מאסיה ועד ארה"ב, השווקים הגלובליים פתחו את שבוע המסחר בירידות חדות במיוחד. הניקיי היפני קרס ב-13.5%, החוזים על הנאסד"ק מצביעים על צניחה של 6% והביטקוין נחתך ב-12%.

הקריסה היום במדד הניקיי הייתה הירידה החדה ביותר של המדד ביום אחד מזה 37 שנים. גם מדד ה-TOPIX, העוקב אחר מגוון מניות גדול יותר בבורסת טוקיו, נחתך משמעותית ויורד ב-12%. מדובר בהיפוך מגמתי מאז חודש יולי, אז הגיעו המדדים ביפן לשיאים חדשים. 

מדוע זה קורה? יש מספר סיבות, ביניהן נתוני המאקרו שמצביעים על האטה בכלכלה האמריקאית, אך הסבר מרכזי נמצא בטלטלה שעוברת כלכלת יפן.

יפן, ששמרה לאורך שנים על ריבית נמוכה או שלילית, בזמן שבכל העולם העלו ריבית, משכה משקיעים לאסטרטגיית "קארי טרייד" (Carry trade): לווים ביפן ומשקיעים בחו"ל.

אלא שלאחרונה הכללים השתנו. עקב עליית האינפלציה ביפן, הבנק המרכזי במדינה העלה ריבית ונקט צעדים מוניטריים מגבילים נוספים. כתוצאה מכך, הלחץ על שוק המניות בארה"ב גבר. התוצאה: משקיעים רבים החלו לסגור פוזיציות "קארי טרייד", מה שהוביל למכירות נרחבות של נכסי סיכון והתחזקות נוספת של הין.

כבר שנים שנתוני הצמיחה של הכלכלה היפנית במצב לא טוב. החל מהעשור השקט שחוותה יפן במאה הקודמת ניסו ראשי ממשלה ונגידי הבנק המרכזי להתניע מחדש את הכלכלה. הנסיון האחרון היה במסגרת המדיניות הכלכלית של ראש הממשלה לשעבר שינזו אבה, שכללה ריבית שלילית במדינה, במסגרתה ב-8 השנים האחרונות הריבית של הבנק המרכזי עמדה על 0.1%-, זאת עד לחודש מרץ האחרון.

גם עם העלאת הריבית נתוני הצמיחה הרבעוניים האחרונים ביפן הראו צמיחה שלילית, והחולשה בכלכלה היפנית באה לידי ביטוי בין חלש ובסנטימנט צרכני חלש.

הכלכלה היפנית מתבססת על יצוא, וכאשר החברה בקבוצת האיים לא מצליחה להכיל את הכח התעשייתי של המדינה, זאת בעיקר בשל החולשה הדמוגרפית של יפן על רקע התכווצות האוכלוסייה, החברות התעשייתיות פונות החוצה, וכך בזמן של עליות השווקים בעולם ובזמן של מטבע מקומי חלש, המניות ביפן צמחו ועלו גם הן.

המצב הרע בכלכלה היפנית והמטבע החלש באופן לא מידתי הביא את הבנק המרכזי ביפן להעלות את הריבית במשק לא פעם אחת אלא פעמיים, לרמה של 0.25%, שלא נראתה ביפן כבר 17 שנים. הין, שהגיע לשפל של יותר מ-30 שנה, התחזק בחודש האחרון ביותר מ-11%.

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב מסביר כי התחזקות הין בשל העלאות הריבית במשק הביאו לירידות בכל העולם: "הירידות בשוק המניות היפני בגלל התחזקות הין מגבירות ירידות שערים מחוץ ליפן. המוסדיים היפניים מחזיקים נכסים רבים בחו"ל. ההתחזקות המהירה של הין ועליית התשואות בשוק האג"ח היפני לעומת הירידה בתשואות במדינות האחרות עשויה לגרום למכירת נכסים בחו"ל והעברתם ליפן".

זבז'ינסקי מסביר כי "צפויה סגירה מאסיבית של פוזיציית "קארי טרייד" בין, מה שיוביל למכירת נכסים של משקיעים שהסתמכו על הלוואות זולות ביפן בשנים האחרונות, כאשר פערי הריביות בין יפן לשאר העולם היו גבוהים במיוחד".

הכתבה המקורית התפרסמה באתר גלובס