידה. 36 מניות מתוך מדד תא-125 הציגו ביום המסחר הראשון שלאחר פתיחת המלחמה על ידי חמאס (8/10/23), ירידה של מעל 10%. לעומת זאת ביום המסחר השני (09/10/23) הבורסה תיקנה מעט ועלתה כאחוז.

עוד מוקדם לדעת, אבל עולה השאלה האם הסתיימו מהלכי הירידות, ובאופן כללי, מה צפוי לנו כעת בשוק ההון בשבועות ובחודשים הקרובים? אחרי הימים הנוראיים שחווינו, רציתי לבדוק מה עשתה הבורסה באירוע דומה. היות ואנחנו באירוע מלחמה, ולא במבצע מסוג המבצעים שהכרנו בשנים האחרונות, הלכנו לבחון מה עשתה הבורסה בזמן המלחמה הנוראית האחרונה שנכפתה עלינו, מלחמת יום הכיפורים. בחנו את דוחות בנק ישראל לתקופה של מלחמת יום הכיפורים. מצאנו לנכון להראות מה עשתה הבורסה בשנת 1973 פרוץ מלחמת יום הכיפורים ומה קרה בשנה שלאחריה. בשנים אלו נקרא מדד הדגל של הבורסה בישראל 'כללי', שהיה מורכב מהסקטורים: "בנקים מסחריים" / "בנקים למשכנתאות' / 'חברות להשקעה' / 'תעשייה' / 'מסחר ושירותים' ו'מקרקעין' (מה שהיום קרוי נדל"ן).

נתוני מדדי המניות של הבורסה לשנים 1973-1974

בדוח בנק ישראל נאמר* כי המדד היומי של מחירי המניות ב-73' ירד ב-23.6% במהלך השנה כולה. אולם אם מוסיפים לכך את עליית מדד המחירים לצרכן, מגיעה הירידה הריאלית במחירי המניות לכ-40%. בשנת 1974 שוק המניות אופיין בתנודתיות גבוהה, ובסיכום שנתי המדד עלה בכ-9%, אם מביאים בחשבון את ההאצה בקצב עליית המחירים במשק, עולה כי גם ב-1974 הסתכמה הירידה הריאלית במדדי המניות בכ-30%. שנת 74' גם אופיינה בירידה בהיקף המסחר. הירידות שהתרחשו לאחר המלחמה, המשיכו לתוך החודשים ינואר ופברואר, אולם הסכם ההפרדה והאווירה האופטימית שנוצרה לאחריו לגבי רמת הפעילות הכלכלית במשק, וכן התרחבות מוניטארית, הגדילו את הביקוש למניות במידה רבה. העלייה לוותה ברמת תנודתיות גבוהה מאוד. בחישוב נומינלי שערכנו, ניתן לראות כי בחודש אוקטובר 73' תשואת מדד המניות הכללי הנומינלית עמדה על 1.95%-, התשואה בנובמבר היתה 7.38%-, כלומר ירידה של 9.18%- בחודשיים. לאחר שלושה חודשים התשואה המצטברת היא 12.28%- לחודשים אוקטובר-נובמבר 73. מי שמחפש אופטמיות, קשה למצוא אותה במדדי המניות, שכן גם לאחר שנה כלומר אוקטובר 73' עד ספטמבר 74 כולל, תשואת השוק עדיין היתה שלילית ועמדה על 8.38%-. אם לקחת דוגמא ממלחמת יום הכיפורים, נכונים לנו עוד ימים תנודתיים רבים, ומהלכי ירידות נוספים.
 
תשואות* חודשיות ומצטברות מדד מניות כללי בשנים 73'-74' (נומינאלי). האינפלציה בשנת 73 עמדה על 26.4 ובשנת 74 על 56.2, כך שריאלית המספרים גבוהים מאוד. הנתונים פה לקוחים מלוחות התפתחות המדד הכללי לשנים 73 ו 74.

כיצד התנהל המסחר בארה"ב אחרי 09/11?

מיום הפגיעה במגדלי התאומים – כזכור מעל 3,000 נרצחים בפיגוע הטרור הגדול בכל הזמנים שידעה ארה"ב, מדד ה-S&P 500 ירד ביותר מ-14% בשבוע המסחר הראשון. מתוך ציפייה לפאניקת מכירות ומימושים בהיקף עצום בנאסד'ק ובבורסת ניו יורק הוחלט להמשיך עם השבתת השווקים, ולפתוח אותם מחדש רק ב-17 בספטמבר, רק 6 ימים לאחר אסון התאומים לעומת הבורסה בישראל שהחליטה להמשיך עם המסחר כרגיל.

הפתיחה הייתה חלקית, גם אם לא באופן רשמי – לנוכח העובדה שלא מעט פירמות שריכזו חלק משמעותי מפעילותן במגדלי התאומים ובסביבתם לא יכלו עדיין בשלב מוקדם זה לחדש את הפעילות. חלקן בשל בעיות טכניות, חלק אחר בשל התמודדות עם אובדן טראגי של רבים מהעובדים.

באותם ימים, בניסיון למנוע היסטריית מכירות מוגזמת, הבנק המרכזי הודיע על הורדת הריבית הבין בנקאית מ-3.5% ל-3% ורשות ניירות ערך הודיעה על השעיית המגבלות על רכישה עצמית של מניות. הנפילות החזקות לא באמת הפתיעו. מנגד, ספק אם מישהו צפה עד כמה תהיה מהירה ההתאוששות. שלושת המדדים החלו לעלות כבר ביום העסקים הבא, ה-24 בספטמבר. ב-11/11/2001 מדד S&P 500 סגר את הפער וחלף על פני רמתו מה-10 בספטמבר. גם במדד נאסד"ק הושג היעד ב-11 באוקטובר, מדד דאו ג'ונס חיכה עד ל-9 בנובמבר למחיקת הנפילה, והמדד שב לרמתו ביום שלפני האסון. כלומר בארה"ב לקח פחות מחודשיים עד לתיקון הרשמי של הירידות.

מדד ת"א-35 / ת"א-25 / כללי בתקופות מבצעים ומלחמות 

ניתן לראות כי במרבית המבצעים ומלחמות ישראל ירד מדד המוביל ת"א 35' (לשעבר ת"א 25) ב-3% בממוצע בזמן המבצע/מלחמה, בחודש שלאחר מכן כבר תיקן ושנה שלאחר מכן ממוצע תשואה חיובית של +17%.

אז האם זה הזמן לרכוש או דווקא לחכות עוד טיפה?

אם נלמד ממלחמת יום הכיפורים, נראה שמחכה לנו עוד ימים לא פשוטים הן בלחימה והן בירידות במדדי המניות המובילים, כפי שניתן לראות מהנתונים שהבאנו כאן, גם אחרי שנה עדיין שוק המניות בארץ היה שלילי. מן הסתם כל אירוע הוא שונה, ובאירוע הזה אנחנו עדיין בעיצומו.

נקודה נוספת היא שעוד טרם המלחמה הנוכחית, בורסת תל אביב פיגרה בכ-15% לעומת המדד המוביל בארה"ב שעד השנה שעברה נעו באותו הכיוון אם בשל הרפורמה המשפטית וכעת ביתר שאת בשל המלחמה.

בנוסף, לאור האירועים האחרונים, והתערבות בנק ישראל בנעשה בשווקים, יתכן שנראה הפחתת ריבית בנק ישראל, בטווח זמן קרוב יותר משהיה צפוי טרם המלחמה (כפי שנעשה בארה"ב לאחר אסון התאומים). היום כבר ראינו התערבות של בנק ישראל במסחר במט"ח, והודעה מפורשת של בנק ישראל שהוא בוחן את הנעשה בשווקים, ויתערב היכן שצריך ובאופן שנדרש, כלומר אלה הם שני גורמים כלכליים שתומכים מהותית בתשואות בשווקי המניות בשנת 2024. בכל מקרה, כאמור עוד מוקדם להסיק מסקנות, שכן עדיין לא רואים איך מתפתחת המלחמה הנוכחית.

*הערת מערכת: חלק מהטקסטים של בנק ישראל מאותם ימים לא תואמים במדוייק את סדרות הנתונים של הלמס ב"מדד כללי" אולם המגמה הכללית דומה מאוד. אי התאמות אלו נובעות מסדרות נתונים שונות שאליהם כנראה התייחסו בבנק ישראל אל מול הסדרות אליהם הגיע מערכת פאנדר במאמצים לא קטנים.

דן גרינברג - מתכנן פיננסי ופנסיוני ומתכנן לפרישה.

משה מימון - עורך מגזין ואתר FUNDER.

*אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הצעה או שיווק השקעות או ייעוץ השקעות.