לצד החששות הביטחוניות כתוצאה מהלחימה שנמשכת כבר כמעט שבועיים, החשש ממשבר כלכלי גדול הולך ומתגבר בקרב בעלי עסקים ועצמאים רבים. סקר שערך הפורום לעסקים קטנים ובינוניים, מצא כי 78% מבעלי העסקים נקלעו לבעיה תזרימית קשה מאז תחילת המלחמה. כ-67% הקפיאו את פעילותם העסקית או נותרו ללא הכנסות ו-10% נוספים חוו ירידה של יותר מ-50% בהכנסותיהם. התמונה רק הופכת קודרת יותר כשמתבררת רמת האמון של בעלי העסקים בממשלה. כשליש מהמשיבים העניקו את הציון 0 לשאלה כמה הם סומכים על הממשלה שתסייע להם. שליש נוסף העניק ציונים קרובים מאוד לאפס.

״מה עושים עם התשלום לספקים? מאז הלחימה אין קניות", משתפת יעל אסייג (46), אמא לשבעה ובעלת עסק להלבשת נשים ובגדי בית בקניון רמות. "נתתי צ׳קים לסוף החודש של מאות אלפי שקלים לשלושה חודשים קדימה. נערכתי עם סחורה מראש ומאות אלפי ש"ח ירדו מהחשבון. מה אני עושה? אני עלולה להתרסק מזה לגמרי. זו הפרנסה של המשפחה שלי ואני ממשיכה לשלם שכירות. ברגיל אני מסתדרת מצוין, אבל המלחמה שיבשה את כל התזרים. גם כשהמלחמה תיגמר אין מורל, יש חוסר ודאות ואנשים עדיין לא ייקנו, זה אומר שעדיין תהיה לי בעיה בתזרים״.

אסתי אבלס (34), מתמחה בתכנון ורישוי עסקה מירושלים, טוענת כי החששות ממשבר גדול מקיפות מגוון רחב של תחומים. "הלקוחות שלי הם בעלי עסקים בתחום המזון, הבילוי והנופש, כמו גם מפעלים. חלקם מספרים שהם לא יכולים להפעיל את העסק כי העובדים חוששים להגיע, או נמצאים בבית עם הילדים. הם נדרשים לתת שירות בנוסף לניהול העסק. רבים מבעלי העסקים שפנו אלי קבלו רגליים קרות ופוחדים להשקיע  כסף. בעל מסעדה מכובדת סיפר לי שהמסעדה עומדת ריקה והוא חסר אונים, מתלבט ולא יודע אם נכון להוציא מאות עובדים לחל״ת״.

עידן טיטו (צילום: עומר שורר)
עידן טיטו | צילום: עומר שורר

תחומי הבידור וההפקות כבר נכנסו להקפאה מוחלטת

תחום נוסף שנפגע משמעותית בעקבות הלחימה הוא הבידור והפנאי. רעות שמבה, המוכרת כ״רעותי כוכבת הילדים״, מצאה את עצמה נטולת הכנסה. ״מאז הלחימה כל המופעים שלי בוטלו ונכנסנו למתכונת חירום. זה הלם בכל המישורים. הופעתי  הרבה בהתנדבות למשפחות מפונות מהדרום ועשינו משדרים שלמים בזום לילדים במקלטים. בשורה התחתונה, כרגע אי אפשר להתפרנס ממה שאנחנו עושים. יש תחושה שאנשים פחות מוכנים לשלם כסף על מופעים. האם זה כמו הקורונה שנמשכה, או שזה יגמר עוד שבועיים? כרגע אין מקור פרנסה וזו הבעיה העיקרית״.

תיאורים דומים מגיעים גם מתחום ההפקות. "העסק ספג מכה אנושה כבר ביום הראשון של המלחמה", טוען טל שפירא, בעלי חברת הפקות הבוטיק Shap Production. "כל האירועים בוטלו או נדחו למועד לא ידוע. יש המון אי ודאות ובלגן. קשה מאוד לגבות כספים שכבר מגיעים כי בחברות רבות העובדים לא חזרו לעבודה, ונוצרות חריגות. נאלצתי להפסיק את עבודתן של שתי עובדות חדשות שהצטרפו בחודש האחרון".

 

טל שפירא (צילום: יחסי ציבור)
טל שפירא | צילום: יחסי ציבור

הקשיים רק מתגברים ככל שמתקרבים אל אזורי הלחימה, שם היכולת לנסות ולחזור לשגרה כלשהי נראית כמעט בלתי אפשרית. "העובדים שלנו מתגוררים בישובים שסופגים המון אזעקות, כולם הורים שלא יכולים לצאת לעבודה", מספר עידן טיטו, מנכ"ל משותף בבוסט מושבים בע"מ. "אנחנו חברה שמנהלת תהליכי רגולציה במושבים, ואי אפשר לקדם תיקים והתנהלות במצב שבו הדלתות סגורות או שעובדים מרחוק. גם לקוחות אחרים אומרים לנו לשים את התיקים שלהם בצד, ולחכות עד אחרי סיום המערכה הנוראית הזאת. אף אחד לא מצליח לחשוב על פיתוח הנכס שלו, על הסדרה או העברת זכויות וכמות הפרויקטים החדשים ירדה לאפס".

"אנחנו מצפים שבמצב חירום המדינה תיקח אחריות – כמו בקורונה"

בעוד מרבית משאבי המדינה מופנים כעת ללחימה, בעלי העסקים מזהירים שנדרש מתווה מקיף כדי לוודא שהמשק ימשיך לתפקד גם אחריה. "אנחנו מצפים שבמצב חירום המדינה תיקח אחריות, בדיוק כמו בקורונה", אומר שפירא. "אנחנו נותנים לחיילים שלנו את כל הגיבוי שהם צריכים, ואנחנו מצפים שהמדינה תיתן את הגיבוי שלה לכל בעלי העסקים והאזרחים שנפגעו ממנה כלכלית", מוסיף טיטו.

יוסי לוי, יועץ עסקי ויו"ר הפורום לעסקים קטנים ובינוניים, נחרץ הרבה יותר. "תקשיבו לזעקת בעלי העסקים", הוא אומר כשדבריו מופנים כלפי ממשלת ישראל. "האיום הכלכלי הופך לקיומי, הפתרונות צריכים להגיע היום ולא בעוד חודשיים, כי אז בעלי עסקים יקרסו. הקלות בתשלומי מס לא עוזרים למי שאין הכנסות. שעות מענה טלפוני ברשות המיסים זה פתרון של מכולת או פיצרייה. מענק חד פעמי שיילקח בהמשך בחזרה כמו בקורונה? בסרט הזה כבר היינו. אל תשחקו איתנו ותתייחסו אלינו כמו אל ילדים", אומר לוי.

_OBJ

יואב שמחי, יו"ר ההסתדרות הלאומית המאגדת למעלה מ-200 אלף עובדים במשק הישראלי, קרא לראש הממשלה להקים קבינט אזרחי לטיפול במשק הישראלי: "אני פונה מכאן לראש הממשלה, כנס עוד היום קבינט אזרחי שיורכב מראשי ארגוני מעסיקים, ראשי ארגוני עובדים ומוסדות המדינה, לרבות ביטוח לאומי שירות התעסוקה. בזבזנו יותר מדי זמן. הימים חולפים והכאוס הכלכלי נמצא בפתחנו. העורף הישראלי חזק, אבל לא לעולם חוסן. גייס אותנו עוד היום, ראשי הארגונים, בצו 8 חברתי. מאות אלפי עובדים נמצאים בימים אלו ללא ודאות תעסוקתית. זה פוגע במורל, בביטחון וביכולת התמרון. חייבים להחזיר את המשק למעגל העבודה. זו העת של כולנו לדאוג לביטחון הכלכלי של כל עובדת ועובד בישראל".